Ben jij in control over jouw gezonde en sociale werkomgeving?
Controle over de werkomgeving is één van de belangrijkste determinanten voor ons welzijn op de werkvloer. Melissa Jongerius van Smart WorkPlace partner draaijer+partners legt in een blog uit waarom.
Als je aan een gezonde en sociale werkomgeving denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een groene omgeving, voldoende daglicht, een prettig binnenklimaat, goede akoestiek, voldoende mogelijkheden om te bewegen en gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Heel goed, want dit zijn inderdaad elementen die we kunnen toepassen in de werkomgeving om het welzijn van medewerkers te verhogen. Iets waar vaak niet direct aan wordt gedacht als we het over een gezonde en sociale werkomgeving hebben, is ‘controle'. Controle over de werkomgeving is één van de belangrijkste determinanten voor ons welzijn op de werkvloer. Hoe zit dat precies?
In deze context kunnen we ‘controle’ omschrijven als de door een medewerker ervaren invloed die hij op zijn werkomgeving heeft en in hoeverre dat leidt tot een voor hem positief gevoel.
Medewerkers willen omgevingsvariabelen zoals licht, geluid of het binnenklimaat kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften. Iemand die last heeft van fel zonlicht dat door het raam het kantoorgebouw binnen schijnt, zal bijvoorbeeld de mogelijkheid willen hebben om een zonnescherm naar beneden te doen.
We kunnen stellen dat hoe meer controle we over de omgeving hebben, hoe minder stress we ervaren. Stel, het is een mooie zomerdag in juli en je bent aan het werk op kantoor. De temperatuur is wat jou betreft te hoog en je hebt het erg warm. De ruimte waar je aan het werk bent, heeft geen ramen die open kunnen en er is ook geen airco beschikbaar. Hoe zou je je dan voelen? En stel je nu eens voor dat je op diezelfde zomerdag in juli in diezelfde kantoorruimte zit, maar nu heb je de mogelijkheid om de ramen open te zetten en er is een airco aanwezig. Zou je je dan beter voelen dan in de eerste situatie? Hoogstwaarschijnlijk wel. Uit onderzoek blijkt dat alleen al de mogelijkheid om de temperatuur op kantoor te kunnen beïnvloeden met twee tot drie graden Celsius ervoor kan zorgen dat respectievelijk 90% tot zelfs 99% van de medewerkers tevreden is over de temperatuur.
Naast het daadwerkelijk uitoefenen van controle heeft dus alleen al het gevoel van controle een positief effect op ons welzijn. Al jaren is (hinderlijk) geluid, één van de grootste stressoren op kantoor. Medewerkers die zich niet kunnen concentreren op hun werk, omdat ze last hebben van pratende collega’s of herrie van het kopieerapparaat, ervaren hierdoor stress en gaan meer fouten maken. Dit heeft een negatief effect op hun welzijn. Uit onderzoek blijkt dat zelfs nadat het hinderlijke geluid gestopt is, medewerkers nog de negatieve effecten ervan ervaren: zij blijven meer fouten maken dan hun collega’s die geen last hadden gehad van lawaai. Echter, als zij de mogelijkheid hadden om iets te doen aan de geluidsoverlast, bijvoorbeeld door een deur te sluiten of in een concentratieruimte te gaan werken, dan hadden zij na afloop veel minder last van de negatieve effecten. Dit was ook zo als de medewerkers geen gebruik maakten van de mogelijkheden het lawaai te stoppen. Het gevoel van controle over het lawaai zorgt er dus al voor dat medewerkers er minder last van hebben.
Eén van de meest vergaande vormen van controle over de werkomgeving is een werkplek die je volledig kunt personaliseren. Medewerkers kunnen dan zelf het comfort van hun werkplek instellen door niet alleen bijvoorbeeld de hoogte van hun bureau, maar ook de temperatuur en verlichting aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. Maar ook voor elementen van een gebouw die voor algemeen gebruik zijn en daardoor niet gepersonaliseerd kunnen worden, kan een gevoel van controle worden gecreëerd. Een leuk voorbeeld hiervan is de lift. Toen deze net werd geïntroduceerd in hoge gebouwen, klaagden mensen dat deze veel te langzaam was. In plaats van ervoor te zorgen dat de lift sneller ging, werd de lift voorzien van een spiegel. De spiegel kon worden gebruikt om tijdens het liftgebruik je haar goed te doen of je outfit te checken. Het tripje met de lift duurde net zo lang, maar mensen kregen weer ‘controle’ over hun tijd in de lift en niemand klaagde meer.
Een gevoel van controle is dus één van de belangrijkste determinanten voor ons welzijn op de werkvloer. Het idee dat we de werkomgeving kunnen beïnvloeden en aan onze persoonlijke voorkeuren kunnen aanpassen, maakt dat we ons er beter voelen en minder stress ervaren. Kortom: in een gezonde en sociale werkomgeving hebben medewerkers de controle!
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...