De weg naar gezonde en productieve medewerkers  

De weg naar gezonde en productieve medewerkers  

Hybride werk heeft invloed op waar en hoe we werken, en op waar en wat we eten. Volgens Anne Clair Epker van The Food Office is dit een belangrijke overweging voor elke organisatie. In dit artikel vertelt ze er alles over.

Dit artikel is volledig te lezen in het nieuwe Smart WorkPlace E-zine: Hybride Werken.

Hybride werken, 'het nieuwe normaal', is niet meer weg te denken als werkmodel. Het biedt niet alleen flexibiliteit, maar draagt ook bij aan een betere werk-privébalans en een gezonder leven. Bedrijven die innovatieve stappen zetten, laten zien hoe belangrijk een gepersonaliseerde en menselijke aanpak is voor succes. Laten we kijken naar drie inspirerende voorbeelden en wat we daarvan kunnen leren.

1. Vierdaagse Werkweek bij AFAS

AFAS Software introduceert een vierdaagse werkweek waarbij medewerkers vijf dagen salaris blijven ontvangen. CEO Bas van der Veldt zegt: “Het grootste goed dat ieder mens heeft, is tijd. Als we die tijd aan onze medewerkers geven, leidt dat tot een betere werk-privébalans. Dit verhoogt de tevredenheid van zowel medewerkers als klanten, en we verwachten zelfs dat de productiviteit zal stijgen.” Dit initiatief laat zien dat kwaliteit en welzijn tot betere resultaten kunnen leiden, zelfs met minder werkuren.

2. Gezondheidsmanifest voor Nederland

Deze week riepen 22 gezondheidsfondsen op tot een gezondheidsrevolutie in Nederland. Ze waarschuwen dat Nederlanders steeds ongezonder worden, met meer chronische aandoeningen en te weinig beweging bij jongeren. Hoogleraar Gezondheidseconomie Jochen Mierau benadrukt dat Nederland serieus werk moet maken van de volksgezondheid. Een gezonde bevolking is essentieel voor een duurzame toekomst en een productieve werkomgeving. Hier ligt een grote rol voor het bedrijfsleven.

3. Gratis Gezonde Lunches bij Koppert Cress

Koppert Cress won een hoger beroep waarbij werd erkend dat gratis gezonde lunches bijdragen aan de vitaliteit van medewerkers en een daling in verzuim. Dit bedrijf integreerde gezonde voeding in hun Arbobeleid om te zorgen dat medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen. Dit benadrukt het belang van gezondheid in het arbeidsbeleid, wat niet alleen het welzijn van medewerkers verbetert, maar ook de bedrijfsprestaties.

Meer dan Alleen Flexibiliteit

Deze voorbeelden tonen aan hoe belangrijk het is om werknemers centraal te stellen bij het ontwikkelen van werkmodellen. Hybride werken, dat kantoorwerk en thuiswerken combineert, biedt meer dan alleen flexibiliteit. Maar wat biedt het dan wel? Efficiënter werken: afhankelijk van werknemers hun gezins- en leefsituatie kunnen veel thuiswerkers zich beter concentreren en meer werk verzetten in minder tijd. Werkgeluk verhogen: werknemers kunnen zelf werktijd en -plek indelen, en krijgen hierdoor meer zeggenschap. Er wordt zelfs bijgedragen aan duurzaamheid door minder reisbewegingen.

Veel bedrijven worstelen echter nog met de invulling van hybride werken. Ze richten zich vooral op het verbeteren van de kantooromgeving om juist personeel naar kantoor te trekken. Bedrijven die hun medewerkers centraal zetten en hybride werken op de juiste manier invullen, zien vaak verbeteringen in productiviteit en tevredenheid.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven