Omgaan met fouten in een organisatie

2 min

 

Omgaan met fouten in een organisatie

Waarom is het goed om eerlijk te zijn over zaken die misgaan in een organisatie? En hoe pak je dat aan? De Volkskrant liet er verschillende deskundigen over aan het woord.

Toon Taris is hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Volgens  Toon krijgt de eigenwaarde van een medewerker bij een fout een deuk. Medewerkers voelen zich incompetent, vrezen voor hun baan en melden daarom hun fout niet.

Toch zijn er volgens Frank Deuring, auteur van ‘SuperFalen’, verschillende redenen waarom het beter is om eerlijk te zijn over gemaakte fouten:

  • Bedrijven willen niet dat iedereen dezelfde fouten maakt doordat niemand iets zegt.
  • De sfeer in het team verbetert door open te zijn over misstappen.
  • Het werkt aanstekelijk, waardoor het makkelijker wordt om fouten te erkennen.
  • Het lucht op. Vervelende emoties als schuld- en schaamtegevoelens verdwijnen door te praten over je mislukkingen.

Hoe pak je het aan?

Toon heeft verschillende tips over hoe je fouten kunt opbiechten:

  • Wacht niet tot iemand anders het aankaart. Dan maak je een tweede fout en word je gezien als niet integer.
  • Toon emoties zoals schaamte of balen tijdens het gesprek met de leidinggevende of collega.
  • Leg uit hoe je het probleem gaat oplossen en wat je gaat doen om de gevolgen van je misstap zo klein mogelijk te houden.

Frank voegt daar nog twee tips aan toe:

  • Schuif de schuld nooit af op anderen, jíj hebt iets verkeerd gedaan.
  • Vertel niet alleen wat je voortaan anders doet, maar laat het ook zien.

Toon raadt medewerkers ook aan om te kijken naar de oorzaak van de fout. Aan haast of hoge werkdruk is iets te doen, een gebrek aan kennis of inzicht kan aanleiding zijn om een cursus te volgen of om kritisch na te denken of de baan wel bij je past.

Bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur bepaalt volgens Toon en Frank ook of werknemers fouten durven toe te geven. Heerst er een afrekencultuur, dan trekt niemand graag het boetekleed aan. Daarom moeten managers erop toezien dat medewerkers zich vrij genoeg voelen hun fouten op te biechten.

Amy Edmondson, hoogleraar leiderschap en management aan de Harvard Business School, geeft leidinggevenden daarvoor een aantal adviezen:

  • Medewerkers voelen zich veiliger als leidinggevenden duidelijk maken welke fouten consequenties hebben en welke niet en wat de gevolgen zijn voor medewerker.
  • Focus op wat er is misgegaan en niet op wie het heeft gedaan. De mogelijkheid om missers anoniem te melden kan daarbij helpen.

Fuck-up-borrel

Frank eindigt met een tip voor organisaties: organiseer regelmatig een fuck-up-borrel, waar iedereen een flater deelt. Dat verlaagt de drempel om fouten te erkennen, waardoor mensen dat ook in de toekomst gaan doen.

Delen:

Meer happy & health

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Maud Savelsbergh, adviseur huisvesting bij ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

donderdag 3 oktober

Duurzaamheid komt in allerlei vormen voor. Technogym stelt hierbij wellness voorop. In deze blog vertellen ze over de invloed ...

Lees meer

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

woensdag 11 september

Bedrijven uit de vastgoedsector verzamelden zich voor een dag vol zeilplezier en netwerken, waarbij de beste teams het tegen ...

Lees meer

Nieuwe playground voor Rabobank

Nieuwe playground voor Rabobank

dinsdag 10 september

Het Rabobank Bestuurscentrum of de 'Rabotoren' heeft een nieuwe 'playground' gekregen. De playground moet een plek bieden ...

Lees meer

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

dinsdag 3 september

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. ...

Lees meer

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker of gast?

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker ...

maandag 19 augustus

Dat een goed hospitality concept belangrijk is, spreekt voor zich. Maar hoe zet je een goed hospitality concept op? In dit ...

Lees meer

Transitie in energie en cultuur

Transitie in energie en cultuur

maandag 22 juli

TotalEnergies gaat van drie gebouwen naar één nieuw pand. Een transitie in locatie, maar ook in cultuur. ...

Lees meer

Duurzaamheid en gezondheid centraal bij kantoorontwerp

Duurzaamheid en gezondheid centraal bij kantoorontwerp

vrijdag 28 juni

Bij de renovatie van het Sogeti kantoor in Utrecht heeft Tarkett bijgedragen aan een moderne werkomgeving met een focus ...

Lees meer

Gezonde werkomgeving voor faculteit

Gezonde werkomgeving voor faculteit

maandag 10 juni

De nieuwe werkomgeving van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is gericht op gezondheid en werkplezier. ...

Lees meer

Terug naar boven