De tien trends van het hybride werken in moderne kantoren 

4 min

 

De tien trends van het hybride werken in moderne kantoren 

Wat zijn de tien belangrijkste trends met betrekking tot het hybride werken in moderne kantoren? Expert Willem Adriaanssen van Smart WorkPlace partner HEVO zette het op een rij.

1. Autonomie met moderne leiderschapsstijl
Mensen willen de autonomie van het zelf organiseren van het werk behouden. En niet continu bekeken worden wanneer en hoe het werk gedaan wordt. Dit vraagt een verandering van het management in stijl van leidinggeven, waarbij deze vooral ondersteunend, faciliterend en kaderstellend wordt.

2. Betere werk-privébalans
Mensen willen een goede werk-privébalans hebben, waarin onnodige reistijd voorkomen wordt. Ook de manier van reizen is aan het veranderen en wordt diverser. Dit vraagt aanpassingen in het mobiliteitsbeleid en flexibilisering. Maar ook een goed thuiswerkbeleid met aandacht voor een geschikte Arbo-conforme werkplek thuis. Iets wat zeker niet bij iedereen thuis mogelijk is, zoals bij jongeren.

3. Inclusieve werkomgeving
Er is een grote diversiteit in wensen en behoeften van mensen omtrent het invullen van het werk. Een inclusieve werkomgeving biedt zowel ruimte voor de individuele behoeften als ruimte voor de organisatiebehoeften. Daarbij wordt rekening gehouden met de behoeften van alle generaties op de werkvloer en alle ontwikkelingsniveaus, van stagiair tot senior, gerelateerd aan de specifieke taken en functies die verricht worden. Ook wordt rekening gehouden met verschillende persoonlijksheidskenmerken en bijvoorbeeld het verschil tussen introverte en extroverte mensen.

4. Meer werkplezier
De belangrijkste functies van het kantoor worden samenwerken, creatieve werkvormen en persoonlijk (informeel) contact. Dit vraagt een andere opzet en vormgeving van het kantoor; het dient aantrekkelijk vormgegeven te zijn zodat het de moeite waard is om de reis te maken. Hospitality wordt een steeds belangrijker begrip voor de werkomgeving. Je welkom voelen als medewerker of bezoeker. Het werk wordt steeds meer gedaan in teamverband met wisselende interne en externe samenstellingen waarvoor een specifieke team-werkomgeving nodig is, zoals bijvoorbeeld bij agile werken of scrum. Toch moet daarbij niet vergeten worden dat ook concentratiewerkplekken nodig zijn. Op een werkdag hebben medewerkers meestal een scala aan taken te vervullen, met diverse eisen aan de werkplek.

5. Eén team
Mensen willen zich verbonden voelen met collega's, het team en de organisatie. Het vele thuiswerken verzwakt die verbondenheid, waar zowel digitale als fysieke oplossingen voor nodig zijn. De reden waarom mensen zich verbonden voelen met een organisatie verandert, waarbij de jongere generaties vooral aangetrokken worden door de 'purpose' van de organisatie. Waar doen we het allemaal voor? De 'story' van de organisatie moet wel kloppen en ook doorvertaald zijn in alle beleidsvelden, waaronder de huisvesting. Doordat de huisvesting een van de meest zichtbare aspecten is van een organisatie functioneert die ook als een uithangbord. De huisvesting wordt daardoor belangrijker in de branding van het bedrijf of de organisatie.

6. Goede faciliteiten
Overleggen en vergaderen wordt diverser, waarbij er bewuster gekozen moet worden wat de functie van het overleg is, wat een passende overlegvorm is en welke faciliteiten hier bij passen. Digitaal, fysiek of hybride? En welke fysieke en digitale faciliteiten zijn hiervoor nodig? Medewerkers hebben behoefte aan een keuzepalet van geschikte hardware en software, waarbij deze flexibel toepasbaar is en gemakkelijk (tijdelijk) te gebruiken. Plug and play is standaard, ook voor specifieke videoconferencing toepassingen.

7. Gezondheid en welbevinden
Gezondheid en welbevinden worden steeds belangrijker gevonden, wat ook vraagt om een gezonde werkomgeving. Dit betreft zowel de kwaliteit van het binnenklimaat (luchtkwaliteit, temperatuur, licht), maar ook zaken als de akoestiek, de ergonomie van de werkplek en de hoeveelheid groen in, op en rondom een gebouw. En dit vertaalt zich in een gezond aanbod in de catering en het stimuleren van voldoende beweging tijdens en buiten werktijd.

8. Slimmer en flexibeler werken
Het kantoor, de werkplekken en de benodigde faciliteiten worden slimmer en flexibeler. Alle benodigde faciliteiten zijn gemakkelijk te reserveren, zodat medewerkers weten wat de werkomstandigheden zijn en ‘handdoekje leggen’ onnodig is. Data-analyse van zaken zoals bezettingsgraad en spreiding over de tijd kan gemakkelijk gemaakt worden. Ook het facility management kan gemakkelijk bepalen wat voor capaciteit de catering en de schoonmaak moet hebben op specifieke momenten.

9. Duurzame huisvesting
De duurzaamheidsprestaties en eisen aan de huisvesting worden steeds hoger. Medewerkers en de samenleving verwachten dit van organisaties en een niet duurzaam pand is een ‘disqualifier’ geworden. De stap wordt gezet naar meer energieneutrale of zelfs energieproducerende gebouwen, maar minimaal CO2-neutrale gebouwen. De inrichting wordt geheel circulair uitgevoerd, wat verder gaat in het inbouwpakket en uiteindelijk ook in de gehele huisvesting. Daarbij zal het biobased bouwen met demontabele elementen toenemen.

10. Aantrekkelijk werkgeverschap
De war on talent neemt alleen maar toe, gezien de schaarste op de arbeidsmarkt in allerlei sectoren. Om mensen voor je organisatie te laten kiezen moet gekeken worden naar het totaalpakket van wat de organisatie te bieden heeft. Interessant werk met een goede (primaire en secundaire) honorering is niet voldoende meer. Goede ontwikkelingsmogelijkheden en goede werkomstandigheden zijn essentieel. Op ieder vlak moet een maatwerkoplossing geboden worden met diverse keuzeopties. Dat geldt dus ook voor de werkplek op kantoor en thuis, de ICT, de werkafspraken etc. Kijk daarbij ook specifiek naar de doelgroep die je aan je organisatie wilt binden, zoals afgestudeerden.

Tot slot; wees zorgvuldig en ga samen aan de slag om van hybride werken een succes te maken, door met elkaar te brainstormen over wat een efficiënte, prettige balans is en een werkbaar model. Met een doordachte en bewezen aanpak is een wereld te winnen met bevlogen medewerkers die in flow hun werk doen.

Delen:

Meer happy & health

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Maud Savelsbergh, adviseur huisvesting bij ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

donderdag 3 oktober

Duurzaamheid komt in allerlei vormen voor. Technogym stelt hierbij wellness voorop. In deze blog vertellen ze over de invloed ...

Lees meer

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

woensdag 11 september

Bedrijven uit de vastgoedsector verzamelden zich voor een dag vol zeilplezier en netwerken, waarbij de beste teams het tegen ...

Lees meer

Nieuwe playground voor Rabobank

Nieuwe playground voor Rabobank

dinsdag 10 september

Het Rabobank Bestuurscentrum of de 'Rabotoren' heeft een nieuwe 'playground' gekregen. De playground moet een plek bieden ...

Lees meer

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

dinsdag 3 september

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. ...

Lees meer

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker of gast?

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker ...

maandag 19 augustus

Dat een goed hospitality concept belangrijk is, spreekt voor zich. Maar hoe zet je een goed hospitality concept op? In dit ...

Lees meer

Transitie in energie en cultuur

Transitie in energie en cultuur

maandag 22 juli

TotalEnergies gaat van drie gebouwen naar één nieuw pand. Een transitie in locatie, maar ook in cultuur. ...

Lees meer

Duurzaamheid en gezondheid centraal bij kantoorontwerp

Duurzaamheid en gezondheid centraal bij kantoorontwerp

vrijdag 28 juni

Bij de renovatie van het Sogeti kantoor in Utrecht heeft Tarkett bijgedragen aan een moderne werkomgeving met een focus ...

Lees meer

Gezonde werkomgeving voor faculteit

Gezonde werkomgeving voor faculteit

maandag 10 juni

De nieuwe werkomgeving van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is gericht op gezondheid en werkplezier. ...

Lees meer

Terug naar boven