Iets minder skippyballen en iets meer gedragsverandering

 

Iets minder skippyballen en iets meer gedragsverandering

Het vitaler maken van medewerkers heeft geen quick and easy fix, maar kost tijd omdat alleen gedragsverandering een duurzaam effect heeft. Dat stelt SWP-expert Vera Dide van Oene van VytalX in onderstaande blog.

We zien het steeds vaker: organisaties die een te hoog ziekteverzuim hebben, young capital dat de organisatie verlaat en te weinig betrokkenheid bij medewerkers die daarnaast niet vitaal zijn. Organisaties zoeken vervolgens naar een ‘quick and easy fix’ zoals een betaald abonnement van de sportschool, een fruitschaal, zit-stabureaus of een skippybal om op te werken, want dat zou beter zijn dan een bureaustoel. Met al deze initiatieven is natuurlijk op zich niets mis, het promoot vitaliteit. Helaas kom je er als organisatie al snel achter dat al deze implementaties een kortetermijneffect hebben, maar op de lange termijn niets doen met het ziekteverzuim, de betrokkenheid en de effectiviteit in het bedrijf terwijl ze wel veel geld kosten. Zonde toch?

Waarom werkt dit niet? Omdat je alleen verandering door kan maken als je stuurt op gedrag, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de intrinsieke motivatie van de medewerker. Uit een analyse op het huidige ziekteverzuim onder werknemers blijkt dat werkstress één van de grootste oorzaken is voor ziekteverzuim. Zo blijkt uit het TNO/CBS rapport ‘Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden 2016’ dat 35% van de werknemers werkstress als belangrijkste oorzaak ziet voor werk gerelateerd ziekteverzuim. Met name een hoge mate van werklast, gebrek aan vrije tijd en beperkte autonomie in het werk leidt tot werkstress, zo laat een ander onderzoek zien. Gedragsverandering is echter een vak apart en kost volgens de wetenschap minimaal twaalf weken. Daarmee is het dus geen ‘quick and easy fix’.

Wat helpt dan wel? In de basis zijn mensen intrinsiek gedreven en floreren zij als zij de opgelegde doelen meer vanuit hun behoefte kunnen bepalen. Anno 2019 behandelen veel organisaties hun medewerkers nog als ‘resources’ die floreren middels een belonings- en beoordelingssysteem. Deze traditionele visie is achterhaald. Om medewerkers vitaler te krijgen op welk niveau dan ook, is het belangrijk in te spelen op gedrag met een belangrijke focus op intrinsieke motivatie en autonomie. Daarnaast moet binnen de gedragsverandering aandacht besteed worden aan zogenaamde belemmerende psychosociale factoren. Te denken valt dan aan: ‘een slechte relatie met familieleden’, ‘onzekerheid’, ‘financiële stress’, ‘een slechte relatie tussen manager en werknemer’, ‘beperkte erkenning van het werk’, of bijvoorbeeld pesten op het werk. Alleen als dit de basis is van een vitaliteitstraject, kan aandacht besteed worden aan voeding, beweging, slaap, ontspanning en roken/alcoholgebruik. Wordt dit niet gedaan en krijgen medewerkers bijvoorbeeld alleen een voedings- of een trainingsschema dan vallen ze binnen no time terug in oud gedrag.

Tot slot moet de rol van de leidinggevende niet worden onderschat. Zo blijkt uit onderzoek dat een gebrek aan erkenning en een verkeerde stijl van leidinggeven een belangrijke rol spelen in de vitaliteit van een medewerker. Uit een ander onderzoek gehouden onder 7000 werknemers blijkt dat 50 procent van de werknemers zijn baan wel eens had opgezegd vanwege hun manager. Dit zijn vaak ook nog eens goed functionerende en talentvolle werknemers. Er is dus niet alleen een gedragsverandering bij medewerkers nodig, maar ook bij managers.

Kort samengevat kunnen we dus concluderen dat het vitaler maken van medewerkers geen ‘quick and easy fix’ heeft in de vorm van het aanschaffen van een skippybal. Skippyballen doe je maar lekker met de kids in het weekend. Als je echt vitaler personeel wil, dan moet je aansturen op gedragsverandering.

Delen:
Vera Dide van Oene

Vera Dide van Oene

Chief Vytality Officer, VytalX

Meer artikelen van Vera Dide van Oene

Meer happy & health

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Maud Savelsbergh, adviseur huisvesting bij ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

donderdag 3 oktober

Duurzaamheid komt in allerlei vormen voor. Technogym stelt hierbij wellness voorop. In deze blog vertellen ze over de invloed ...

Lees meer

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

woensdag 11 september

Bedrijven uit de vastgoedsector verzamelden zich voor een dag vol zeilplezier en netwerken, waarbij de beste teams het tegen ...

Lees meer

Nieuwe playground voor Rabobank

Nieuwe playground voor Rabobank

dinsdag 10 september

Het Rabobank Bestuurscentrum of de 'Rabotoren' heeft een nieuwe 'playground' gekregen. De playground moet een plek bieden ...

Lees meer

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

dinsdag 3 september

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. ...

Lees meer

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker of gast?

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker ...

maandag 19 augustus

Dat een goed hospitality concept belangrijk is, spreekt voor zich. Maar hoe zet je een goed hospitality concept op? In dit ...

Lees meer

Transitie in energie en cultuur

Transitie in energie en cultuur

maandag 22 juli

TotalEnergies gaat van drie gebouwen naar één nieuw pand. Een transitie in locatie, maar ook in cultuur. ...

Lees meer

Duurzaamheid en gezondheid centraal bij kantoorontwerp

Duurzaamheid en gezondheid centraal bij kantoorontwerp

vrijdag 28 juni

Bij de renovatie van het Sogeti kantoor in Utrecht heeft Tarkett bijgedragen aan een moderne werkomgeving met een focus ...

Lees meer

Gezonde werkomgeving voor faculteit

Gezonde werkomgeving voor faculteit

maandag 10 juni

De nieuwe werkomgeving van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is gericht op gezondheid en werkplezier. ...

Lees meer

Terug naar boven