Hoe de fysieke werkomgeving het verschil maakt

Kantoren zijn al lang niet meer alleen plekken om te werken; ze zijn belangrijk voor de sociale contacten en het welzijn van medewerkers. In dit artikel bekijkt Roxanne America, Adviseur van HEVO naar hoe de fysieke werkomgeving het verschil kan maken.
Veel mensen ervaren kantoren nu als te leeg of juist te vol. Een te leeg kantoor zorgt voor minder interactie, terwijl een vol kantoor juist kan leiden tot stress – beide hebben een negatief effect op de mentale gezondheid van werknemers. Het doel van veel organisaties is dan ook om een kantooromgeving te creëren die goed past bij hun medewerkers. Daarbij moet de focus liggen op tevredenheid van werknemers, want dat zorgt voor minder personeelsverloop en betere werkprestaties. De medewerker is tenslotte de belangrijkste 'klant' van de organisatie. Een goede werkomgeving is dus niet het uiteindelijke doel, maar een middel om dat doel te bereiken.
Mentale gezondheid en professionele verbondenheid
De mentale gezondheid van medewerkers is nauw verbonden met de mate van sociale interactie op de werkvloer . Werknemers die zich verbonden voelen met hun collega's en de organisatie ervaren minder werkstress en een groter gevoel van welzijn. Mentaal gezonde medewerkers zijn daarnaast minder vaak ziek, tonen meer motivatie en hebben hogere werkprestaties.
Fysieke werkomgeving als sociale hub
De fysieke werkomgeving speelt een belangrijke rol in het stimuleren van interactie tussen medewerkers. Samenwerking, spontane ontmoetingen en informele gesprekken zijn cruciaal voor het versterken van het gemeenschapsgevoel en het bevorderen van teamwork. Op kantoren die minder dan 50% bezet zijn, heerst over het algemeen geen levendige sfeer, wat wel essentieel is voor het stimuleren van samenwerking en het creëren van een gevoel van verbondenheid.
Een ideale bezettingsgraad bevindt zich tussen de 50% en 85%3. Binnen deze bandbreedte zijn er voldoende medewerkers aanwezig om te zorgen voor zowel geplande als spontane interacties, zonder dat het kantoor als te druk wordt ervaren. Dit bevordert niet alleen de samenwerking, maar draagt ook bij aan het gemeenschapsgevoel; beide met een positief effect op de mentale gezondheid van werknemers. Diversiteit in werk- en ontmoetingsplekken is hierin cruciaal; bij een niet-passende mix wordt ook 85% bezetting als te druk ervaren. De zoektocht naar een werkplek is namelijk niet een zoektocht naar ‘een plek’ maar naar een ‘gewenste plek’.
De impact van een gezonde fysieke werkomgeving
Naast de indirecte effecten van de kantooromgeving op sociale interactie en welzijn, zijn er ook directe gevolgen voor de mentale gezondheid. Factoren zoals licht, ventilatie, geluid en ergonomische werkplekken hebben een bewezen invloed op het welzijn van medewerkers. Een goed ontworpen werkplek draagt bij aan concentratie en vermindert vermoeidheid, wat weer positief is voor de productiviteit en het mentale welzijn. Maatregelen als betere klimaatsystemen, akoestische panelen en het creëren van meer natuurlijke omgevingen met voldoende daglicht en groen zijn niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar bevorderen ook de geestelijke gezondheid door het creëren van een rustige, prettige werkomgeving waarin medewerkers optimaal kunnen functioneren.
Conclusie
De fysieke werkomgeving is veel meer dan alleen een werkplek; het is een sociale hub die cruciaal is voor de mentale gezondheid van werknemers. Organisaties moeten zich richten op het creëren van levendige, goed bezette kantoren waar sociale interactie en samenwerking centraal staan. Door aandacht te schenken aan de fysieke én sociale aspecten van de werkplek, kunnen organisaties een inclusieve en productieve werkomgeving creëren en behouden, waarmee ze zowel bijdragen aan het welzijn van hun werknemers als aan het optimaal functioneren van de organisatie. Een win-win situatie.