Nederland aan de top!
Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat positief nieuws mee.
Positief nieuws dat we zo gewoon vinden dat we de nieuwswaarde bijna zijn vergeten. We zijn namelijk kampioen!
Nederland scoort op meerdere vlakken uitzonderlijk hoog. Hieronder vindt u een aangename opsomming, inclusief huisvestingstips zoals u van Solved gewend bent.
Nederland heeft het beste internet
De foto bij deze blog laat de internetdichtheid zien op een wereldkaart. Misschien haalt u uw schouders erbij op, maar deze foto is niet in Nederland genomen. Deze heb ik gemaakt in het ArtScience Museum in Singapore. Dus aan de andere kant van de wereld vinden ze onze internetinfrastructuur bijzonder! Het Nederlandse CBS bevestigde al in 2017 dat 98 procent van de Nederlandse huishoudens thuis internet heeft. En dan ook nog eens voornamelijk razendsnelle breedband. We hebben niet eens meer in de gaten dat videocalls van goede kwaliteit zijn.
Waar voorheen speciale kamers in kantoren werden gebouwd voor videoconferencing, presteert elke computer en internetlijn met gemak hetzelfde. Het enige waar u in de huisvesting nog rekening mee moet houden, is dat er voldoende ruimtes beschikbaar zijn waar u alleen of samen met een collega een call kunt houden zonder anderen te storen. En met ‘voldoende’ bedoelen we: binnen handbereik (<10 meter="" niet="" reserveerbaar="" en="" meerdere="" ruimtes="" per="" verdieping="" p="">
Nederland heeft de hoogste dichtheid aan laadpalen
Ervaringsdeskundigen op het gebied van elektrische auto’s zullen het met ons eens zijn: in Nederland is er geen ‘range anxiety’ oftewel laadstress meer. Met meer dan een half miljoen laadpunten spant Nederland de kroon, zowel absoluut als relatief (per inwoneraantal).
Redenerend naar de situatie op kantoor kunt u uw vraagtekens zetten bij de noodzaak van oplaadpunten voor elektrische auto’s bij kantoor. Werknemers reizen gemiddeld 30 à 40 kilometer naar het werk. Als we ervan uitgaan dat de elektrische auto ’s avonds vaak op straat of op de oprit aan een laadpaal staat, kan deze zonder problemen heen en weer rijden. Gezien de beperkingen van netcongestie in het achterhoofd kan dit betekenen dat bij de zoektocht naar een alternatief kantoor de wens voor laadpalen voor medewerkers bijgesteld kan worden en daarmee de opties in de markt vergroten.
Nederland heeft het hoogste percentage mensen dat met de fiets naar het werk gaat
Waar in het Verenigd Koninkrijk minder dan tien procent op de fiets stapt om naar het werk te gaan, is dat in Nederland maar liefst 27 procent. De fiets is onze mascotte geworden. De laatste jaren is daar nog een nieuwe trend bijgekomen: de elektrische fiets. Inmiddels heeft 43 procent van de mensen een elektrische fiets. En de gemiddelde afgelegde afstand is daarmee verdubbeld.
Het kantoor zal hierin moeten meegaan. Een ‘barrel’ knoop je aan een lantarenpaal, maar op een dure elektrische fiets ben je zuinig en parkeer je het liefst veilig en droog. Hetzelfde geldt voor de berijder: die wil zijn natte regenpak kunnen ophangen, of een ruimte om zich op te frissen of om te kleden. Kluisjes, oplaadplekken, of zelfs een fietsenmaker op locatie; er zijn genoeg mogelijkheden om dit verder te stimuleren.
Nederlanders zitten de meeste uren per dag
Ai, toch nog iets om minder trots op te zijn. TNO berekende dat de Nederlandse werknemer gemiddeld maar liefst 8,9 uur per dag zit! En daarmee zijn wij Europees kampioen… Zelfs als we een zit-sta-bureau hebben, ‘vergeten’ we soms te gaan staan. U kunt helpen werknemers los te laten komen van die stoel met de inrichting van het kantoor. De meeste ideeën kent u vast al: prullenbakken of printers weghalen en beperken tot één per verdieping zodat je net iets verder moet lopen, de trap aantrekkelijk maken, aantal vergaderkamers inrichten voor staand overleg, of gedurfd: ’s avonds alle sta-bureaus omhoog zetten.
Met bovenstaande kampioenschappen mogen we ons gelukkig prijzen dat we in Nederland wonen.
Van goede voornemens naar gezonde routines
vrijdag 14 januari
Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...
Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving
vrijdag 14 januari
In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...