Maatschappelijke verantwoordelijkheid als coworkruimte: wat betekent het eigenlijk?
Maatschappelijke verantwoordelijkheid maakt deel uit van een coworkruimte. Daarom roept expert Jeannine van der Linden coworkruimtes op ermee aan de slag te gaan en iets te vinden wat hun hart sneller doet kloppen.
Voor coworkruimtes zijn maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid geen nieuwe ideeën. Veel coworkruimtes zijn gericht op bepaalde aspecten van sociaal welzijn of individuele ontwikkeling. Dit soort benaderingen kunnen uiteenlopen van het tegengaan van eenzaamheid onder coworkers en het ondersteunen van plaatselijke armoede-initiatieven tot het uitvoeren van plannen om verandering aan te brengen in de manier van zaken doen.
Structurele aanpak
De meeste ruimtes gaan echter nooit echt zitten om structureel een aanpak of structuur te formaliseren. Om zich publiekelijk in te zetten als bijdragende kracht voor maatschappelijk welzijn heeft zijn eigen waarde en kan op vele manieren benaderd worden. Coworkruimtes die binnen onze eigen gemeenschappen als een team werken, kunnen onze kansen vergroten om onze maatschappelijk verantwoorde doelen te bereiken.
De waarheid is dat maatschappelijke verantwoordelijkheid een brede en complexe kwestie is en daarom is het de moeite waard om alle aspecten op een alomvattende manier te onderzoeken en je bedrijf dan te meten aan een reeks normen. Het is ook handig om een publieke toezegging voor maatschappelijke verantwoordelijkheid te doen om ervoor te zorgen dat het deel uitmaakt van de kern van je bedrijf.
B Corporation
Een veelgebruikte aanpak hiervoor is om je bedrijf te laten certificeren als een zogenaamde B Corporation. Vanuit het perspectief van een B Corporation is het belangrijk om voor al je belanghebbenden de toezeggingen van een B Corporation te integreren in de documenten die je bedrijf besturen. Deze toezeggingen omvatten indicatoren van sociale en milieuprestaties. Om een B Corporation te worden behelst vijf kernelementen: bestuur, werknemers, gemeenschap, milieu en klanten.
Nederland werkt ook aan het ontwikkelen van een maatschappelijk organisatie, de BVm (Maatschappelijke BV). De ingangsdatum is nog niet bekend, daarom houden we het voor dit artikel en voor de discussie bij de B Corporation.
Je vraagt je misschien af waarom een B Corporation certificering zo belangrijk is? Wanneer een bedrijf als een B Corporation is gecertificeerd, toont het aan dat het bedrijf toegewijd is aan een specifieke reeks best practices voor bedrijven die positieve ecologische en maatschappelijke verandering bevorderen.
Om een B Corporation te worden moet een bedrijf zich bewust worden van het volledige beeld van zijn sociale impact, evenals de maatschappelijke verantwoordelijkheden die het moet nemen en behouden.
Coworkruimtes en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid
Volgens Gareth I. Jones, oprichter van TownSq, bestaan coworkruimtes voornamelijk om mensen samen te brengen. Dit creëert nieuwe gemeenschappen en omgevingen waar gelijkgestemde mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Volgens Gareth dragen coworkruimtes ook hun steentje bij door ondernemerschap verder te ondersteunen en te bevorderen, start-ups te ontwikkelen, evenals werkgelegenheden en economische voordelen te creëren die voortvloeien uit het hebben van groeiende bedrijven in een gebied.
Hoe maatschappelijk verantwoord om te gaan
Om maatschappelijk verantwoord te worden is een grote en ingewikkelde taak. Het gaat erom te weten waar het einddoel ligt.
Gareth trekt een parallel met de campagne over het gebruik van plastic rietjes. Het idee is duidelijk: Plastic rietjes zijn voor eenmalig gebruik, ze worden weggegooid, vervuilen het milieu en onze oceanen en kunnen mogelijk een zeeschildpad doden. Dit is een duidelijke boodschap met één as, die daardoor aanslaat en zich snel verspreidt. Dit soort eenvoudige ideeën kunnen kracht hebben maar raken zelden de kern van een netelig probleem.
Met een duidelijke, hapklare campagne is het einddoel duidelijk te zien: stop met het gebruik van plastic rietjes. Andere taken zijn meer ingewikkeld, zoals het creëren van een inclusieve gemeenschap en ruimte, of ervoor zorgen dat je klanten en werknemers tevreden zijn.
Maar zodra een doel is uiteengezet, is opgedeeld in kleinere uitvoerbare doelen, en er een duidelijke lijn naar het einde is getrokken, wordt het makkelijker om de taak aan te pakken en uiteindelijk met succes te voltooien.
Het is ook belangrijk te noemen, zegt Gareth, dat samenwerken als een team veel waardevoller is dan te proberen een taak op eigen houtje aan te pakken. Taken kunnen in kleinere taken opgesplitst worden die door teamleden voltooid kunnen worden. Dit verlicht de last en draagt bij tot het bereiken van het einddoel.
Waar te beginnen
Als coworkruimte kan het in het begin wat overweldigend zijn om meteen alle maatschappelijk verantwoorde doelen te bereiken. Soms is het beter om klein te beginnen en je geleidelijk omhoog te werken.
Gareth stelt als een begin voor om een uitdaging aan te gaan waar je ervaring mee hebt, of een ervaring waarin je een persoonlijk belang hebt. Gareth zegt ook dat je misschien meerdere keren teruggeslagen kunt worden, maar het blijft je plicht om weer op te staan en te blijven proberen totdat je je doel hebt bereikt.
Volgens Gareth leer je dan ook een belangrijke les: je kunt nooit een crisis echt oplossen of het probleem oplossen maar je kunt het veranderen of je kunt het beïnvloeden of je kunt de richting ervan veranderen.
Gareth geeft een belangrijk advies: “Probeer afstand te doen van een voltooiing mentaliteit.” Het is beter om alle elementen te overwegen en je te realiseren dat er vele belanghebbenden betrokken zijn wiens zorgen moeten worden aangepakt en die ook een bijdrage kunnen leveren aan meer oplossingen. Het is ook belangrijk je te realiseren dat je deel uitmaakt van een team en door samen te werken bereik je dan het einddoel.
“Het bredere denken over systeemverandering is eigenlijk best interessant. Als je iets vindt waar je hart sneller van gaat kloppen, iets wat je hartslag sneller doet kloppen, iets waar je genoeg om geeft om er doorlopend meer over te leren en waar je aan toegewijd bent, dan neemt het een deel van de druk van je schouders af,” zegt Gareth.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid maakt dus deel uit van een coworkruimte, of je nu werkt om een B Corporation te worden of niet. Als coworkruimte staat gemeenschap voorop en valt het onder de doelen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dus, vind iets dat je hartslag versnelt en kijk waar het je naartoe leidt.
Meer artikelen van Jeannine van der Linden
Upcycle Kitchen van start op Horecava 2025
donderdag 20 januari
Initiatiefnemers en grootkeukenleveranciers hebben afgelopen week op Horecava 2025 in Amsterdam RAI de Code of Conduct ondertekend ...
ISS versterkt positie als een van de best beoordeelde werkgevers
donderdag 20 januari
ISS Facility Services is voor het vierde opeenvolgende jaar gecertificeerd als Top Employer in Nederland. ISS verbeterde ...