Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. Hybride werken geeft veel gezinnen een oplossing.

Bijna de helft van de vaders maakt vaker de lunchtrommel klaar

Meer tijd

Het onderzoek vond plaats onder 1.024 deelnemers in augustus 2024. De enquête peilde onder kantoormedewerkers in Nederland die nu in een hybride stijl werken en samen met hun kinderen wonen. De steekproef was nationaal representatief op het gebied van regio en geslacht. Uit dit onderzoek van International Workplace Group blijkt dat ruim driekwart (77%) vindt dat hybride werken bijdraagt aan een eerlijkere verdeling van ouderlijke taken. Vooral vaders geven aan dat ze dankzij de flexibiliteit meer huishoudelijke taken op zich kunnen nemen en meer betrokken kunnen zijn bij het gezinsleven.

Meer flexibiliteit in wanneer, waar en hoe ze werken – of dat nu vanaf het hoofdkantoor, een flexibele werkplek in de buurt of thuis is – zorgt ervoor dat 86 procent van de ouders meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen, doordat ze minder tijd kwijt zijn aan dagelijks woon-werkverkeer. Ruim driekwart (76%) van de ouders zou zich minder betrokken voelen bij hun kinderen als ze dagelijks veel tijd zouden besteden aan pendelen naar kantoor. 81 procent zou het zelfs moeilijker vinden om dan nog de dagelijkse ouderlijke taken en verantwoordelijkheden op zich te nemen.

Meer rust en tijd voor school

Bijna 9 op de 10 ouders (86%) zegt dat hybride werken hen in staat heeft gesteld een beter evenwicht te vinden tussen werk en privéleven, waardoor er meer tijd overblijft voor gezinsactiviteiten. Dit is vooral duidelijk in de ochtend, waarbij beide ouders aangeven dat ze meer tijd hebben om samen te ontbijten (64%), de kinderen klaar te maken voor school (55%) en de kinderen naar school te brengen (54%).

Vooral vaders geven aan dat door de vrijheid en flexibiliteit van hybride werken er meer ruimte is om huishoudelijke- en ouderlijke taken op te nemen: 44% van de vaders brengt nu vaker de kinderen naar school of haalt ze op, in vergelijking met 34% van de moeders; 37% van de vaders leest vaker voor en 49% van de vaders maakt vaker de lunchtrommel klaar, vergeleken met 36% van de moeders.

Vaker aanwezig bij mijlpalen

Na schooltijd zeggen ouders dat ze hun kinderen vaker kunnen helpen met huiswerk (39%), dat ze samen met hun gezin kunnen eten (45%), en zegt 8 op de 10 (85%) dat ze nu vaker aanwezig kunnen zijn bij belangrijke mijlpalen en gebeurtenissen in het leven van hun kinderen, zoals schoolbijeenkomsten of spreekbeurten (58%), verjaardagen in het gezin (47%) en schoolvakanties (47%). Ouders die aangeven dat hybride werken hen meer tijd met hun kinderen oplevert, hebben gemiddeld vijf extra uren per week beschikbaar voor gezinsactiviteiten. Dit komt neer op 260 uur per jaar, oftewel een extra uur per werkdag.

Mark Dixon, Chief Executive Officer van de International Workplace Group, licht toe: “Dit onderzoek laat zien hoe ouders die werken volgens het hybride model, genieten van een aanzienlijk verbeterde balans tussen werk en privé. In plaats van dagelijks urenlang tijd te verspillen aan woon-werkverkeer over lange afstanden, werken ze nu lokaal en kunnen ze meer genieten van de belangrijke gezinsmomenten die ze voorheen misten.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven