Het belang van gezond eten en drinken in de werkomgeving

4 min

 

Het belang van gezond eten en drinken in de werkomgeving

Welke rol kan gezond eten en drinken spelen bij het optimaliseren van de energie en de gezondheid van de gebouwgebruiker? Dat leggen Marjanne Bulk van Vital Water en Xander Meijer van The Farm Kitchen uit in SWP 10.

Ze doen dit aan de hand van het Pharos-gebouw in Hoofddorp, een negentien verdiepingen tellende kantoortoren, waar een gezonde en inspirerende werkomgeving centraal staat. Xander legt uit waarom het gezond eten en drinken belangrijk is in een tijd waarin het normaal is dat mensen meerdere dagen thuis werken: “Als je medewerkers dan samenkomen op kantoor, wil je hen extra aandacht geven en iets bijzonders aanbieden. Hoe mooi is het dan dat ze kunnen genieten van een heerlijke lunch of maaltijd en dat ze zich daardoor ook vrolijker, fitter en vitaler voelen?” Marjanne vult aan: “Gezond water drinken gedurende de dag, draagt daar absoluut aan bij. Het zorgt voor een betere opname van de voedingstoffen en betere afvoer van de afvalstoffen. Zo krijgen de medewerkers direct meer energie. En dat is precies het doel van de werkomgeving in het Pharos-gebouw.”

Een werkomgeving die energie geeft

Vanuit stichting de nieuwe draai heeft Xander Meijer in 2018 op verzoek van Cairn Real Estate het concept Light house for healthy working neergezet voor de renovatie van het Pharos-gebouw. Daarbij heeft hij meer dan twintig innovatieve partijen samengebracht om een kantooromgeving te creëren die energie geeft aan de medewerkers. Dat heeft geleid tot een werkomgeving met onder meer Alpenfrisse lucht, een bloementuin op de gevel, gevels die licht opwekken en energie geven, tappunten met Kangen water van Vital Water en het unieke voedselconcept The Farm Kitchen. “Wij ontdekten tijdens het ontwikkelingstraject dat het grote verbindingselement van een gebouw niet in de materialen of de ruimte zit, maar vooral in het programma dat daarna komt. Samen intens genieten van eten en drinken vormt de absolute basis. Het geeft medewerkers energie, zorgt voor gezelligheid en verbindt”, aldus Xander.

Gezond drinkwater

De meeste mensen weten dat ze 1,5 tot 2 liter moeten drinken per dag. Wat veel mensen niet weten is dat dit puur over water gaat en niet over koffie, thee of frisdrank. Water is namelijk dé manier om je lichaam te hydrateren. Onvoldoende hydratatie leidt tot concentratieverlies, vermoeidheid, hoofdpijn en spierkrampen. Klachten die je zeker op de werkvloer wilt voorkomen. Marjanne: “Kangen water is gezonder dan kraan- of flessenwater. Door het drinken van Kangen water voelen de meeste werknemers zich vitaler. Ze beschikken over meer energie, zijn scherper en slapen beter waardoor het ziekteverzuim kan verminderen. Kangen water is kraanwater dat door filtratie en ionisatie is omgezet in zacht smakend drinkwater met de juiste eigenschappen voor het lichaam. Het water zorgt voor superieure hydratatie, ontzuurt het lichaam en is rijk aan antioxidanten. De combinatie van die voordelen ondersteunt het zelfherstellend vermogen van je lichaam.”

Vital Water

Vital Water is distributeur van apparaten die kraanwater omzetten in Kangen water. De apparaten zijn afkomstig uit Japan en hebben een medische certificering. In het Pharos-gebouw zijn verschillende vrijstaande watertappunten gemaakt voor de gebouwgebruikers, fraai verwerkt in een bambookast. “De apparaten zijn echter ook eenvoudig aan te sluiten op een kraan in een keuken of pantry”, aldus Marjanne. “Het mooie is dat het apparaat naast drinkwater nog andere soorten water produceert. Zo zorgt het ook voor water om mee te ontvetten en te desinfecteren, ideaal voor de schoonmaak van de werkvloer.”

Eten volgens het ritme van de natuur

The Farm Kitchen neemt mensen met haar inspirerende voedselaanbod mee op reis in een smaakbeleving. Xander: “The Farm Kitchen werkt intensief samen met lokale boeren die gepassioneerd zorgen voor een gezonde bodem zodat hun gewassen rijk van smaak zijn en vol voedingswaarden zijn. Ons voedselsysteem neemt zerowaste als uitgangspunt doordat wij alles afnemen wat de lokale boer oogst. Onder leiding van medeoprichter, ondernemer en sterrengroentechef-kok Jonathan Karpathios, bedenkt ons creatieve team dan hoe en wanneer we alle groentes en gewassen gebruiken. Dat betekent eten wat moeder natuur voor ons bedacht en daardoor een natuurlijke band met het voedsel. En als je weet dat jouw eten afkomstig is van producenten uit de omgeving zorgt dat voor een extra verbinding.”

Lees het complete interview in Smart WorkPlace Magazine nummer 10 (pagina 54-57). U vindt de digitale versie van de tiende editie in de Kennisbank. Daar vindt u ook de eerste negen edities en de acht e-zines die Smart WorkPlace publiceerde. Wilt u de tiende editie liever in print? Bestel dan hier.

Foto: Patrick Post.

Delen:

Meer nieuws

Een schonere en duurzamere werkomgeving met Asito

Een schonere en duurzamere werkomgeving met Asito

dinsdag 11 maart

Asito werkt elke dag aan een betere leefomgeving. In 2028 wil Asito hét meest mensgerichte en data-gedreven schoonmaakbedrijf ...

Lees meer

Online debat: Slimme werkplekken, wat levert het op?

Online debat: Slimme werkplekken, wat levert het op?

dinsdag 11 maart

Samen met experts van Vodafone Business, Spacewell en Zens kijken we op woensdag 2 april in een online debat naar de waarde ...

Lees meer

Stem op ISS WorkPlace Manager en Talent of the Year

Stem op ISS WorkPlace Manager en Talent of the Year

dinsdag 11 maart

De genomineerden voor de ISS WorkPlace Manager en Talent of the Year Awards zijn bekend! Breng hier je stem uit!

Lees meer

Breng je stem uit op de CSU Smart Solution of the Year Award

Breng je stem uit op de CSU Smart Solution of the Year Award

maandag 10 maart

De genomineerde innovaties voor de CSU Smart Solution of the Year Award zijn bekend! Ontdek de innovaties en breng je stem ...

Lees meer

IHP Dashboard voor onderwijshuisvesting

IHP Dashboard voor onderwijshuisvesting

maandag 10 maart

Betrouwbare data is belangrijk om de juiste afwegingen te kunnen maken. Ook geeft het Dashboard gemeenten en schoolbesturen ...

Lees meer

Eindbeslissers massaal aanwezig

Eindbeslissers massaal aanwezig

donderdag 6 maart

Nu al – 6 weken voor de WorkPlace Xperience – zijn al meer dan 500 deelnemers geregistreerd. En nog belangrijker: ...

Lees meer

Hoe ontwikkel ik een multifunctionele accommodatie?

Hoe ontwikkel ik een multifunctionele accommodatie?

donderdag 6 maart

Leer alles over dit ondewerp tijdens de studiedag van HEVO. De studiedag is bedoeld voor bestuurders, beleidsmakers, projectleiders/managers ...

Lees meer

Duizend circulaire werkplekken voor Movares Group

Duizend circulaire werkplekken voor Movares Group

woensdag 5 maart

De uitvraag van Movares was zeer uitdagend: 1.000 circulaire werkplekken. Een interview over de uitdaging en het resultaat ...

Lees meer

SWP Talks #58: Employee Experience

SWP Talks #58: Employee Experience

woensdag 5 maart

Employee experience betekent meer dan alleen een goede koffiebar. Het is een belangrijk onderwerp in de moderne werkomgeving. ...

Lees meer

Ontwikkel je skills in workplace management

Ontwikkel je skills in workplace management

dinsdag 4 maart

Op 26 maart start de vernieuwde Basiscursus WorkPlace Management met een kennismakingsbijeenkomst. Een van de docenten, ...

Lees meer

Essentie van integrale businesscases (deel 2)

Essentie van integrale businesscases (deel 2)

dinsdag 4 maart

Dit artikel is een vervolg van deel 1 van de essentie van integrale businesscases, in dit artikel publiceerden Theo ...

Lees meer

Babyboomers en een gastvrij ontvangst

Babyboomers en een gastvrij ontvangst

maandag 3 maart

De verschillende generaties op kantoor, hoe breng je ze in verbinding? In deze artikelenreeks vertelt Petra de West, Business ...

Lees meer

Van monumentaal pand naar werkplek

Van monumentaal pand naar werkplek

donderdag 27 februari

Hoe maak je van een monumentaal pand een moderne werkomgeving? AENC vertelt over de transformatie van zorginstelling IJsselheem ...

Lees meer

Michael Kortekaas: energie, focus en veerkracht

Michael Kortekaas: energie, focus en veerkracht

donderdag 27 februari

Hoe houd je je energiebatterijen opgeladen, een gezond werk-privé balans en focus op de dingen die je wilt bereiken? ...

Lees meer

Durf te kiezen: gebruik gaat boven bezit

Durf te kiezen: gebruik gaat boven bezit

woensdag 26 februari

Flexibele werkomgevingen zijn een belangrijk onderdeel van de moderne werkomgeving. In gesprek met Robin Paul van Eck, Marketing ...

Lees meer

Als partners elkaar strategie verwezenlijken

Als partners elkaar strategie verwezenlijken

woensdag 26 februari

Het realiseren en vervolgens beheren en onderhouden van locaties voor hoger en academisch onderwijs vereist specifieke expertise. ...

Lees meer

Fietser kan flínk besparen volgens IWG

Fietser kan flínk besparen volgens IWG

dinsdag 25 februari

Woon-werkverkeer verandert razendsnel. Onlangs werd duidelijk dat steeds meer Nederlandse forensen de fiets pakken, dankzij ...

Lees meer

Whitepaper: De do's & don'ts bij het verhuizen van kantoor

Whitepaper: De do's & don'ts bij het verhuizen van kantoor

dinsdag 25 februari

Verhuizen van kantoor, extern maar ook intern, is een belangrijke onderneming. Daarom heeft Martsprojecten de belangrijkste ...

Lees meer

Michiel Otto nieuwe directievoorzitter van HEVO

Michiel Otto nieuwe directievoorzitter van HEVO

maandag 24 februari

Per 1 mei 2025 zal Michiel Otto de rol van directievoorzitter bij HEVO overnemen van Ewoud van der Sluis, die na een succesvolle ...

Lees meer

Circulaire hotspot op Schiphol Trade Park

Circulaire hotspot op Schiphol Trade Park

vrijdag 21 februari

Op deze locatie wordt gewerkt aan innovatie, duurzaamheid en samenwerking, om de toekomst vorm te geven. Dit is New Terra, ...

Lees meer

Terug naar boven