Hybride werken: het duizenddingendoekje?

Hybride werken: het duizenddingendoekje?

Bram Aarntzen is Solution Director bij Planon en schrijft in het aankomende SWP Magazine over Hybride Werken als het 'duizenddingendoekje'. Lees hier alvast een deel van zijn column.

Onderweg naar kantoor luisterde ik onlangs een podcast waarin één van de sprekers het woord ‘duizenddingendoekje’ liet vallen. Sindsdien denk ik er minstens één keer per dag aan… briljant woord: het zegt precies wat het beoogt te doen en allitereert ook heerlijk. 

Het merendeel van de week werk ik vanuit huis, maar één of twee dagen ben ik graag op kantoor. Een ideale balans tussen uit en thuis, althans, voor mij, op dit moment. We hebben geleerd dat werkplekkeuzes en dergelijke vrijheden ook zomaar weer onder druk kunnen komen te staan, zodra er een pandemie uitbreekt, boeren met hun tractor via de A12 naar Den Haag gaan, of als er een halve provincie onder water staat en het kantoor even niet bereikbaar is. Dat scenario schets ik regelmatig als ik met klanten in gesprek ben over onze productstrategie en visie. In één slide van een Powerpoint-presentatie worden alle wereldwijde en regionale crises samengevat. Ik noem hem ook wel de ‘unhappy’ slide. Tegelijkertijd is het wel de werkelijkheid waarin we leven. 

Flexibiliteit

De VUCA (Volatile Uncertain Complex Ambiguous) wereld waarin we leven bepaalt namelijk de opties waaruit we kunnen kiezen, ook voor de werkplekstrategieën. Onze omgeving is volatiel, onzeker, complex en ambigu. Tegelijkertijd zien we dat er ook veel richting is. Een toekomstgerichte werkplekstrategie is per definitie hybride. Met de flexibiliteit om op en af te schalen tussen kantoor, thuis of elders. Afhankelijk van je omgevingscontext heb je wel of niet de vrijheid om je werkplek te kiezen. De omgevingscontext kan dus nogal dynamisch zijn, want het is een afgeleide van de crises en disruptieve veranderingen op macroniveau. Kortom: een flexibele, hybride werkplekstrategie is daarmee een voorwaarde voor bedrijfscontinuïteit. Alleen al vanuit dat perspectief moet je organisatie hybride werken omarmen. 

Een ander groot voordeel van flexibel hybride werken als werkplekstrategie is dat het ook bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van je organisatie. Het meest duurzame kantoor is het kantoor dat zo klein mogelijk is en vervolgens zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt. Dat hoeft niet een traditioneel kantoor te zijn, maar vanuit het natuurlijke sociale karakter van het menselijk wezen en het interactieve karakter van onze werkzaamheden, is een afgesproken locatie om af en toe samen te komen en elkaar in het echt te ontmoeten in mijn optiek wel een voorwaarde voor duurzaam werkgeluk. Ook draagt minder woon-werk verkeer bij aan de landelijke klimaatdoelstellingen.

Alle voordelen, inzichten en tips die Bram geeft lees je volgende week in het nieuwe Smart WorkPlace Magazine #13.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven