Meer aandacht voor gezondheid bij gebouwen
Er moet bij gebouwen meer aandacht komen voor gezondheid. Daarvoor pleit Jeroen Posthumus van Smart WorkPlace partner ionair in een interview in Smart WorkPlace magazine nummer 7.
Posthumus roept op tot een herverdeling van prioriteiten. “Er wordt vaak geschreven over hoe energiezuinig een nieuw schoolgebouw is. Waarom praten we niet over hoe gezond het is?”
Dit jaar kregen we door de coronapandemie de feiten op de neus gedrukt: de luchtkwaliteit in gebouwen móet beter. De aandacht is nu voornamelijk naar schoolgebouwen geswitcht door een financiële impuls vanuit de overheid. Eindelijk, volgens Posthumus: “Scholen zijn vaak het ondergeschoven kindje. Schoolbesturen hebben meestal een beperkt budget dat verdeeld moet worden over allerlei zaken. Ventilatie blijft dan al gauw steken op een zesje; net voldoende.”
Het verband tussen de luchtkwaliteit en het welbevinden van leerlingen wordt steeds duidelijker, beaamt Posthumus, maar daar ‘zijn nog veel slagen in te slaan’. En daar komt nog iets bij: “We zijn gewend om luchtkwaliteit te benaderen vanuit de hoeveelheid CO2 in de lucht”, aldus Posthumus. “Buiten is de concentratie CO2 ongeveer 400ppm, terwijl een persoon 40.000ppm CO2 met iedere ademteug uitademt. Als je dan ventileert, wordt die 40.000 ppm verdunt met 400 ppm en kun je op basis van die data zeggen dat de luchtkwaliteit beter wordt verdeeld. Dat is fantastisch, maar is de luchtkwaliteit dan ook wel echt goed? Stel er zit iemand met corona in die ruimte, dan is het alsnog riskant. Dat geldt ook voor schimmels en bacteriën. Het wordt tijd dat we verder kijken.” Want er is een aanvullende kwestie die niet enkel met een goed ventilatiesysteem opgelost kan worden. “Je moet altijd zorgen voor voldoende ventilatie en een goede luchtfiltering van buiten naar binnen. Dán moet je nog de ventilatie effectief maken. Wat daarbij kan helpen, is additionele techniek om de lucht te zuiveren.” In het geval van ionair is dat ionisatie van de lucht.
De innovatie van ionair herstelt de ionisatie van de lucht door zuurstofionen toe te voegen in de laatste stap van de luchtbehandeling. Hierdoor blijft de lucht zichzelf zuiveren in het binnenklimaat. “Met sensoren bepalen we hoeveel ionisatie er moet plaatsvinden, want dit varieert gedurende de dag en is afhankelijk van wat er in het gebouw gebeurt, maar ook daarbuiten. Daarmee kunnen we continu schakelen om de luchtkwaliteit continu te verbeteren. Zo pakken we drie problemen aan: chemische luchtverontreiniging, stofjes zoals fijnstof en aerosolen en micro-organismen.”
ionair is actief in de kantorenmarkt en de scholenmarkt. Hoe verschillen die twee sectoren van elkaar? “Bij kantoren is het over het algemeen zo dat er meer vierkante meter per persoon beschikbaar zijn”, aldus Posthumus, “De bezetting in een klaslokaal is erg hoog en bovendien is er elke drie kwartier veel beweging. Dat maakt een schoolgebouw dynamischer dan een kantoor.”
Is het dan niet gek dat we in afgelopen jaren vooral de focus hebben gelegd op gezonde kantoren in plaats van op gezonde scholen? Posthumus: “Ik zeg niet alle wijsheid in pacht te hebben, maar kijk eens wat er nu over corona wordt gezegd: kinderen mogen naar school, want zij kunnen er beter tegen, maar deze kinderen kunnen het ook weer doorgeven aan mensen die er niet goed tegen kunnen. Ik loop al jaren in dit vak rond en ook voor corona werd er weinig gerept over de luchtkwaliteit. Kinderen zijn er vaak niet bewust van. Zij klagen niet, zij ondergaan het. In kantoren zijn we gewend te praten over arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim. Hoe dat zit voor leerlingen, dat weten we nog niet. Daar zit een groot verschil waar aandacht voor moet komen.”
Het volledige interview met Jeroen Posthumus van ionair leest u in de zevende editie van Smart WorkPlace, die op 12 november is verschenen en die als thema ‘Blended Working’ heeft. Bestel uw nummer nu hier. Leest u het liever online? Click dan hier.
Meer artikelen van ionair
Een gezonde omgeving als sleutel tot geluk en welzijn
dinsdag 14 november
Hoe zorg je er als organisatie voor dat mensen je gebouw als gezond ervaren? Maud Savelsbergh, adviseur huisvesting bij ...
De rol van monitorarmen in een ergonomische werkplek
maandag 30 oktober
Het belang van een ergonomisch ingerichte werkplek is enorm voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. De Vos ...