Gezond thuiswerken: temperatuur en ventilatie (2/5)

2 min

 

Gezond thuiswerken: temperatuur en ventilatie (2/5)

De recente coronamaatregelen tonen opnieuw het belang van gezond thuiswerken aan. Simon de Ruig van Smart WorkPlace partner draaijer+partners behandelt in vijf blogs vijf aspecten. In deel 2: temperatuur en ventilatie.

De Ruig is als WELL Accredited Professional dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en zijn eigen thuissituatie heeft hij vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 2: Temperatuur en ventilatie

Ventilatie is sinds de herstart van de scholen een veel besproken onderwerp in relatie tot corona. Net als bij veel scholen zijn huizen veelal niet voorzien van geavanceerde ventilatiesystemen en zijn we voor frisse lucht aangewezen op het openen van ramen en ventilatieroosters. Nu de buitentemperatuur zakt betekent ‘frisse lucht’ letterlijk fris. Als zuinige Nederlanders (we stoken niet voor de vogels!) doen we de ramen dus maar dicht, erg ongezond. Hoewel het niet aannemelijk is dat gesloten ramen leiden tot hoge concentraties CO2 in de ruimte (zoals bij scholen wel het geval is), toch is voldoende ventileren ook thuis erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat.

Maar hoe zorg je ervoor dat er voldoende frisse lucht op je werkplek is zonder dat het koud wordt? Het koud hebben is een oncomfortabel gevoel dat je direct opmerkt en relateert aan de temperatuur. Terwijl gebrek aan frisse lucht pas over langere periode symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkende ogen (door lage luchtvochtigheid) geeft en ook andere oorzaken kan hebben. Beide aspecten hebben een grote impact op het welzijn dus is de balans tussen frisse lucht en het niet koud hebben belangrijk.

Mijn tips: ventileer voldoende door de ramen op een kier te zetten. Zet in je pauze even de ramen tegen elkaar open zodat het extra ventileert, denk ook aan bewegen (daarover meer in het volgende blog) zodat je geen last hebt van kou gedurende deze extra ventilatie. Zorg vervolgens dat de basistemperatuur op orde is (minimaal 18 graden). Hiermee beperk je het stoken en is de basis gelegd om het niet koud te hebben. Toch zullen veel mensen zeggen dat 18 graden veel te koud is. Een beproefd concept voor ervaren wintersporters is het werken met kledinglagen, dus niet één dikke trui of jas, maar meerdere dunne laagjes om je eigen temperatuur te regelen. Het klinkt misschien gek maar trek over je ondergoed (hemd of shirt) een T-shirt aan, een longsleeve en daarna pas een overhemd, blouse en/of een vest. Zorg daarnaast voor warme sloffen of dikke sokken. Trek een extra laagje aan als je het koud hebt en vice versa.

Zorg ook voor voldoende luchtvochtigheid in de winterperiode, dit voorkomt prikkende ogen en een droge geïrriteerde huid. De luchtvochtigheid moet tussen de 30 en 50% (liever 50% dan 30%) zijn. Dit kan door het traditionele bakje water op de radiator of door het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Delen:

Meer happy & health

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

donderdag 20 februari

Door verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen komen ecologische en sociale transities dichterbij. Maar de sleutel voor ...

Lees meer

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en zonder verspilling

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en ...

woensdag 19 februari

In het e-zine 'sociale duurzaamheid' kon een onderwerp niet missen: vergaderen. Vergaderen staat zo centraal op kantoor ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen

HR en AI komen samen om burnout te voorspellen

donderdag 13 februari

Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven ...

Lees meer

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Hylke Hellinga, adviseur huisvesting bij Draaijer ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

donderdag 3 oktober

Duurzaamheid komt in allerlei vormen voor. Technogym stelt hierbij wellness voorop. In deze blog vertellen ze over de invloed ...

Lees meer

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

woensdag 11 september

Bedrijven uit de vastgoedsector verzamelden zich voor een dag vol zeilplezier en netwerken, waarbij de beste teams het tegen ...

Lees meer

Nieuwe playground voor Rabobank

Nieuwe playground voor Rabobank

dinsdag 10 september

Het Rabobank Bestuurscentrum of de 'Rabotoren' heeft een nieuwe 'playground' gekregen. De playground moet een plek bieden ...

Lees meer

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

dinsdag 3 september

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. ...

Lees meer

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker of gast?

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker ...

maandag 19 augustus

Dat een goed hospitality concept belangrijk is, spreekt voor zich. Maar hoe zet je een goed hospitality concept op? In dit ...

Lees meer

Terug naar boven