WorkPlace Inside #23: Frank van der Leest

WorkPlace Inside #23: Frank van der Leest

Frank van der Leest is sinds 2021 werkzaam voor Dustin en sinds maart als Head of Workplace & Real Estate verantwoordelijk voor alle werkomgevingen van Dustin in zes landen. In deze Workplace Inside vertelt hij over de rol van humor en ‘het podium’. 

Het begin

Als kind kon ik al geen genoeg krijgen van humor, cabaret en komedie. In eerste instantie via de videobanden van mijn vader; Youp van ‘t Hek, Herman Finkers, Bert Visscher, etc. Daarna kocht ik DVD-boxen van Harrie Jekkers, Theo Maassen, Hans Teeuwen en tegenwoordig luister je gemakkelijk naar Pieter Derks, Daniel Arends en Martijn Koning via Spotify. Een geregelde live ervaring in de vorm van een bezoek aan het theater of Komedieclub Haug maakt de boel compleet.

Als achtjarig jongetje stond ik op het podium van de campingkantine. En zong ik als Urbanus over Madamen met een bontjas, of als Andre van Duin over bloemkolen. Ik wilde cabaretier worden. Dat is me niet gelukt, grapjas wel. Het mooiste van het podium op gaan is misschien nog wel het kleine woordje vooraf, of een eigen kort grapje aan het eind. Ik weet niet meer wat ik destijds zei en het ging zeer waarschijnlijk verloren in het opkomen van de volgende act, maar ik vond het geweldig. Ik stapte met trots en vooral veel plezier het podium op en weer af, en op dat gevoel kon ik weken teren. Mensen vermaken, interactie. Later heb ik dit talent en vooral dit plezier, jarenlang weten te combineren met gastvrijheid in verschillende rollen in de horeca. Om over uit de hand gelopen karaokeavonden maar niet te spreken.

Weg podium

Maar ja, je wordt ouder en opeens heb je een vakgebied en een kantoorbaan. In het managen van faciliteiten nota bene. Weg humor, weg mensen vermaken, weg interactie en weg podium. Toch? Nee!

Denk bijvoorbeeld aan ‘Het gezondste kantoor van Nederland’ van VGZ in Arnhem waar ik aan heb mogen bijdragen. Voor veel onderdelen geldt de verplichting tot educatie waarbij je je gebouwgebruikers informeert, stimuleert, enthousiasmeert. Een gezonde werkomgeving bestaat bij de gratie van gezond gedrag. Het gaat er dus niet alleen om dat de boel op orde is, het gaat erom dat mensen het snappen, en willen, en doen. Hier komt een hoop communicatie en interactie bij kijken, en wat blijkt? Het helpt om af en toe op een podium te gaan staan. Erover te vertellen, te luisteren, interactie. En met wat humor is het dan voor iedereen leuker.

Verandering

Dustin is een Internationale IT speler met een ‘buy&build’ strategie. Met de relatief recente stap richting Nederland en België is het een samenraapsel van verschillende werkwijzen, systemen, kantoren en culturen. Niet dat we dat tegen onze klanten zeggen natuurlijk; achter de schermen wordt al geruime tijd hard gewerkt aan harmonisatie en centralisatie onder de noemer “ONE”.

ONE Digital Platform, ONE Way of Working, ONE Workplace Strategy, ONE Culture.

De afgelopen tijd hebben we kantoren afgestoten, kantoren verbouwd en nieuwe kantoren geopend. Allemaal conform EEN visie op de werkomgeving. Een hoop verandering met veel impact op onze ‘Dustineers’, waarbij besef en begrip over het waarom vaak tot een betere adoptie en tot simpelweg meer tevredenheid leidt. En wat blijkt? Het helpt om af en toe op een podium te gaan staan. Erover te vertellen, te luisteren, interactie. En met wat humor is het dan voor iedereen leuker.

Internationaal team

Met zes landen ontkom je niet aan een Internationaal team. Een team van Workplace Specialists allemaal met hun eigen privé-situatie, eigen achtergrond, eigen taal, eigen lokale cultuur, eigen kantoren en eigen sores. Ondanks al deze verschillen hebben we echter ook enorm veel overeenkomsten. Onze missie, onze belofte, onze visie, onze duurzaamheidsrichting en onze kernwaarden. Maar ook de passie voor ons vakgebied, we delen dezelfde soort uitdagingen en hetzelfde ritme qua pieken en dalen in werkdruk. Het is gemakkelijk om je te verliezen in alle verschillen, de drukte en de hectiek. Weet je wat ik dan het liefst doe?

Even op een podium gaan staan. Erover vertellen, luisteren, interactie. En met wat humor is het dan voor iedereen leuker.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Meer artikelen van Dustin

Naar het overzicht

Terug naar boven