Gezond thuiswerken: pauzes en bewegen (3/5)
Als onderdeel van het hybride werken is ook gezond thuiswerken van belang. Simon de Ruig van Smart WorkPlace partner draaijer+partners behandelt in vijf blogs vijf aspecten. In deel 3: pauzes en bewegen.
De Ruig is als WELL Accredited Professional dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en zijn eigen thuissituatie heeft hij vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.
Tip 3: Pauzes en bewegen
Zelf werk ik op de eerste verdieping, dus als ik koffie of iets te eten wil moet ik naar beneden. Het zou makkelijk zijn als ik een koffieapparaat op mijn bureau heb staan en ’s ochtends mijn versnaperingen vast mee naar boven neem. Ik doe dit bewust niet. Traplopen is gezond, voor elk bakje koffie moet ik even bewegen. Niet alleen is het goed om in beweging te zijn, het geeft je brein ook even de rust die het nodig heeft. Zorg dat je minimaal één keer per uur even beweegt. Naast traplopen kan je ook wat buikspieroefeningen doen of rekken en strekken. Bijkomend voordeel: met bewegen verwarm je van binnenuit. Dus heb je even stilgezeten en wordt het fris? Loop een paar keer de trap op en neer en je bent zo weer warm!
Neem daarnaast voldoende pauzes. En (hoe verleidelijk ook) grijp in je pauze niet direct naar je telefoon om je socials te checken. Het maakt voor je brein niet uit of je een rapport aan lezen bent of een kattenfilmpje kijkt. Het is allebei nieuwe informatie die verwerkt moet worden. Je bent op een dag maar een paar uur in staat je echt te focussen, dus zorg ervoor dat je deze tijd slim inzet voor je werk. Des te eerder ben je klaar en heb je tijd voor andere dingen.
Beter ga je tijdens je pauze dus even bewegen, zelf loop ik even naar de supermarkt of doe een rondje. Maar fietsen of zelfs sporten kan ook. Loop of fiets je altijd? Neem eens een andere route of ga eens een straat of brandgang in waar je nog niet eerder geweest bent. Dit vergroot je creativiteit. Je zal zien dat je na je ontdekkingstocht weer bomvol met nieuwe ideeën en oplossingen zit.
De eerste twee tips:
Tip 2: Temperatuur en ventilatie
Basiscursus WorkPlace Management: “Naar een ecosysteem ...
zaterdag 25 november
Eindelijk was het zo ver: de eerste dag van de basiscursus WorkPlace Management. Op een treffende locatie: het Koning Willem ...
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...