De impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

 

De impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

De City Table XL bij gemeente Amstelveen gaf antwoord op een prangende vraag: wat doet de werkomgeving eigenlijk met ons brein? Onze reactie op licht, ruimte, geluid, ritme en kleuren kwam naar voren bij het iconische Raadhuis van gemeente Amstelveen, waar wetenschappelijke inzicht werden gekoppeld met de praktijk door onder anderen Erik Scherder.

Het was aan Hans Schekermans om af te trappen en te laten zien hoe gemeente Amstelveen zich onderscheidt als werkgever. En: waar waren deelnemers eigenlijk terechtgekomen? De historie van het raadshuis kwam al eerder op Smart WorkPlace naar voren, tijdens een Round Table over Duurzaam Werkgeverschap. De gemeente startte vijf jaar geleden samen met PD Group de herontwikkeling, om er een duurzame ontmoetingsplek van te maken. Schekermans gaf toen een kijkje in de keuken van de verbouwing én speelde in op de eerste vraag van het rondetafelgesprek: hoe onderscheid jij je als werkgever? 

“We wilden belevingen toevoegen”, trapt Schekermans af. “Het oude raadhuis uit 1980 herken je eigenlijk niet meer terug. Duizend medewerkers hadden een eigen werkplek en wij hadden geen inzicht in hoe het raadhuis werd gebruikt.” Een video laat de transformatie zien en toont hoe het gebouw eerst bestond uit een grijzig gangenstelsel met standaard plekken voor koffie- en kopieermachines. “Functioneel”, oordeelt Schekermans, “maar niet transparant. Dat wilden we aanpakken met belevingen, want de mens is een nieuwsgierig dier. Daarom wilden we op iedere etage diverse onderdelen van het kantoor spannend maken. Dat is gelukt. Medewerkers ontmoeten elkaar op plekken die net even anders zijn, zoals een bibliotheek, luchtvaartlounge en zelfs een Japans theehuis. Zo stimuleren we samenkomst en co-creatie.”  

Aanzet tot verandering

Deze verandering leidde niet alleen tot waardering, maar had ook zichtbaar effect gehad op het gedrag van medewerkers: meer mensen keren terug naar kantoor en de tevredenheid is merkbaar gestegen. Voordat Schekermans daarop ingaat, vertelt hij verder over de reis naar een inspirerende werkomgeving. “Voor huisvesting kijk je vaak naar huidige behoeften. Maar laten we eens proberen om een besluit te nemen voor een langere tijd. Met een generatieanalyse kwamen we erachter dat we richting schuivende functionaliteiten gingen.” En inspiratie uit omgevingen als de Efteling en Coolblue zetten aan tot verandering: “Bij laatstgenoemde organisatie kom je niet bij een loket, maar bij een pakjesparadijs. Dit soort kleine dingen zorgen voor een glimlach op het gezicht. Dat willen we bij onze klanten ook.”

De impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

De vernieuwde werkomgeving vult de wensen rondom functionaliteiten in en optimaler gebruik van kantoorruimten. “Hiervoor hebben we het werkplekreserveringssysteem TableAir geïnstalleerd. Door sensoren kregen we inzicht in ruimtegebruik. We hebben nu 800 plekken met te reserveren plekken.” En hij vertelt over de aandachtspunten die uit een interviewronde bleken: “Akoestiek, focus-, vergader- en ontmoetingsruimtes. De succesfactoren zijn duidelijk. Behoud een goede relatie met OR, doe een generatieanalyse en geef gebruikers keuzes. Als je met een tool werkt voor reserveringen vergaderplekken en lockers, doe dat dan vanuit de service richting de gebruiker.” De winst van zo’n duurzame en gezonde werkomgeving is duidelijk: een door gemeente Amstelveen georganiseerd event om burgers kennis te laten maken met mogelijkheden om bij de gemeente te werken, trok vijfhonderd mensen om te leren over mogelijkheden voor werk. Elf daarvan zijn er werknemer geworden.

Ontspannen aan drukte

Een van de belangrijke onderdelen van deze nieuwe werkomgeving is het Park. En om daar meer over te weten te komen, lichtte Orlando Tjin Asjoe, binnenhuisarchitect, toe: “Ik had de schone taak om teksten met eisen en wensen te vertalen naar de routing, het vlekkenplan en meer. Na corona zou het kantoor ook voor ontmoeten, vergaderen en creatieve processen gebruikt worden. Dat moest de reden zijn dat mensen naar kantoor komen. Eerder is me gevraagd wat er na het nieuwe werken komt. Een volgende stap is dat mensen op andere manieren met werk omgaan en dat het welzijn van mensen op de kantoorvloer terugkomt. Het Park is daarmee een metafoor.” Het park biedt mogelijkheden om even te ontsnappen aan de drukte en het hoofd leeg te maken, zo illustreert Tjin Asjoe: “Waarom brengen we die natuur ook niet naar het kantoor. Kijk je naar het Park, dan heb je verschillende functies, zoals een plein, verschillende niveaus, ontmoeting, training, brainstorm en meer.”

Door een omgeving te creëren die ideaal is voor specifieke activiteiten, ontstaat meer beleving. Daardoor wordt het eenvoudiger om even ‘uit de normale kantooromgeving te stappen’, zo geeft Tjin Asjoe aan: “Als je de koffiecorners ziet, dan vraag je je af of dit nog wel een gemeentehuis is. En dat resulteert vaak in de beleving dat je het leuk vindt om er rond te lopen. Het werkplein, waar je huiselijkheid ziet en niet te veel in het zicht zit als je er even iets wilt uitwerken.” En hij besluit met een advies: “Werk samen met ieder mens, met als uitgangspunt een warme en inspirerende werkomgeving.”

Nieuw werkplekconcept voor Hilversum

Vanzelfsprekend waren deelnemers benieuwd hoe werkomgevingen van andere gemeenten getransformeerd worden, om toekomstbestendig te worden. Jan Willem de Wit vertelde over gemeente Hilversum: “De uitgangssituatie voor gemeente Hilversum was het bezit van vijf gebouwen van 20.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak, voor zo’n 698 fte. We lopen tegen de bekende problemen aan van oudere huisvesting. Het hybride werken sluit onvoldoende aan op de huidige manier van werken na Corona. Denk aan onlogische ordening en functieverdeling, maar ook aan verouderde installaties. ”Een bijkomende factor is de fusie tussen Wijdemeren en Hilversum. “Ambtelijk in 2026 en bestuurlijk in 2027”, verduidelijkt De Wit hierover.

Dat gaat om verschillende gebouwen, waaronder stadskantoor, sociaal plein, gemeentewerf en raadhuis. De exploitatie werd doorgerekend, waarbij ook Total Cost of Ownership werd meegenomen. De Wit voegt toe: “Ook hielden we interviews met stakeholders als collegeleden en managers en een klankbordgroep van medewerkers om behoeften te inventariseren. We hebben nu veel standaard werkplekken en minder vergaderplekken. Hierdoor kunnen medewerkers zich niet afzonderen, bijvoorbeeld als ze digitale afspraken hebben of concentratiewerk uitvoeren.” Een nieuw werkplekconcept speelt in op die behoeften.

Een onderzoek over activiteiten van medewerkers moet antwoord geven op verschillende prangende vragen. Zo wordt duidelijk hoeveel dagen medewerkers naar kantoor komen. “Maar ook”, vertelt De Wit, “vragen we uit hoe ze nú hun werk doen en hoe ze dat willen veranderen.” Hierop geeft Geert Bosgra van gemeente Groningen de tip om uit te vragen van welke afdeling de antwoorden komen, omdat de inrichting van het kantoor per afdeling nogal kan verschillen. Daar is rekening mee gehouden, geeft De Wit aan. En hij vervolgt: “Voor 1150 medewerkers hebben we straks 690 Arbo werkplekken, 150 aanlandplekken, 65 video-bel en concentratiewerkplekken. Ook zijn er 25 samenwerkplekken en 60 kleine, middelgrote en grote vergaderzalen.”

Het brein prikkelen

Het was aan Erik Scherder om de laatste energie uit de deelnemers te persen, op de vrijdagmiddag van de City Table XL. Hij vertelde over hoe werkomgevingen hersenen beïnvloeden: “Je omgeving blijkt essentieel te zijn, die heeft het vermogen om hersenen enorm te prikkelen. Drie grote gezondheidsfactoren voor drie minuten bewegen. Onder andere ouderdomssuiker en obesitas. Cognitieve uitdaging is net zo belangrijk. De grote boodschap is moeite doen om het netwerk in het brein in stand te houden.” De natuur heeft een positief prikkelende werking op het brein en de omgeving is dus cruciaal. “Overigens is dit geen pleidooi om de hele dag te bewegen. Twee keer per dag een extra rustmoment inbouwen van ongeveer een kwartier. Als je dat doet, dan komt er een netwerk in het brein het default netwerk. Dat komt pas naar boven als je tot rust komt en dan ontstaat er creativiteit.”

De impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

Het gaat om de verrijking van het breinnetwerk: eenzaamheid leidt tot chronische stress en dat is schadelijk voor myeline. Om die eenzaamheid te bestrijden en het brein te blijven prikkelen heeft back to the office de voorkeur van Scherder: “Als het maar moeite kost, dan is het goed voor de hersenen. Slechts een kleine groep is bij thuiswerken actiever geworden en meer gaan sporten. Maar de grootste groep blijft achter de computer zitten. Daardoor wordt de doorbloeding van de netwerken in de hersenen minder. Aan het einde van de dag voel je je misschien leeg en heb je nergens zin meer in. Ook negatieve prikkels helpen je bestendigheid op te vijzelen. Dan heb je liever een rijke omgeving met veel planten. Zo gaven studies aan dat ziekenhuizen die in het groen staan, patiënten sneller laat genezen. Er is dus een gezondheidseffect, want lopen in de natuur zorgt ervoor dat je minder piekert.”

Delen:

Meer happy & health

Gezonder personeel door hybride werken volgens IWG

Gezonder personeel door hybride werken volgens IWG

vrijdag 28 maart

Nieuw onderzoek van International Workplace Group toont aan dat 36% van de werknemers die hybride werken minder ziekteverlof ...

Lees meer

Is stress op werk goed?

Is stress op werk goed?

dinsdag 25 maart

Geert Kruijswijk, Eigenaar van Navigating Stress, spreekt vol enthousiasme over werkdruk, stress en prestatie. De onderwerpen ...

Lees meer

Babyboomers en een gastvrij ontvangst

Babyboomers en een gastvrij ontvangst

maandag 3 maart

De verschillende generaties op kantoor, hoe breng je ze in verbinding? In deze artikelenreeks vertelt Petra de West, Business ...

Lees meer

Michael Kortekaas: energie, focus en veerkracht

Michael Kortekaas: energie, focus en veerkracht

donderdag 27 februari

Hoe houd je je energiebatterijen opgeladen, een gezond werk-privé balans en focus op de dingen die je wilt bereiken? ...

Lees meer

Fietser kan flínk besparen volgens IWG

Fietser kan flínk besparen volgens IWG

dinsdag 25 februari

Woon-werkverkeer verandert razendsnel. Onlangs werd duidelijk dat steeds meer Nederlandse forensen de fiets pakken, dankzij ...

Lees meer

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

donderdag 20 februari

Door verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen komen ecologische en sociale transities dichterbij. Maar de sleutel voor ...

Lees meer

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en zonder verspilling

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en ...

woensdag 19 februari

In het e-zine 'sociale duurzaamheid' kon een onderwerp niet missen: vergaderen. Vergaderen staat zo centraal op kantoor ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen

HR en AI komen samen om burnout te voorspellen

donderdag 13 februari

Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven ...

Lees meer

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Hylke Hellinga, adviseur huisvesting bij Draaijer ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Terug naar boven