De negatieve gezondheidseffecten van thuiswerken

 

De negatieve gezondheidseffecten van thuiswerken

Thuiswerken is onderdeel van ‘het nieuwe normaal’ geworden, maar heeft soms belangrijke gezondheidseffecten op mensen en die zijn minder breed besproken, aldus Smart WorkPlace partner D&B The Facility Group.

Thuiswerken is onderdeel van ‘het nieuwe normaal’ geworden. Daar heeft de coronacrisis in ieder geval aan bijgedragen. Minder reistijd, betere mogelijkheden om de eigen tijd in te delen, meer aandacht voor het gezin en een positief effect op spits, files en milieu. Als we echter doorlopend thuis moeten werken dan missen we onze collega’s, de informele gesprekken en de mogelijkheid om van anderen te leren. Zoveel is duidelijk. Maar thuiswerken heeft in sommige gevallen belangrijke gezondheidseffecten op mensen en die zijn minder breed besproken.

Gezondheid- en welzijnsprogramma’s op het werk

Werkgevers zijn zich – juist in de afgelopen jaren – gaan beseffen dat zij zich in de unieke positie bevinden om de gezondheid en het welzijn van hun personeelsbestand positief kunnen beïnvloeden via de werkomgeving. Bijvoorbeeld via gezonde en gevarieerde voeding, de creatie van een actievere werkomgeving waarbinnen sedentair gedrag verminderd wordt en met het nemen van akoestische en klimatologische maatregelen om stress te reduceren en de luchtkwaliteit te verbeteren. Dergelijke initiatieven vormen tevens een antwoord op de uitdagingen die er liggen m.b.t. de teruglopende productiviteit. Werknemers kunnen langer gezond blijven, waarmee de directe correlatie tussen een verouderende workforce en chronische ziektes doorbroken wordt. Chronische ziektes kunnen worden gereduceerd door in de werkomgeving de vier belangrijkste, onderliggende gedragsfactoren te adresseren: roken, alcoholgebruik, een tekort aan beweging en een ongezond eetpatroon. Een gezondheids- en welzijnsprogramma in de werkomgeving – waarbij het facility management samen optrekt met HRM en directies – heeft in de afgelopen jaren al veelbelovende resultaten laten zien. En toen moesten we allemaal gaan thuiswerken. En dat blijkt is sommige gevallen negatieve gezondheidseffecten op te leveren. En dan hebben we het nog niet eens over een Arbo-verantwoorde thuiswerkplek.

Sedentair gedrag

Zo blijkt een grote groep mensen die thuiswerkt gemiddeld meer zittend gedrag te vertonen dan op kantoor. Doordat men minder afgeleid wordt, al het werk wordt verricht vanaf één en dezelfde thuiswerkplek en men zich thuis minder verplaatst, brengen medewerkers gemiddeld meer tijd zittend door. Sedentair gedrag vergroot de gezondheidsrisico’s, zo blijkt uit een onderzoek van University Of Leicester onder bijna 800.000 personen. Degenen die dagelijks het langst zaten, hadden meer dan 2 keer zoveel kans op diabetes en lopen bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter. Volgens een andere studie, verschenen in het British Medical Journal, kun je twee jaar aan je leven toevoegen alleen al door minder dan drie uur per dag zittend door te brengen. Dit was met een kantoorbaan al niet eenvoudig, maar daar zijn de laatste jaren veel nieuwe initiatieven gestart om werknemers vitaler te krijgen. Maar hoe krijgen we de thuiswerker in beweging?

Schermtijd

Thuiswerken leidt tot meer schermtijd. Naast de tijd die men normaal gesproken reeds achter het scherm doorbrengt, vinden nu ook alle vergaderingen, één-op-één overleggen, evenementen en seminars plaats via video conferencing. Voor het eerst in onze geschiedenis wordt er werkmatig meer gebruik gemaakt van video conferencing, dan van de telefoon, zo blijkt uit onderzoek van Leesman onder thuiswerkers. Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Ook oogklachten komen vaak voor bij langdurig werken achter een beeldscherm. Bovendien is – onder andere door het RIVM – aangetoond dat het ‘blauwe licht’ dat wordt afgegeven door beeldschermen kan leiden tot slaapproblemen en concentratiestoornissen.

Ongezond eetpatroon

Een beperktere groep werknemers die op kantoor gebruik maakt van een bedrijfsrestaurant blijkt in de thuissituatie een minder gezond eetpatroon te hebben. Kan men op het werk kiezen uit een gevarieerd assortiment, de thuislunch blijkt relatief weinig afwisseling te vertonen. De één koopt voor meerdere dagen een brood met twee belegsoorten, de ander eet dag-in, dag-uit die ene samengestelde salade. En wat blijkt, thuis wordt nog minder tijd uitgetrokken voor de lunch. Een gezond en gevarieerd eetpatroon heeft echter tal van bewezen voordelen. Minder kans op chronische ziektes, een beter emotioneel welzijn, een gezond gewicht, betere concentratie en een goede nachtrust. Gezondheidsprogramma’s in de werkomgeving kunnen een antwoord vormen op de wereldwijde uitdagingen die er liggen m.b.t. obesitas en de teruglopende arbeidscapaciteit en -productiviteit ten gevolge van de verouderende beroepsbevolking. Wanneer werknemers langer gezond blijven, kan de directe correlatie tussen een verouderende workforce en chronische ziektes mogelijk doorbroken worden, want een ongezond eetpatroon is één van de belangrijkste veroorzakers van chronische ziektes. Maar hoe vertalen we deze gezondheidsprogramma’s naar de thuiswerkomgeving?

Slechte luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in woningen is vaak ongezond, zo blijkt uit praktijkonderzoek van TNO dat in het najaar wordt gepubliceerd. Het onderzoek toont aan dat in één op de zes woningen geregeld concentraties stoffen aanwezig zijn die boven de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitkomen. Het gaat bijvoorbeeld om NO2, CO2, fijnstof en schimmels. Die fijnstof kan schade aan de longen, hart en vaten veroorzaken, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook kan de aanwezigheid van fijnstof irritatie aan ogen, neus en keel veroorzaken en verergering van hart- en vaatziekten, met een versnelde dood tot gevolg. Schimmels in de woon- en slaapkamer geven een verhoogde kans op astma. Mensen verblijven daar namelijk gemiddeld lang.

De nieuwe uitdaging voor werkgevers

Uiteraard zullen de daadwerkelijke effecten van thuiswerken op de gezondheid van individuen pas zichtbaar worden wanneer blijkt dat inderdaad een groot deel van de kantoormedewerkers structureel een aantal dagen per week thuiswerkt en er data beschikbaar komt. Bovendien heeft thuiswerken mogelijk ook juist positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Een betere work-life-balans, minder stress, meer tijd om te sporten nu reistijd wegvalt? Mocht echter blijken dat thuiswerken inderdaad negatieve gezondheidseffecten oplevert voor werknemers, dan hebben werkgevers een nieuwe uitdaging. Op welke wijze kunnen organisaties invloed uitoefenen op de gezondheid en het welzijn van hun workforce wanneer werknemers minder tijd in de werkomgeving doorbrengen en daarmee minder gebruik maken van de werkomstandigheden, gezondheids- en welzijnsprogramma’s op kantoor? Wij zien de werkgever nog niet aan de slag gaan met het binnenklimaat van individuele woningen, het dwingend voorschrijven van stappentellers of het bezorgen van een gezonde lunch.

Delen:

Meer happy & health

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

donderdag 20 februari

Door verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen komen ecologische en sociale transities dichterbij. Maar de sleutel voor ...

Lees meer

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en zonder verspilling

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en ...

woensdag 19 februari

In het e-zine 'sociale duurzaamheid' kon een onderwerp niet missen: vergaderen. Vergaderen staat zo centraal op kantoor ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen

HR en AI komen samen om burnout te voorspellen

donderdag 13 februari

Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven ...

Lees meer

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Hylke Hellinga, adviseur huisvesting bij Draaijer ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

donderdag 3 oktober

Duurzaamheid komt in allerlei vormen voor. Technogym stelt hierbij wellness voorop. In deze blog vertellen ze over de invloed ...

Lees meer

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

woensdag 11 september

Bedrijven uit de vastgoedsector verzamelden zich voor een dag vol zeilplezier en netwerken, waarbij de beste teams het tegen ...

Lees meer

Nieuwe playground voor Rabobank

Nieuwe playground voor Rabobank

dinsdag 10 september

Het Rabobank Bestuurscentrum of de 'Rabotoren' heeft een nieuwe 'playground' gekregen. De playground moet een plek bieden ...

Lees meer

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

dinsdag 3 september

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. ...

Lees meer

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker of gast?

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker ...

maandag 19 augustus

Dat een goed hospitality concept belangrijk is, spreekt voor zich. Maar hoe zet je een goed hospitality concept op? In dit ...

Lees meer

Terug naar boven