Whitepaper: Het pad naar een hybride werkmodel

Whitepaper: Het pad naar een hybride werkmodel

Hoe bewandel je met je organisatie het pad naar een succesvol hybride werkmodel? In deze whitepaper, geschreven door Memoori en Spacewell, lichten ze een tipje van de sluier.

Hybride werkmodel: een ongemakkelijk compromis?

Achter het hybride werkmodel schuilt een ongemakkelijk compromis. Managers geven doorgaans de voorkeur aan een terugkeer naar kantoor. Daarmee staan ze lijnrecht tegenover veel medewerkers, die de flexibiliteit van werken op afstand niet zonder slag of stoot willen opgeven. De voorstanders van werken op kantoor hebben vooral oog voor de voordelen van fysieke interacties en samenwerking. Maar tegenstanders vinden dat ze vasthouden aan het verleden en voorbijgaan aan de efficiëntie en flexibiliteit die werken op afstand biedt. Uit een recent wereldwijd onderzoek van Ipsos blijkt dat de kloof tussen leidinggevenden en medewerkers alleen maar groter wordt. Zo willen junior medewerkers bijna drie keer zo vaak de kans krijgen om te telewerken dan senior managers.

Ondanks deze diametraal tegengestelde standpunten is de voorkeur voor een hybride aanpak aan een opmars bezig. De opkomst van nieuwe, verbeterde telewerktechnologieën, die de beleving van werken op afstand verrijken, is daar niet vreemd aan. Steeds meer organisaties zien hybride werkmodellen niet alleen als een haalbare optie, maar geven er zelfs de voorkeur aan. Ook de prognose van Gartner illustreert deze verschuiving: zo zal tegen eind 2023 39 % van alle kenniswerkers in de wereld volgens een hybride model werken. In 2022 was dat nog 37%.

Het dilemma van de kantoorruimte

Hoewel het aantal medewerkers dat terugkeert naar kantoor de afgelopen maanden gestaag is toegenomen, wijzen enkele opzienbarende prognoses van vooraanstaande vastgoedaanbieders op zorgwekkende vooruitzichten in de toekomstige vraag naar kantoorruimte. Nu huurders miljoenen vierkante meters overtollige ruimte aan eigenaars teruggeven, waarschuwt Cushman & Wakefield dat tegen 2030 tot wel een miljard vierkante meter kantoorruimte kan leegstaan. BCG spreekt zelfs over ‘zombiegebouwen’ met al die onderbenutte ruimte. Als we die doemscenario’s lezen, vragen we ons af: wie mogen we geloven in deze woelige tijden?

Lees het volledige whitepaper hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven