FMIS+ combineert traditioneel FMIS met IoT
Een combinatie van een traditioneel FMIS met een IoT-sensortechnologie kan voor bedrijven zowel op korte als lange termijn voordelen opleveren. Smart WorkPlace partner Spacewell legt dat uit in een serie blogposts.
In de eerste post, ‘FMIS+; beter dan de som der delen’, die verscheen op 28 juli, lichtte Spacewell de term toe.
Wat houdt FMIS+ in?
In ons artikel verwijzen we naar FMIS+ als de ‘de softwareruggengraat van de toekomst’. FMIS+ combineert de kracht van een Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS) met technologie voor slimme gebouwen zodanig dat beide afzonderlijke softwarecategorieën nog beter worden.
Volgens de definitie van Gartner, dat de term bedacht, is een FMIS een softwareplatform dat beheermogelijkheden biedt die de grenzen tussen investeringsprojecten, vastgoedportfolio’s, ruimten en faciliteiten, onderhoud, duurzaamheid en energiebeheer overstijgen. FMIS-software is een volwassen technologie die uitgebreide en essentiële ondersteuning biedt aan facilitair managers, gebruikers van gebouwen en dienstverleners.
Software voor slimme gebouwen is een nieuwere technologie die gebruikmaakt van IoT-sensoren en -gegevens (Internet of Things) om gebouwen ‘live’ te analyseren, gaande van het gebruik tot het comfortniveau. Technologie voor slimme gebouwen kan van onschatbare waarde zijn bij de herinrichting van kantoren, omdat ze de eigenaar helpt te achterhalen hoeveel en wat voor soort ruimte hij werkelijk nodig heeft in zijn gebouw.
FMIS+-technologie combineert de twee softwareplatformen, waardoor de FMIS-functie ‘slimmer’ wordt en de oplossing voor slimme gebouwen grotere gedragsveranderingen en andere prestatieverbeteringen kan teweegbrengen. Het resultaat, zo stellen wij, is dat het FMIS+ beter is dan de som van de onderdelen waaruit het bestaat. Waarom is dat zo? Omdat beide softwareplatforms optimaal presteren op basis van hoogwaardige data, of dat nu IoT-sensorgegevens zijn of ingebedde BIM-/rijke assetgegevens. Door beide systemen te integreren, krijgt het FMIS+ toegang tot meer hoogwaardige, realtimegegevens dan beide systemen afzonderlijk en kunnen die inzichten over de bedrijfssilo’s en gebruikerstypes worden verspreid. Een FMIS+ is in feite een soort digitale tweeling voor werkplekken.
In hoeverre de FMIS-technologie en de technologie voor slimme gebouwen elkaar aanvullen, hangt af van de toepassing. De mogelijkheden zijn hoe dan ook opmerkelijk uiteenlopend. Zo kunnen deze technologieën tegenwoordig bijvoorbeeld dienstdoen als basis voor postpandemische kantooroplossingen.
De tweede post, ‘Slim Schoonmaken; maak beter schoon in plaats van vaker’, verscheen op 4 augustus. Daarin werd de vraag gesteld ‘hoe kan een organisatie beter schoonmaken?’. Van meer naar slim omvat volgens Spacewell drie stappen:
- Een duidelijk schoonmaakprogramma opstellen aan de hand van het FMIS.
- Het statische schoonmaakplan aanvullen met ticketinginformatie om de urgentie van een taak aan te geven en indien nodig nieuwe taken toe te voegen.
- Live sensorgegevens toevoegen aan het recept.
De derde post, ‘Ruimtes slim reserveren; meer dan ruimte en tijd’, die verscheen op 11 augustus, behandelde het voornaamste verschil tussen een traditioneel FMIS-reserveringssysteem van een slim systeem? Het laatste kan gegevens over het werkelijke gebruik van een ruimte vastleggen en daarop reageren. Een slim reserveringssysteem dekt dus veel meer dan alleen ruimtes en tijdsloten.
Op 18 augustus verscheen de vierde post, ‘Slim werkplekbeheer; Flexibiliteit op haar best’. Daarin wordt gesteld dat een goed ontworpen FMIS op zichzelf een aanzienlijke meerwaarde kan bieden, maar dat sensortechnologieën die het beheersysteem voor werkplekken verbeteren met realtimegegevens de productiviteit kunnen verhogen en voor een betere gebruikerservaring kunnen zorgen.
Meer artikelen van Spacewell
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zaterdag 23 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...