Zowel giften in geld als in natura welkom bij Ronald McDonald Huis in Utrecht

4 min

 

Zowel giften in geld als in natura welkom bij Ronald McDonald Huis in Utrecht

Bij de bekendmaking van de eerste ISS Workplace Manager of the Year op de Gold Party van de WorkPlace Xperience wordt ook een donatie gedaan aan het Ronald McDonald Huis in Utrecht. Karin Cramer (rechts) en Agatha Kleis vertellen waar de organisatie vooral behoefte aan heeft.

Het Ronald McDonald Huis Utrecht – op loopafstand van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum – en het Buitenhuis in De Bilt op twee kilometer afstand bieden aan gezinnen de mogelijkheid dicht bij hun kind in het Prinses Máxima Centrum of Wilhelmina Kinderziekenhuis te zijn. In het Ronald McDonald Huis Utrecht, dat eerst over 25 en na de uitbreiding van 2015 over 31 gastenkamers beschikt, is dat al sinds 1990 mogelijk. In 2017 kwam het Buitenhuis erbij met 6 gastenkamers.

Karin Cramer – “Zeg maar ‘Kaat’ ” – is een van drie assistent-managers in het Ronald McDonald Huis. Ze houdt zich met name bezig met fondsenwerving en sponsoring, acties van derden en activiteiten die de gasten ten goede komen, zoals het koken voor gasten. De andere twee assistent-managers houden zich bezig met de werving en inzet van de vrijwilligers: de een voor de twee Huizen, de ander voor de drie Huiskamers en de Speelopvang in de ziekenhuizen.

Agatha Kleis is manager van Huis Utrecht, de paraplu waaronder alle faciliteiten hangen. Huis Utrecht heeft een managementteam van zeven mensen en werkt met 285 vrijwilligers op de verschillende locaties. “In het Huis hebben de vrijwilligers een hele actieve rol. Ze draaien het Huis, ontvangen de gasten, ze leiden ze rond en zijn vraagbaak. Ook maken ze de algemene ruimtes schoon en bieden een luisterend oor. De Huiskamervrijwilligers houden de Huiskamer schoon en zijn aanspreekpunt voor gezin en kinderen. De Speelopvang-vrijwilligers vangen vooral de kinderen van 0 tot 10 op. Dat zijn vaak broertjes of zusjes van zieke kinderen.” Cramer vult aan: “We zeggen bewust ‘zieke kinderen’. Het palet is namelijk heel breed. Niet alleen ouders van kankerpatiëntjes, maar ook van bijvoorbeeld te vroeg geboren kinderen of kinderen met onbekende en ernstige ziektebeelden. Het komt voor dat gezinnen meer dan een jaar in ons Huis verblijven.”

Nieuwbouw

Huis Utrecht zou graag in 2025 een nieuwbouw Ronald McDonald Huis gerealiseerd zien met 50 gastenkamers. Inmiddels is een locatie toegewezen op de plek waar nu het Ronald McDonald Huis Utrecht staat.

Wensen

Karin Cramer en Agatha Kleis zijn dinsdagavond 29 maart beiden aanwezig op de Gold Party van de WorkPlace Xperience, waar ze uit handen van Erben Wennemars een donatie in ontvangst mogen nemen op de avond dat ook de eerste ISS WorkPlace Manager of the Year bekend wordt gemaakt. Cramer legt uit waarom ‘geld’ met stip bovenaan de verlanglijst staat: “Ouders betalen voor een gastkamer net als op andere locaties 15 euro per kamer per nacht, terwijl de kostprijs 75 euro bedraagt. Dat verschil, 60 euro per gezin per nacht, moeten we zien in te zamelen via sponsoring, donateurs en sportieve evenementen zoals HomeRide, HomeRun en HomeWalk, waarbij deelnemers 24 uur lang geld inzamelen voor de Ronald McDonald Huizen. Die sportieve evenementen zijn teamuitdagingen die je goed met collega’s kunt doen, wat dan weer goed is voor de verbinding.”

Geld is niet alleen nodig om de kosten voor de overnachtingen en de overige exploitatiekosten te dekken, maar ook voor de toekomst. Kleis vult aan: “De plannen voor de nieuwbouw gaan natuurlijk ook veel geld kosten. Voor die kosten gaan we straks bij grote sponsoren aankloppen en het zou natuurlijk fantastisch zijn als de deelnemers aan de WorkPlace Xperience alvast een flinke aftrap daarvoor zouden kunnen geven.” Dat kan in geld, maar ook in natura kunnen partners van alles betekenen. Kleis: “Bijvoorbeeld door het complete ontwerptraject te sponsoren, van schets tot DO. Of door een onderdeel te verzorgen zoals een klimaatinstallatie, meubilair, bedden en beddengoed, een keuken of het compleet inrichten van een bepaalde ruimte in de nieuwbouw.” Vanwege de nieuwbouwplannen wordt momenteel alleen het lopende onderhoud gedaan bij de bestaande accommodatie. Kleis: “Toch is ook daar geld nodig, bijvoorbeeld om meubilair te vervangen of om te schilderen. Maar daarvoor zouden giften in natura een prima alternatief zijn.” Cramer en Kleis sluiten af: “We zijn blij met elke gift tijdens de Gold Party van de WorkPlace Xperience. In natura omdat het een praktisch probleem in de bestaande bouw of nieuwbouw kan oplossen, en in geld omdat we zonder subsidie draaien en de lopende rekeningen ook betaald moeten worden.”  

Cijfers

In 2021 verbleven 1307 gezinnen in de 37 gastenkamers op de twee locaties, goed voor 10.022 overnachtingen. De gemiddelde verblijfsduur was 14 nachten. In Nederland zijn er momenteel 12 Ronald McDonald Huizen en 3 Ronald McDonald Vakantiehuizen, waar ouders met een zorgintensief kind zorgeloos vakantie kunnen vieren met het hele gezin.

Delen:

Meer happy & health

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

donderdag 20 februari

Door verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen komen ecologische en sociale transities dichterbij. Maar de sleutel voor ...

Lees meer

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en zonder verspilling

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en ...

woensdag 19 februari

In het e-zine 'sociale duurzaamheid' kon een onderwerp niet missen: vergaderen. Vergaderen staat zo centraal op kantoor ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen

HR en AI komen samen om burnout te voorspellen

donderdag 13 februari

Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven ...

Lees meer

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Hylke Hellinga, adviseur huisvesting bij Draaijer ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

donderdag 3 oktober

Duurzaamheid komt in allerlei vormen voor. Technogym stelt hierbij wellness voorop. In deze blog vertellen ze over de invloed ...

Lees meer

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

woensdag 11 september

Bedrijven uit de vastgoedsector verzamelden zich voor een dag vol zeilplezier en netwerken, waarbij de beste teams het tegen ...

Lees meer

Nieuwe playground voor Rabobank

Nieuwe playground voor Rabobank

dinsdag 10 september

Het Rabobank Bestuurscentrum of de 'Rabotoren' heeft een nieuwe 'playground' gekregen. De playground moet een plek bieden ...

Lees meer

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

dinsdag 3 september

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. ...

Lees meer

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker of gast?

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker ...

maandag 19 augustus

Dat een goed hospitality concept belangrijk is, spreekt voor zich. Maar hoe zet je een goed hospitality concept op? In dit ...

Lees meer

Terug naar boven