Circulaire Plaza’s voor PwC Amsterdam

Circulaire Plaza’s voor PwC Amsterdam

Ontwerpbureau Powerplant creëerde voor PwC Amsterdam een circulaire coworking- en hospitality omgeving. Bij de interieurbouw kon Gielissen Interiors putten uit de PwC materialenpool.

foto: about.today

Het Amsterdamse hoofdkantoor van PwC Nederland in businesspark Riekerhaven is gevestigd in Westgate I en Westgate II, tussen 2004 en 2006 ontworpen door Kraaijvanger Architects. De twee gebouwen met samen circa 56.000 m² kantooroppervlak zijn met elkaar verbonden door een ondergrondse voetgangerstunnel in de parkeergarage. De afgelopen jaren zijn de oorspronkelijke cellenkantoren getransformeerd tot een veel meer open kantooromgeving, passend bij activity based working. Hierbij is gekozen voor zoveel mogelijk hergebruik van materialen, vanuit het streven om COâ‚‚-neutraal en circulair te verbouwen. Onderdeel van dit traject zijn de centrale ontmoetingsgebieden - de Plaza’s - in Westgate I en II. Het interieur van deze enorme ruimtes is ontworpen door Powerplant en gebouwd door Gielissen Interiors|Exhibitions|Events, dat jarenlange ervaring heeft op het gebied van circulariteit. 

Coworkingspace

Powerplant is sinds 2017 betrokken bij het project, vertelt creatief directeur David Kulen. “We hebben het circulair ontwerp gemaakt voor de Plaza’s. Oorspronkelijk waren deze grote ontvangstgebieden veel formeler, PwC kwam bij ons met de vraag: hoe brengen we een dergelijke ruimte tot leven?” Powerplant bedacht een nieuwe, radicaal andere zonering van de Plaza’s, met de hospitality centraal in de beleving. “Wij hebben de Plaza’s ingericht als coworking space, die zo’n twee uur per dag vooral restaurant is. Als je de hospitality goed neerzet en je zorgt dat er altijd iets open is, breng je levendigheid.”

Het midden van de Plaza’s wordt ingenomen door de receptie, een koffiebar en een all day bar. Daaromheen ligt een ring die geïnspireerd door stadsparkplanning is ontworpen als prettige en levendige coworkingspace met zorgvuldig geplaatste beplanting en groene wanden. “We hebben verschillende zitgebieden, sferen en typologieën ontworpen met een afwisseling van open en meer besloten plekken, waarbij het rustiger wordt naarmate je verder van de kern af komt.”

Kleurplaat

Belangrijke eis vanuit PwC was om hergebruik onderdeel te maken van het ontwerp. Kulen: “PwC wil als bedrijf zoveel mogelijk rekening houden met circulariteit. Ze hadden een hele verdieping met meubilair dat volledig refurbished is, en een grote materialentool met herbruikbare onderdelen, beplating enzovoorts. Dat vormde een uitdaging, omdat het geen standaard lineair ontwerpproces is. Bij circulair design maak je als het ware een kleurplaat, die je invult met wat er in de materialentool voorhanden is. Dat vereist veel meer creativiteit.” Om te zorgen dat het ontwerp op basis van hergebruikte materialen een eenheid zou vormen, is alles volgend een strak grid ontworpen. “We hebben gezocht naar herhaling en structuur.” Al het maatwerk is met uiterste precisie gerealiseerd door Gielissen Interiors, dat speciaal voor dit soort circulaire projecten een oogsthal heeft gebouwd, aldus Commercieel Manager Interiors Frank van der Pasch. “Wij hebben de vertaalslag gemaakt van het schetsontwerp van Powerplant naar uitvoeringstekeningen, en konden op basis van de beschikbare oogstmaterialen de meest duurzame oplossingen aandragen.”

Voor Gielissen zijn de Plaza’s de bekroning van een al langer lopend traject, vervolgt van der Pasch. “PwC Nederland kwam eind 2019 bij ons, omdat ze hun vergadercentrum volledig circulair wilden maken. Alle materialen daarvoor kwamen uit andere kantooronderdelen. Zo staan de beeldschermen bijvoorbeeld op AV meubels die gemaakt zijn uit oude volkern bureaubladen. Na het vergadercentrum wilde PwC het hele kantoor circulair maken en zijn we aan de kantoorverdiepingen begonnen, die werden ingericht volgens een activity based workconcept naar ontwerp van Kraaijvanger Architects. Op deze kantoorverdiepingen hebben we bijvoorbeeld achterwanden gemaakt van geoogste en gereinigde tapijttegels en verrijdbare koffiemeubels uit hergebruikte volkern platen. Hergebruikte keukenkastjes kregen allemaal een uniforme afwerking, zodat er eenheid ontstaat.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Rob  Klinkert

Rob Klinkert

Senior Portfolio Manager Facility Management, PwC

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven