Rapport over gezondheidsbevordering op de werkplek

4 min

 

Rapport over gezondheidsbevordering op de werkplek

De World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) heeft met Deloitte een rapport uitgebracht, dat bedrijven ondersteunt bij het verankeren van een cultuur van gezondheid en welzijn van werknemers.

De World Business Council for Sustainable Development is een door een CEO geleide organisatie van meer dan 200 internationale bedrijven. De Raad is ook verbonden met 60 nationale en regionale ondernemingsraden en partnerorganisaties. 

Geschat wordt dat jaarlijks nog steeds bijna 2 miljoen vrouwen en mannen over de hele wereld sterven als gevolg van arbeidsgerelateerde ongevallen of ziekten. En de gemiddelde persoon zal een derde van zijn leven op het werk doorbrengen. Dit maakt de werkplek een prioriteit voor gezondheidsbevordering in de 21e eeuw. Als het goed wordt beheerd, kan werk worden gebruikt om aanzienlijke positieve gevolgen voor de gezondheid te genereren.

Door veilige werkplekken en culturen te bevorderen die het welzijn van werknemers beschermen en koesteren, hebben bedrijven over de hele wereld en in alle sectoren het potentieel om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan het bevorderen van de hoogst mogelijke normen voor gezondheid voor iedereen.

‘Healthy People, Healthy Business: Embedding a culture of employee health and wellbeing’ is het eerste sectoroverschrijdende rapport voor bedrijven, en door bedrijven, om programma's te implementeren die de hoogste normen op het gebied van gezondheid, veiligheid en welzijn garanderen voor werknemers in de hele wereldwijde operaties en waardeketens. Het ondersteunt bedrijven op hun weg naar het verankeren van een cultuur van gezondheid en welzijn van werknemers door inzichten en begeleiding te bieden met betrekking tot drie fundamentele vragen:

  • Waarom is de gezondheid en het welzijn van werknemers bedrijfskritisch?
  • Wat is de rol van het bedrijfsleven bij het beschermen en bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers?
  • Hoe kunnen bedrijven de overgang naar een cultuur op de werkplek versnellen die de hoogst haalbare normen van welzijn bevordert in een reeks gezondheids- en welzijnsdimensies?

Waarom is de gezondheid en het welzijn van werknemers bedrijfskritisch?

Er zijn een aantal factoren waarom inspanningen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te ondersteunen gezien zouden moeten worden als bedrijfskritisch. De nieuwe richtlijn identificeert en verklaart vijf gebieden die belangrijk zijn voor de business om te beschouwen als belangrijkste drijfveren voor actie als het gaat om het opschalen van inspanningen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen en te beschermen:

  • Acquisitie en behoud van talent
  • Een zich ontwikkelende regelgevingsomgeving voorblijven
  • Verbeterde bedrijfsprestaties
  • Reputatie en merkwaarde
  • Verbeterde toegang tot kapitaal

Wat is de rol van het bedrijfsleven bij het beschermen en bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers?

Het bedrijfsleven heeft de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat werk niet alleen de gezondheid van werknemers niet schaadt, maar deze ook voedt. Bedrijven zijn goed gepositioneerd om veel gebieden van gezondheid en welzijn te verbeteren, variërend van de traditionele aspecten van gezondheid en veiligheid op het werk tot fysiek, mentaal, sociaal en financieel welzijn.

Hoe kunnen bedrijven de overgang naar een cultuur op de werkplek versnellen die de hoogst haalbare normen van welzijn bevordert in een reeks gezondheids- en welzijnsdimensies?

Om hun potentieel te benutten om positieve gezondheids- en welzijnseffecten te realiseren in deze verschillende dimensies, is het belangrijk voor bedrijven om een ​​duidelijk gedefinieerd proces te starten om een ​​cultuur van gezondheid en welzijn centraler in de organisatiestructuur te verankeren.

Hoewel de reis van elke organisatie anders kan zijn, moet het doel om te evolueren naar een holistische gezondheid en welzijn van werknemers, ingebed in de bedrijfsstrategie, consistent zijn. Leiderschapsbetrokkenheid op het hoogste niveau, een cultuur van welzijn, op maat gemaakte en impactvolle programma's en een duurzame toekomstgerichte benadering moeten het uiteindelijke doel zijn.

Het rapport schetst een proces in vijf stappen voor bedrijven om vooruitgang te boeken in hun gezondheids- en welzijnstraject.

De stappen omvatten:

  • Diagnose van volwassenheid
  • Strategie om verandering te stimuleren
  • Pas de aanpak aan
  • Implementeer de juiste hefbomen om verandering te stimuleren
  • Prestaties evalueren en communiceren

Volgens de auteurs heeft de komst van de COVID-19-pandemiebedrijven over de hele wereld een belangrijk keerpunt gegeven om dieper te onderzoeken hoe ze zowel negatief als positief omgaan met de gezondheid van de individuen die de motor zijn voor hun succes. Bedrijven die deze kans niet aangrijpen, lopen volgens de auteurs het risico achterop te raken, aangezien welzijn zich blijft vestigen als een kritische bepalende factor voor het aantrekken en behouden van talent, evenals een belangrijke en materiële pijler van ESG-analyse en prestatiebeoordeling.

 

Delen:

Meer happy & health

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

donderdag 20 februari

Door verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen komen ecologische en sociale transities dichterbij. Maar de sleutel voor ...

Lees meer

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en zonder verspilling

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en ...

woensdag 19 februari

In het e-zine 'sociale duurzaamheid' kon een onderwerp niet missen: vergaderen. Vergaderen staat zo centraal op kantoor ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen

HR en AI komen samen om burnout te voorspellen

donderdag 13 februari

Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven ...

Lees meer

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Nederland aan de top!

Nederland aan de top!

woensdag 15 januari

Tegenover al het slechte wereldnieuws geeft Silvia de Haan, Director Workplace Consultancy bij Solved, toch ook graag wat ...

Lees meer

Van goede voornemens naar gezonde routines

Van goede voornemens naar gezonde routines

dinsdag 14 januari

Hoe help jij als facility manager om een vitale werkplek te creëren? In deze blog van Anke van Eck kijkt ze naar het ...

Lees meer

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

Onderzoeksresultaten DEIB en de fysieke werkomgeving

dinsdag 14 januari

In oktober riep WorkWire organisaties op deel te nemen aan het onderzoek naar Diversity, Equity, Inclusion & Belonging ...

Lees meer

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

Video: verse inzichten over de evolutie van werkplekken

maandag 13 januari

In de video ‘De evolutie van werkplek naar welzijn’ leer je onder andere welke vier gewoontedieren er zijn wat ...

Lees meer

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren

vrijdag 10 januari

Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...

Lees meer

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

Oproep tot actie tijdens Sustainability Day

vrijdag 10 januari

Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...

Lees meer

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

Highlights uit onderzoek Markt in Kaart

dinsdag 10 december

De perspectieven van opdrachtgevers, cateraars en gasten ontdek je in het onderzoek Markt in Kaart van The Food Office. ...

Lees meer

Ontdek het perspectief van de gast

Ontdek het perspectief van de gast

dinsdag 26 november

Een succesvolle cateringdienstverlening valt of staat met tevreden gasten. Maar wat wil die gast nu precies? Hun perspectief ...

Lees meer

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn

donderdag 14 november

Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Hylke Hellinga, adviseur huisvesting bij Draaijer ...

Lees meer

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek

woensdag 30 oktober

Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...

Lees meer

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt

dinsdag 29 oktober

Sodexo heeft deze week een convenant ondertekend met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee wordt de ...

Lees meer

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

Duurzaamheid vanuit Technogym's perspectief

donderdag 3 oktober

Duurzaamheid komt in allerlei vormen voor. Technogym stelt hierbij wellness voorop. In deze blog vertellen ze over de invloed ...

Lees meer

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

Sodexo wint Green Buildings Regatta 2024

woensdag 11 september

Bedrijven uit de vastgoedsector verzamelden zich voor een dag vol zeilplezier en netwerken, waarbij de beste teams het tegen ...

Lees meer

Nieuwe playground voor Rabobank

Nieuwe playground voor Rabobank

dinsdag 10 september

Het Rabobank Bestuurscentrum of de 'Rabotoren' heeft een nieuwe 'playground' gekregen. De playground moet een plek bieden ...

Lees meer

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

Hybride werken draagt bij aan gelijke verdeling binnen het huishouden

dinsdag 3 september

Nu alle scholen in het land van start zijn, begint voor gezinnen opnieuw de puzzel hoe ze werk en privé moeten combineren. ...

Lees meer

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker of gast?

Make the match: welk hospitality concept past bij jouw gebruiker ...

maandag 19 augustus

Dat een goed hospitality concept belangrijk is, spreekt voor zich. Maar hoe zet je een goed hospitality concept op? In dit ...

Lees meer

Terug naar boven