Naar slimme kantoren en dynamische huurmodellen

Hybride werken gaat niet meer weg en dat heeft gevolgen voor de optimale werkplek op kantoor, nu en in de toekomst. In de Round Table Flexibilisering gaan experts in gesprek over deze revolutie in flexibiliteit.
Bouwers, gebouwbeheerders, operators en huurders zoeken naar meer flexibiliteit en moeten de werknemer verleiden naar kantoor te komen. De hotelbranche levert goede voorbeelden. Voor de meeste mensen met een functie die zich deels op kantoor afspeelt, is werken na de COVID-19-pandemie wezenlijk veranderd. Het thuiswerken, dat al wel mondjesmaat bestond, deed definitief zijn intrede. Naar kantoor gaan is sindsdien geen vanzelfsprekendheid meer. Dat levert voordelen op, zoals een hogere productiviteit en een betere werk-privébalans, maar ook nieuwe uitdagingen waar een oplossing voor gezocht moet worden. De ‘dinsdag-donderdag-economie’ zorgt niet alleen voor files op de weg die pre-coronalengtes overstijgen, maar ook voor een strijd om beschikbare vergaderruimtes en werkplekken op die dagen. De overige weekdagen, zeker op vrijdag, zijn de ruimtes zwaar onderbezet.
Flexibele ruimtes
Tijdens een rondetafelbijeenkomst in de HOFF-toren in Amsterdam gingen diverse belanghebbenden vanuit hun eigen achtergrond met elkaar in gesprek over thema’s als flexibele ruimtes, belemmerende huurcontracten, gebruikersgedrag en ‘hospitality’. “Ik doe al 27 jaar niets anders dan mensen in de kantooromgeving huisvesten”, zegt Sipke Feenstra, country manager bij Regus en eigenaar van The Office Operators, met dertig vestigingen in de Benelux. Daarvoor vervulde hij diverse topfuncties bij onder meer Regus en The Office Operator op Schiphol. Hij heeft geleerd om naar mensen in kantoren te kijken als gasten in plaats van huurders of werknemers. “Ik heb het voordeel gehad altijd te werken met kortlopende verplichtingen. Daar gaan we in een flexibele wereld steeds meer naartoe. Je krijgt dan een hele andere band met je gasten. Vergelijk het met een hotel. Gasten kunnen morgen weg zijn als iets ze niet bevalt. Het vergt een continu marktonderzoek. Wat willen al die jongetjes, meisjes, x-jes?” Als aanbieder van werk- en vergaderruimtes, dus ook als werkgever, moet je daarop inspelen, is zijn ervaring. De HOFF-toren is dan ook ingericht met een grote verscheidenheid aan ruimtes, van een auditorium voor 200 man tot belhokjes van een vierkante meter, maar ook comfortabele zitjes, brede gangen en multi-inzetbare vertrekken. Voor de ontspanning zijn er zelfs ruimtes om te gamen en een gym.
Benieuwd naar het helle ronde tafel verslag? Lees hier verder.