Coworking ruimtes profiteren van een goed ontwerp
Het originele idee van een gedeelde kantoorruimte en ondersteunende hardware zoals printers en kopieermachines is uitgegroeid tot zoveel meer. Dat stelt Smart WorkPlace expert Jeannine van der Linden.
Coworking ruimtes gaan steeds meer open en tonen groei sinds de verlangzaming tijdens de pandemie. Dit dankzij mensen die normaal gesproken thuis werken en dankzij traditionele ondernemers die steeds meer op zoek zijn naar manieren waarop productiviteit verbeterd kan worden met meer sociale omgang, terwijl ondertussen in gedeelde ruimtes aan gezondheids- en veiligheidsprotocollen wordt voldaan. “Coworking ruimtes bieden niet alleen een ruimte waar je de burn-out van thuiswerken kunt vermijden maar ook een plek waar een voedende sfeer je creativiteit aanmoedigt,” verduidelijkt Jeannine van der Linden, expert bij Smart WorkPlace.
Van der Linden draait al meer dan tien jaar lang mee in deze branche, sinds de tijd toen het idee van ‘coworking’ nog een heel nieuw concept in Europa was. Als een van die wegbereiders van dit concept, runt van der Linden De Kamer – een netwerk van tien werkruimtes door heel Nederland. Ze is ook directeur toegankelijkheid en duurzaamheid bij de European Coworking Assembly en managing partner bij Open Coworking.
Er zijn verscheiden redenen waarom bedrijven, ondernemers, freelancers en soloartiesten van een coworking ruimte gebruik maken:
- Motivatie: Er hangt een bepaalde energie en productiviteit in de lucht wanneer je je in een ruimte met werkende mensen bevindt
- Gemeenschap: Er is een gevoel van gemeenschappelijkheid met leden die elkaar helpen om succes te behalen
- Flexibiliteit: De huurvoorwaarden zijn veel meer flexibel in een coworking ruimte – dit past zich goed aan bij het budget van startups en freelancers en vergemakkelijkt ook de planning voor grotere bedrijven
- Het afbreken van de cyclus van alleen thuis zitten: Om in het gezelschap van anderen te zijn is goed voor de ziel, houdt de hersenen scherp en verhoogt de creativiteit
- Netwerken: door de interactie met andere bedrijven kunnen nieuwe gelegenheden op natuurlijke wijze ontstaan
“Het originele idee van een gedeelde kantoorruimte, of alleen een raadzaal, kantoor of hot desk en ondersteunende hardware zoals printers en kopieermachines is uitgegroeid tot zoveel meer. De coworking ruimtes van vandaag weerspiegelen interieurontwerpideeën die normaliter met reuzebedrijven geassocieerd worden, en nemen de menselijke behoeften in acht van interactie, kleur en gezellig doen na het werk,” vertelt van der Linden verder.
“Coworking Mag heeft gedetailleerd research gedaan naar coworking trends. De uitkomsten tonen aan dat design zodanig is uitgebreid dat het niet alleen reactief op uiteenlopende behoeften van een community ingaat maar ook innovatief ontwerp gebruikt om te kunnen voorspellen wat de behoeften in de toekomst zullen zijn.
We zijn in overleg gegaan met Cutwork, een architectuurfirma die concepten, interieurs en ameublement ontwerpt voor baanbrekende bedrijven die opnieuw bedenken hoe ruimtes gedeeld kunnen worden om in te leven en te werken. Zoals de coworking markt zich uitbreidt, worden goed doordachte voorzieningen een steeds grotere trekpleister.”
Het wordt ‘groen’, het wordt ‘hi-tech’
“Om een geïnspireerde ruimte te creëren die engagement en betaalbaarheid biedt ligt aan de basis van het ontwerpen van gedeelde ruimtes,” verduidelijkt Bryce Willem, CMO en directeur research bij Cutwork. “Door gebruik te maken van onze kenmerkende blend technologie, is Cutwork in staat om interieurontwerpconcepten te ontwikkelen die een onmiskenbare esthetica uitstralen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren van leven en werken door de mogelijkheden van bewoning opnieuw te bedenken en de mogelijkheden ervan uit te breiden.”
Willem vervolgt: “Architecten en ontwerpers moeten het perspectief aanpassen over hoe ze een ruimte anders kunnen bedenken en bouwen. Het gaat niet alleen om hoe het is gebouwd. Wij geloven dat architectuur en ontwerp er juist gaan over wat er gebeurt in de ruimte tussen de mensen die het gebruiken.
De huidige trends in coworking ruimtes kijken naar werkruimtes die aanpasbaar en ergonomisch verantwoord zijn. De gemeenschappelijke ruimtes moeten veelzijdig zijn om een verscheidenheid aan evenementen en behoeften te kunnen accommoderen en om zodoende gastvrijheid, sociale gelegenheden en werkruimte samen te doen smelten in een enkele, eigentijdse ruimte.
De neiging gaat richting veel ruimte en breedvoerige voorzieningen, met nadruk op kostenefficiënte en herbruikbare materialen. De coworking ruimte moet geschikt zijn voor de 21ste eeuw, pronkend met slimme, functionele designdetails en een creatieve aanpak. Omdat gezondheid en welzijn de afgelopen jaren meer aandacht krijgen, is het ontwerp van groene ruimtes een tendens geworden die blijvend is vanwege de voordelen op lange termijn.
Wat aan de kern ligt van het ontwerp van coworking ruimtes is het samen creëren en bouwen van een gemeenschapsgevoel voor huurders. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een budget gereserveerd wordt voor een voorzieningenruimte – een soort voorlopig lege ruimte – die pas na bezitneming wordt afgerond. Leden moeten gemachtigd worden om een dialoog aan te kunnen gaan over hoe zij gebruik willen maken van de ruimte. Dit komt meer logisch overeen met hun speciale behoeften, als alternatief voor het verkondigen dat dit ‘de lounge’ is. Misschien hebben ze wel behoefte aan een gemeenschappelijke tuin, een bibliotheek, een eetzaal, telefoonhokjes of een sportruimte. We hebben geconstateerd dat er een toename van 30% is in de hoeveelheid tijd die leden in deze ruimtes doorbrengen wanneer ze meegeholpen hebben aan die aankleding van het begin af – in tegenstelling tot de traditionele top-down benadering waarvan vele bedrijven steeds gebruik maken.
Een coworking ruimte kan zich ook tot de buurt wenden en zodoende een hub worden die tot voordeel is van startups en freelancers die daar werken en die dan meer toegang hebben tot potentiële cliënten. Een werkcafé op de begane grond wordt een openbare ruimte bijvoorbeeld die kapitaliseert van de gemengde ruimte en zodoende een onvermijdelijke hub in de buurt tot stand brengt die ook de vastgoedwaarde verhoogt.
Hoe wij dezer dagen leven is veranderd en dit geldt zelfs voor het ameublement dat in coworking ruimtes gebruikt wordt. Met onze industriële technologieën kunnen we klassieke meubelstukken opnieuw bedenken die gepast zijn voor ontluikende gedeelde ruimtes. Het zijn gespecialiseerde producten voor flexibele, veelzijdige werkruimtes die robuust zijn gebouwd voor zwaar dagelijks gebruik.
De toekomst is een van delen en architectuur en design hebben het vermogen om de manier waarop wij leven, werken en in onze steden samenwerken te hervormen.”
Afbeelding: Cutwork-project 'Cohabitation Unit'. Credit: Antonin Yuji Maeno, Cofounder + Partner Architect at Cutwork.
Meer artikelen van Jeannine van der Linden
- Vastgoed en onderwijs: de toekomst ligt in het metaversum
- Maatschappelijke verantwoordelijkheid als coworkruimte: wat betekent het eigenlijk?
- Hybride werk en de behoefte aan coworking ruimtes
- Cultuur overbrengen tijdens onboarding
- Managementsystemen en automatiseringssoftware: het onderschatte coaching programma
Upcycle Kitchen van start op Horecava 2025
donderdag 20 januari
Initiatiefnemers en grootkeukenleveranciers hebben afgelopen week op Horecava 2025 in Amsterdam RAI de Code of Conduct ondertekend ...
ISS versterkt positie als een van de best beoordeelde werkgevers
donderdag 20 januari
ISS Facility Services is voor het vierde opeenvolgende jaar gecertificeerd als Top Employer in Nederland. ISS verbeterde ...