Stop met 'bullshit-taken'

Stop met 'bullshit-taken'

De krapte op de arbeidsmarkt bezorgt menig organisatie kopzorgen, en er lijkt nog geen simpele oplossing voorhanden. Anne Megens vertelt in de BNW Index haar visie.

Anne Megens is Directeur beleid & advies bij AWVN en ook stuurgroeplid van het platform de toekomst van arbeid, waarin verschillende partijen actief nadenken over de toekomst.

Krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt houdt naar verwachting nog zeker een jaar of twintig aan. Natuurlijk door vergrijzing, maar ook doordat we echt wel alle vissen uit de vijver hebben gevist. De afgelopen jaren is er bijvoorbeeld succesvol ingezet op de instroom van vrouwen op de arbeidsmarkt, meer inclusie op de arbeidsmarkt en daarmee is eigenlijk iedereen die kán werken inmiddels ook zoveel mogelijk aan het werk – een aantal uitzonderingen daargelaten. Overigens zal de economische groei iets gaan afnemen en enigszins verlichting bieden. Maar we zullen dus echt slagen moeten slaan op het gebied van onder meer automatisering om verdere krapte op te vangen. In sommige sectoren hebben we eigenlijk ook al geen keuze meer. Bijvoorbeeld in de zorg: als we zo doorgaan, zou binnenkort 1 op de 4 Nederlanders in de zorg moeten werken. Dat is simpelweg niet haalbaar. Dus kunnen we oplossingen bedenken, zoals een elektrische aantrekhulp die de steunkousen aantrekt in plaats van een thuiszorgmedewerker? Dit is vanuit persoonlijke aandacht zeker niet wenselijk, maar tegelijkertijd hebben we door de krapte op de arbeidsmarkt die keuze al bijna niet meer.

Oplossingen

Maar wat kun je eigenlijk doen als organisatie, sowieso moeten we ons afvragen of bepaalde (bullshit) taken echt door mensen worden gedaan of kunnen bepaalde zaken geautomatiseerd worden? Daarnaast zouden organisaties ook kunnen inventariseren of huidige medewerkers meer willen werken. Als alle deeltijders twee uur meer aan werken, heeft dit al een gigantisch effect. Je moet dan wel het gesprek met elkaar voeren: hoe zorg je dat de baan zodanig vormgeeft dat men ook meer wíl werken? Dan kom je eigenlijk weer terug op die automatisering en zorgen dat de leuke taken worden overgelaten aan de mens. Tot slot, kijk ook eens naar AOW-gerechtigden: we horen steeds vaker dat die best langer willen doorwerken, omdat ze het nog zo naar hun zin hebben. Ook dat helpt enorm.

Benieuwd naar Annes volledige verhaal? Lees het hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven