Thuiswerkvoorzieningen moeten belastingvrij
De Belastingdienst moet thuiswerkvoorzieningen belastingvrij maken. Dat zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. “Als dat niet gebeurt, is hybride werken dood voor het begint.”
Klapwijk doet zijn uitspraken omdat de Vakcentrale voor Professionals (VCP) de laatste weken meerdere signalen krijgt dat ministeries en universiteiten, maar ook bedrijven hun werknemers oproepen de thuiswerkspullen in te leveren, omdat ze anders belasting erover moeten betalen. “Wanneer het niet in bruikleen wordt gegeven, ziet de fiscus het als gift en dus als loon waarover belasting verschuldigd is. Bovendien is er onduidelijkheid in hoeverre de thuiswerkspullen vallen onder de gerichte vrijstelling voor arbo-voorzieningen binnen de Werkkostenregeling.” Klapwijk vindt dat een aantal werkgevers hier vooral uit angst reageert. Daarnaast vindt hij het vanuit goed werkgeverschap niet goed dat deze werkgevers de verantwoordelijkheid ervoor leggen bij de werknemers. Toch legt hij niet alleen de schuld bij de werkgevers, ook de Belastingdienst valt het nodige te verwijten. “Ten eerste hebben we de arbotechnische verplichtingen die ook gelden voor het thuiswerken. Bovendien merken we dat er ook verschillen zitten in de manier waarop belastinginspecteurs ermee om gaan.”
En dat terwijl de oplossing eenvoudig is, aldus Klapwijk, die met lede ogen toeziet dat er al vrachtwagens geregeld worden om thuis bij werknemers thuiswerkspullen op te halen: “Maak thuiswerkvoorzieningen belastingvrij!”. Dat is ook nog om een andere reden belangrijk, aldus Klapwijk: “Als dat niet gebeurt, is hybride werken dood voor het begint. En dat is niet wenselijk in een tijd dat juist allerlei organisaties bezig zijn met het vormgeven van hybride werken.”
Ook de overheid heeft met wetgeving een belangrijke rol. Zelf zit Klapwijk in een commissie van de SER, die bezig is met een advies over het hybride werken. Klapwijk verwacht dat dit advies er op korte termijn zal zijn.
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...