Hanzehogeschool Groningen start meerjarig onderzoek Gezonde Gebouwen

Hanzehogeschool Groningen start meerjarig onderzoek Gezonde Gebouwen

De Hanzehogeschool Groningen begint deze maand met het vijfjarige onderzoeksprogramma ‘Gezonde Gebouwen.’ Een van de twee betrokken lectoren is Smart WorkPlace expert Mark Mobach.

Met 25 onderzoekers en 2 lectoren gaat het Kenniscentrum NoorderRuimte praktijkgericht onderzoek doen naar de invloed van de gebouwde omgeving op de gezondheid en het welzijn van gebruikers. “Wij bevinden ons ons hele leven in en om gebouwen. Toch weten we nog te weinig over de invloed daarvan,” zegt dr. Mark Mobach, programmaleider en leading lector van het Kenniscentrum NoorderRuimte. “We bouwen al eeuwen scholen, maar waarom stapelen de klachten zich dan nog op? En hetzelfde verhaal geldt voor kantoren.” Maar waardoor komt dat dan? “We leren te weinig van onze fouten, er is te weinig onderzoek en we snijden gebruikers te vaak de pas af”, volgens Mobach. “Er wordt veel gepraat, maar weinig écht geluisterd en geleerd. Binnen ons onderzoek stellen we de gebruiker centraal.”

Gezonde Gebouwen

Het onderzoek Gezonde Gebouwen richt zich op kantoren, onderwijs, stadsontwikkeling en zorg. “We leren net zo graag over een ideale kolfkamer als over een school, ziekenhuis of stadswijk.” Vaak is er samenhang. Lucht, licht, geluid, temperatuur en uitzicht op natuur zijn bekende voorbeelden waarmee je de gezondheid positief kunt beïnvloeden. En architectuur die gebruikers privacy, autonomie en keuzevrijheid biedt, vermindert de stress. 

Deltapremie

In 2019 ontving Mark Mobach met zijn lectoraat de Deltapremie, een prijs van € 500.000 voor praktijkgericht onderzoek in Nederland. Mede door deze Deltapremie is het mogelijk dit onderzoek te doen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Mark  Mobach

Mark Mobach

Leading Lector NoorderRuimte, Hanzehogeschool Groningen

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven