Blended Working – “Wat zeg je? Sorry, ik trek eerst even de peuter uit de pindakaas”
Het vinden, binden & boeien van personeel zal bij Blended Working nog meer topsport zijn. Dat betoogt Jasper Steffens van Smart WorkPlace partner ThunderMinds in onderstaande blog.
Blended Working is één van de meest belangrijke management-uitdagingen van de komende tijd. Hoe borg je de bedrijfscultuur, een optimale samenwerking en het geestelijk welzijn van je medewerkers? Immers het onverwachte kopje koffie is één van de drijvende krachten achter cultuur & innovatie. Dynamiek, het onverwachte, dat mensen van verschillende pluimage elkaar treffen en daarmee door elkaar positief te besmetten met goede ideeën collectief slimmer worden. Er zijn kandidaten die wij in het voorjaar van 2020 hebben mogen plaatsen, die nog geen enkele collega live hebben ontmoet. Je hoort na je digitale onboarding ergens bij volgens je bankafschriften. Het verorberen van je vrijdagmiddag borrelpakket is een ultieme poging tot verbinding met je nieuwbakken collega’s. Maar toch ook weer niet. Hoe ziet straks die transitie eruit van de thuisbubbel naar kantoor?
De HR-Manager krijgt meer en méér de rol van Blended Working regisseur en hospitality manager/ host van de organisatie. De vleesgeworden thermometer van het werkelijke medewerkers welzijn. Vijf dagen per week op kantoor is definitief verleden tijd. We gaan naar een veel meer hybride ontmoetingsplek. Digitaal netwerken is ineens zelfs een essentiële vaardigheid geworden voor commerciële functionarissen, waar voorheen het orderboek hand-in-hand ging met het aantal genuttigde kopjes koffie met klanten per week. De DE-funnel.
Het management zal moeten zorgen voor meer zichtbaarheid en transparantie. Het scheppen van een clubhuisgevoel op basis van authenticiteit, vertrouwen en sociale connectie. Waarbij gemeenschappelijke targets helder zijn en er ruimte is voor verbonden leiderschap op afstand.
Door voortdurend hun koers te zoeken, inspireren zij anderen hun doelen te realiseren. Zij weten hoe zij zichzelf en daardoor andere mensen weten te inspireren. Zij zijn erg goed in communicatie en weten anderen te bewegen voor het algemene doel te vechten. Zij durven het aan hun medewerkers om hulp te vragen. Zo halen zij het beste uit mensen. Leiderschap zonder bezieling wordt al snel een dode akker waarop geen geluk groeit.
Autonomie en zelfbeschikking zijn weer meer terug bij de medewerker. Het welzijn en de mentale gezondheid oprecht opademen bij de medewerkers zal cruciaal worden. Hoe gaat het nu echt met je? Communicatie en authentiek contact houden is een uitdaging. De frequentie zal opgevoerd moeten worden zonder door te schieten in strontvervelend micromanagement.
De constatering dat onze omgeving op dit moment turbulent en instabiel is, is een open deur. Veel directieleden geven aan dat het hen onvoldoende lukt adequaat in te spelen op de veranderende werkelijkheid. Het is een situatie waar, volgens hen, bovenal gezond verstand en creatieve improvisatie sturingskracht lijken te hebben. “We lopen steeds achter de feiten aan”, is een veelgehoorde opmerking. Voor het omgaan met turbulentie in zowel ruimte als tijd bestaat geen standaardoplossing zoals we wel hopen. Het is een permanente zoektocht en hiermee hebben we de essentie te pakken van het ‘leidinggeven aan’ in de nieuwe tijd van Blended Working.
Immers uitputting, moedeloosheid en afkeer liggen op de loer. Allemaal ongewenste zijeffecten die in potentie kunnen opspelen. Organisaties zullen onorthodoxe methoden moeten inzetten om blijvend aandacht, levendigheid, perspectief en zin te stimuleren bij hun medewerkers. Videobellen is in de afgelopen maanden het nieuwe normaal geworden in plaats van fysieke bijeenkomsten. Maar puur binding via het scherm is te rationeel.
Hulpmiddelen veranderen, emoties nooit. We blijven allemaal de behoefte houden om échte, menselijke en warme persoonlijke ontmoetingen te hebben met de groep mensen waar we bij willen horen. Waar we ook eens gierend van het lachen mee door de gang willen lallen. Waar wij ons veilig voelen. In twee richtingen. Recruiters, HR-medewerkers en Business Owners zullen vanuit hun rol als ‘Stichting Nazorg’ aan de bak moeten als coach, adviseur en mentor.
De plussen van Blended Working:
- Shared purpose – Cultuur steeds belangrijker;
- Er is meer ruimte voor authenticiteit;
- Mensen werker harder dan ooit. Loyaliteit is enorm;
- Vertrouwen over en weer neemt toe;
- Leiders moeten zich zichtbaarder en interactiever opstellen;
- Vrouwen vinden makkelijker toprollen vanwege flexibiliteit;
- Het pand als clubhuis voor een team om samen waarde te creëren die toe te rekenen is aan projecten. Een samenwerkingsplatform. Even thuis wegkunnen;
- Bieden veilige omgeving met goede luchtkwaliteit en social distancing is er mogelijk;
- Een flinke driver achter digitale transformatie en tijd/ plaats onafhankelijk werken. Mede door de komst van 5G.
- Bedrijven die hebben geïnvesteerd in technologie om samenwerken mogelijk te maken en informatie te delen hebben een voorsprong;
- Apps regelen beschikbaarheid, aanwezigheid, binding en veiligheid. ERP is key;
- Ondernemingen worden inventiever op het vlak van kosteneffectief verkopen;
- Lagere kosten mobiliteit.
De minnen van Blended Working:
- Sociale connectie mis-alignment;
- One-size-fits-all werkt niet meer;
- Onboarding lastiger;
- Social distancing blijft een uitdaging;
- Internationaal zakendoen lastiger voor bepaalde marktsegmenten;
- Niet iedereen voelt zich thuis even goed. Vervagen grenzen werk/ privé lastig voor mensen die geen ‘nee’ kunnen zeggen;
- Minder medewerkers per vierkante meter;
- Kleinere bedrijven hebben verhoudingsgewijs een flinke uitdaging.
Een positief effect van Blended Working is dat zoekcirkels naar goed personeel worden opgerekt naar buiten de regio voor rollen waar thuiswerken mogelijk is. Techreuzen doen dit al in toenemende mate. Zelfs internationaal. ICT-bedrijven kunnen daardoor op wereldschaal ineens door verschillende tijdzones heen 24/7 doorontwikkelen.
De arbeidsmarkt zal vloeibaarder worden. Het vinden, binden & boeien van personeel zal nog meer topsport zijn. Met bijbehorende evidente keuzes tussen ‘Ikke zellef doen’ of professioneel outsourcen, waardoor er tijd beschikbaar is voor het professioneel borgen van het Human Capital. Het belangrijkste investeringscomponent op de P&L van ieder ‘clubhuis’. Cultuur en purpose wordt belangrijker dan ooit om je verbonden te blijven voelen. Tussen de stenen moet je het menen. Maar als de kleuter, net voor je de deur uitgaat op weg naar je afspraak, je kekke mantelpakje of stropdas voorziet van een chique veeg pindakaas; zie het positief. Je hebt een thuis en je hebt werk!
Meer artikelen van Jasper Steffens
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...
Bekijk de Webinar 'De duurzame reis van de werkomgeving' gratis
maandag 20 november
Wat is nou eigenlijk een duurzame werkomgeving? En hoe bereik je dat? Leer er alles over tijdens de gratis webinar 'De duurzame ...