Gezond thuiswerken: temperatuur en ventilatie (2/5)
De recente coronamaatregelen tonen opnieuw het belang van gezond thuiswerken aan. Simon de Ruig van Smart WorkPlace partner draaijer+partners behandelt in vijf blogs vijf aspecten. In deel 2: temperatuur en ventilatie.
De Ruig is als WELL Accredited Professional dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en zijn eigen thuissituatie heeft hij vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.
Tip 2: Temperatuur en ventilatie
Ventilatie is sinds de herstart van de scholen een veel besproken onderwerp in relatie tot corona. Net als bij veel scholen zijn huizen veelal niet voorzien van geavanceerde ventilatiesystemen en zijn we voor frisse lucht aangewezen op het openen van ramen en ventilatieroosters. Nu de buitentemperatuur zakt betekent ‘frisse lucht’ letterlijk fris. Als zuinige Nederlanders (we stoken niet voor de vogels!) doen we de ramen dus maar dicht, erg ongezond. Hoewel het niet aannemelijk is dat gesloten ramen leiden tot hoge concentraties CO2 in de ruimte (zoals bij scholen wel het geval is), toch is voldoende ventileren ook thuis erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat.
Maar hoe zorg je ervoor dat er voldoende frisse lucht op je werkplek is zonder dat het koud wordt? Het koud hebben is een oncomfortabel gevoel dat je direct opmerkt en relateert aan de temperatuur. Terwijl gebrek aan frisse lucht pas over langere periode symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkende ogen (door lage luchtvochtigheid) geeft en ook andere oorzaken kan hebben. Beide aspecten hebben een grote impact op het welzijn dus is de balans tussen frisse lucht en het niet koud hebben belangrijk.
Mijn tips: ventileer voldoende door de ramen op een kier te zetten. Zet in je pauze even de ramen tegen elkaar open zodat het extra ventileert, denk ook aan bewegen (daarover meer in het volgende blog) zodat je geen last hebt van kou gedurende deze extra ventilatie. Zorg vervolgens dat de basistemperatuur op orde is (minimaal 18 graden). Hiermee beperk je het stoken en is de basis gelegd om het niet koud te hebben. Toch zullen veel mensen zeggen dat 18 graden veel te koud is. Een beproefd concept voor ervaren wintersporters is het werken met kledinglagen, dus niet één dikke trui of jas, maar meerdere dunne laagjes om je eigen temperatuur te regelen. Het klinkt misschien gek maar trek over je ondergoed (hemd of shirt) een T-shirt aan, een longsleeve en daarna pas een overhemd, blouse en/of een vest. Zorg daarnaast voor warme sloffen of dikke sokken. Trek een extra laagje aan als je het koud hebt en vice versa.
Zorg ook voor voldoende luchtvochtigheid in de winterperiode, dit voorkomt prikkende ogen en een droge geïrriteerde huid. De luchtvochtigheid moet tussen de 30 en 50% (liever 50% dan 30%) zijn. Dit kan door het traditionele bakje water op de radiator of door het plaatsen van een luchtbevochtiger.
Nederland aan de top!
zaterdag 15 januari
Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...
Van goede voornemens naar gezonde routines
vrijdag 14 januari
Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...