Emerging technologies – Cloud en Azure
Wat zijn de ‘emerging technologies’ in de bouwsector? Wat betekenen ze en waarvoor dienen ze? Dat legt expert Martijn de Riet van Smart WorkPlace partner Bimforce uit. In deel 2 aandacht voor Cloud en Azure.
Dit artikel is onderdeel van een serie over 'emerging technologies' in de bouwsector. Het vorige artikel ging in op de manier waarop zogenaamde Graph databases kunnen worden gebruikt om de complexe informatiestructuur van een Digitaal Gebouw Model beter en efficiënter op te slaan en te bevragen.
Dit artikel focust op nieuwe manieren om een digitale infrastructuur vorm te geven. Want 'de cloud', 'Internet of Things', 'smart buildings' zijn allemaal leuke concepten, maar als de software niet op uw pc draait, en de data niet op uw harddisk worden opgeslagen, waar blijven die dan? Als alles met alles 'praat', wie weet dan nog wat er vorige week gezegd is?
Wat is een Cloud?
De kans is groot dat u thuis, of op uw werk, ook een Cloud omgeving heeft. Heeft u films, foto’s of muziek thuis op het netwerk staan die u via de televisie of laptop kunt afspelen? Heeft u een netwerkschijf op uw werk waar alle projecten opgeslagen zijn? In feite zijn dit ook heel simpele vormen van een Cloud.
Er zijn een aantal grote aanbieders van Cloud-diensten in de wereld. De bekendste zijn wel Amazon, Google en Microsoft Azure. Hierbij focust Amazon zich vooral op het leveren van data-opslag capaciteit en Google combineert deze data-opslag met software tools zoals GMail, Google Docs en Sheets. Microsoft richt zich met Azure vooral op het faciliteren van IT-diensten in het inrichten en gebruiken van systemen die ze nodig hebben..
Waarom een Cloud?
Natuurlijk is er meer aan de hand, maar in feite is een Cloud heel simpelweg het organiseren van (een deel van) uw IT infrastructuur op afstand. En die benadert u dan via het internet. Dat heeft een aantal absolute voordelen:
1. Expertise. Uw Cloud Service Provider heeft een verdienmodel wat erop gebaseerd is u te ontzorgen. Het is dus in uw beider belang dat u vrijwel Plug & Play van die diensten gebruik kunt maken. Hiervoor heeft men doorgaans veel expertise in huis om u te ondersteunen..
2. Schaalbaarheid. U bent niet de enige klant voor uw Cloud Service Provider. Soms vervelend, maar schaalgrootte is hier een voordeel. Uw Service Provider moet ervoor zorgen dat u kunt gebruiken wat u wilt (mits u betaalt), maar u hoeft alleen maar in te zetten wat u nodig heeft.
Wat voor de hardware geldt, geldt ook voor de software. Een dienst zoals Microsoft Azure biedt vrijwel alle mogelijke varianten voor software (systemen) die u zou willen draaien. De meest voorkomende varianten kunt u als voorgedefinieerde template in een paar stappen configureren en online brengen.
3. Flexibiliteit. Vanzelfsprekend heeft de IT-afdeling op uw werk de zaken ook prima op orde. Uw hard- en software is prima ingeregeld, en werkt eigenlijk altijd wel. En om dat zo te houden is uw IT-afdeling ook bijzonder sceptisch tegenover iedere wijziging in het IT-landschap. Het risico op een falend systeem, en bijbehorende kosten, is simpelweg te groot. U kunt een clouddienst gebruiken om dit te ondervangen.Een testomgeving is in enkele minuten in te richten of weer te verwijderen.. Zonder dat dit invloed heeft op uw lopende processen en systemen.
Een ander belangrijk aspect op het gebied van flexibiliteit: u kunt vaak betalen naar gebruik. Een nieuwe werkplek? Extra servercapaciteit? Allemaal mogelijk. U schakelt bij, en af, naar wens. Zo hoeft u dus niet een grote investering te doen of hierbij vooraf te bedenken hoeveel capaciteit u over twee jaar nodig denkt te hebben.
4. Veiligheid. Natuurlijk komen op regelmatige basis verhalen in de media voorbij die vertellen over een datalek, gehackte gebruikersgegevens of iets dergelijks. En die hacks kunnen best ingrijpend zijn. Desondanks is de beveiliging van uw gegevens bij een professionele dienstverlener vele malen beter geregeld dan dat u ooit zelf zou kunnen.
Hoe werkt dat dan?
Om een praktisch inzicht te geven in hoe een dergelijke omgeving zou werken neem ik u als voorbeeld mee door de Azure omgeving die wij zelf bij Bimforce gebruiken. Hieronder ziet u een screenshot van een Azure dashboard waarop meerdere configuraties te zien zijn die wij momenteel beheren.
Vanzelfsprekend is vanuit het oogpunt van privacy één en ander onherkenbaar gemaakt, maar wat u ziet zijn vijf volledig verschillende IT-landschappen waar één of meerdere klanten op actief zijn.
Sommigen zijn relatief uitgebreid, anderen bestaan uit enkele onderdelen. We draaien volledig Open Source oplossingen, maar ook volledig gesloten bedrijfsspecifieke processen. En kunnen die allemaal naar wens en onafhankelijk van elkaar beheren, configureren, uitbreiden of inkrimpen. Afrekenen gebeurt naar rato van gebruik. Azure heeft een uitgebreide Marketplace (denk aan de App Store op uw telefoon) waar voorgedefinieerde systemen te vinden zijn.
Waarom is dit belangrijk?
In het vorige artikel, over Graph databases, heb ik verteld over de manier waarop digitale gebouw informatie flexibel en intelligent kan worden opgeslagen en weer hergebruikt. Dat is noodzakelijk omdat door de levensduur van het gebouw deze informatie zich ontwikkelt, en ook steeds anders wordt gebruikt, zowel gelijktijdig (door projectpartners), als opvolgend (ontwerper, bouwer, gebruiker, onderhoudsmonteur, etc).
Maar als de conclusie dan is dat er een manier moet worden gevonden die de gebouwdata kan laten meegroeien met de ontwikkeling van het fysieke gebouw, betekent dat dan ook niet dat je kunt verwachten dat de gebruikte tools ook steeds anders zijn? En er dus ook sprake is van een steeds veranderend hard- en softwarelandschap?
Op software gebied moeten uw data gekoppeld worden aan een heel uiteenlopend landschap van softwareprogramma’s. In mijn dagelijkse werk voor Bimforce gebeurt het regelmatig dat een IT-landschap in kaart wordt gebracht als onderdeel van een strategisch implementatie plan. Steevast blijkt dat in een bedrijf minimaal 20-40 applicaties worden gebruikt gedurende de uitvoering van werkzaamheden. En in sommige (multi-disciplinaire) bedrijven kan dit in de honderden lopen. In de levensloop van een gebouw komen dus tientallen partijen voorbij, met ieder tientallen softwarepakketten. Als u niet in staat bent om informatiestromen op laagdrempelige wijze te koppelen, bent u veroordeeld tot uw eigen silo. U kunt dan uw data bijzonder intelligent hebben opgeslagen, maar als u er niet bij kunt omdat de software niet ondersteund wordt u daar niet wijze van.
Op hardwaregebied worden de data meerdere keren overgedragen tussen organisaties. Dat betekent dat voor een 'levensloopbestendig' Digitaal Gebouw Model ook hier moet worden gekozen voor oplossingen die dit soort transfers mogelijk maken. Hierbij wil ik natuurlijk niet meteen beweren dat ieder gebouw van begin tot eind in een eigen Cloud moet bestaan. U kunt een platform als Azure ook gebruiken om hard- en software te configureren, testen en opnieuw configureren alvorens het binnen uw eigen systemen te implementeren. En andersom is het ook de ideale intermediair als u het Gebouw Model weer overdraagt aan een andere organisatie.
Kortom: Cloudplatforms als Azure maken het mogelijk om intelligent opgeslagen informatie op flexibele wijze te benaderen en gebruiken waarbij iedere stakeholder in staat kan worden gesteld om de voor hen optimale IT-strategie te voeren tegen lage instapkosten en met een grote mate van ondersteuning van de serviceprovider.
In 5 stappen naar jouw nieuwe kantoor
maandag 20 november
Bij een verhuizing komt veel kijken, daar weten ze bij BUREAU VANDERVORM alles van. Ze hebben daarom alles voor je op een ...
Een geweldige plek om te werken
maandag 6 november
Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt een strategische heroriëntatie plaats. Bij de huisvestingsopgave ...