De inclusieve arbeidsmarkt
Tijdens de WorkPlace Xperience kregen gasten een inzicht in de 'inclusieve arbeidsmarkt' tijdens een presentatie van Jack Stuifbergen, Marc Schokker en Willem van Spaendonck in het ‘ideeëntheater’.
Jack introduceert twee van de medewerkers die ook zijn uitgelicht tijdens de zesdelige podcastserie ‘kraakHELDer’. “Dit zijn de mensen die het elke dag voor elkaar krijgen om impact te maken. Zij staan elke dag voor obstakels, maar zetten door om echt impact te kunnen maken.”
Gendervrij
Marc Schokker werkt al 30 jaar als manager binnen de schoonmaakbranche. Sinds kort is daar echter de titel ‘impact maker’ bijgekomen. “Ik worstel al sinds mijn puberteit met mijn genderidentiteit. Een jaar of vijf geleden heb ik ontdekt wat dat voor mij betekent.” Marc kleedt zich naar eigen zeggen ‘gendervrij’. Ook tijdens de presentatie draagt Marc een jurk en laarzen. “Vandaag heb ik mijn kleding gekozen uit de linkerkant van mijn kast, gister was dat nog de rechterkant. Het is maar net hoe ik me voel.” Toch blijft ook in 2024 het kleden zoals je zelf fijn vindt geen onbesproken onderwerp. “Als ik naar klanten ga dan moet je er toch wat rekening mee houden of dat nou een reformatorische school is bijvoorbeeld.” Jack vult hier wel op aan, “we hebben een prachtig contract mogen vervullen bij het ministerie van defensie, daar was Marc wel gewoon ook in een zwarte jurk aanwezig.”
Er is voor Marc eigenlijk een soort paradox gaande, “Ik kleed me zoals ik wil, ik wil er eigenlijk helemaal geen aandacht op richten. Maar om dat ‘normaal’ te maken, zullen eerst de blikken er natuurlijk op gericht moeten zijn. Dat ‘de kleding de man maakt’ is al lang niet meer.” Zegt Marc met een glimlach. De Podcast zorgt ook voor veel positieve geluiden volgens Marc. “Voor veel mensen kan zo'n podcast verduidelijkend werken. Het schijnt toch licht op mijn situatie en als ik een inspiratie kan zijn voor anderen dan hoop ik hen kan inspireren om de stap naar vrijheid te zetten.”
Praten MET mensen
Willem van Spaendonck heeft ook een podcastopname gedaan voor de serie. “Willem is een echte netwerker en zet zich maximaal in voor de inclusieve arbeidsmarkt. Zijn autisme is daarin ook geen beperking, maar juist een talent.” Willem geeft direct aan dat hij al wel 30 verschillende werkgevers heeft gehad. Waarvan er misschien wel 20 vroegtijdig beëindigd zijn door zijn autisme. “Door mijn autisme heb ik redelijk strakke denkbeelden over hoe dingen gaan. Daardoor raak je nog wel vaak in conflict, als werknemer verlies je dat snel. Bij Breedweer zetten ze me echter graag in mijn kracht.”
Willem is de zogeheten ‘Broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt’. “Na 3 jaar thuiszitten merkte ik hoe belangrijk een baan voor iemands geluk kan zijn. Sindsdien zet ik me ervoor in dat mensen met allerlei beperkingen gewoon aan het werk kunnen.” Dit gaat natuurlijk niet zonder het meekrijgen van de UWV, GGZ en ministers die zich over dit soort kwesties buigen. Om hen mee te krijgen neemt Willem ze mee op een soort ‘safari’. “Het is belangrijk voor deze mensen om niet te praten OVER de doelgroep, maar om te praten MET de doelgroep. Dus we gaan met de bus langs verschillende sociale werkplekken om dit gesprek aan te gaan.” Volgens Willem is er namelijk super veel mogelijk als het op inclusieve werkplekken aankomt. “Er is vaak een soort weerstand omdat mensen eigenlijk niet weten wat er allemaal mogelijk is. Iemand met autisme die last heeft van prikkels hoeft echt niet altijd een hele eigen ruimte. Soms kan een koptelefoon en een bureau richting de muur al heel veel prikkels weghalen.” De podcast heeft daar voor Willem ook een rol in gespeeld. “Ik heb een mooie werkplek kunnen laten zien, Driekant, een bakkerij in Zutphen die mensen de kans geeft om zichzelf te ontwikkelen.” De tip van Willem? Wees nieuwsgierig naar anderen, dan ontdek je dat zij misschien veel meer kunnen dan je denkt. “De WorkPlace Xperience gaat over helden, helden heb je in alle bedrijven. Met inclusiviteit maak je alleen maar ruimte voor veel meer verschillende helden.”
Benieuwd naar de podcastafleveringen? Luister ze allemaal hier.
Meer artikelen van Breedweer BV
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...