De top 10 trends in duurzame kantoren
Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen in duurzame kantoren? HEVO heeft in deze blog de top 10 op een rij gezet.
Steeds meer bedrijven erkennen het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij de verduurzaming van kantoren en bedrijfsgebouwen een centrale rol speelt. Bij het vernieuwen van huurcontracten maken organisaties steeds vaker de keuze voor duurzame, groene en gezonde werkplekken. Dit draagt niet alleen bij aan het voldoen aan wet- en regelgeving, maar verbetert ook de algehele werkomgeving voor medewerkers. Voor eigenaren van kantoren en bedrijfsgebouwen is verduurzaming dan ook een prioriteit, en ze besteden hier voortdurend aandacht aan.
1. Integrale benadering
Duurzaamheid gaat tegenwoordig veel verder dan alleen energieprestaties. Het wordt nu als een integraal onderdeel gezien van huisvesting, bedrijfsvoering én de volledige productie- en procesketen. Bedrijven pakken duurzaamheid holistisch aan, van gebouw tot productieproces.
2. Geluk en welzijn in een gezonde (werk)omgeving
Een gezonde leef- en werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers en heeft directe gevolgen voor hun gezondheid, productiviteit en vitaliteit. Slechte luchtkwaliteit kan negatieve effecten hebben, waardoor steeds meer organisaties zich realiseren hoe belangrijk een goed binnenklimaat is. HEVO benadrukt het belang van het creëren van gezonde werkruimtes om deze uitdagingen aan te pakken.
Een gezonde leef- en werkomgeving vermindert ook ziekteverzuim en verhoogt de concentratie. Comfortabele en prettige werkplekken dragen bij aan een positieve werksfeer, waardoor medewerkers met plezier naar hun werk gaan en hun prestaties verbeteren. Dit alles resulteert in een omgeving waarin zowel medewerkers als de organisatie kunnen floreren.
3. CO2-neutrale huisvesting
Het streven naar gasloze gebouwen is de nieuwe norm. We willen af van fossiele brandstoffen en de bijbehorende CO2-uitstoot. Aangezien gebouwen lang meegaan, is het nu het moment om deze overstap te maken, zodat we de klimaatdoelen van 2030 en 2050 kunnen halen.
4. Energieneutrale of energieproducerende gebouwen
Gebouwen die evenveel energie opwekken als ze verbruiken - of zelfs meer - zijn in opkomst. Naast de vereisten voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG), gaan steeds meer opdrachtgevers een stap verder met Nul-op-de-Meter (NOM) gebouwen.
5. Duurzame energievoorziening en elektriciteitsopwekking en -opslag
Warmtepompen en warmte-koudeopslagsystemen vervangen steeds vaker traditionele gasinstallaties. Deze systemen zorgen voor een efficiënte, duurzame energievoorziening op basis van lage temperatuur. Daarnaast zijn zonnepanelen inmiddels onmisbaar geworden in onze energievoorziening. Innovatieve toepassingen, zoals zonnepanelen op gevels of als zonwering winnen aan populariteit. Ook de opslag van energie krijgt steeds meer aandacht; zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met accu’s die pieken en dalen in de vraag lokaal kunnen opvangen.
6. Circulaire materialen en systemen
Circulair bouwen is de toekomst. Er is een verschuiving naar flexibele, demontabele gebouwen die gebruik maken van herbruikbare en biobased materialen, zoals hout. Dit vermindert afval, bespaart grondstoffen en verlaagt de ecologische voetafdruk van de bouwsector.
7. Groene daken, gevels en interieurs
Groen is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Groene gevels, daken en binnenruimten bevorderen het welzijn van mensen, verbeteren de luchtkwaliteit en helpen tegen hittestress. Daarnaast dragen groene oplossingen bij aan meer biodiversiteit, zoals het plaatsen van nestkasten en insectenhotels rondom gebouwen.
8. Klimaatadaptief bouwen
Regenwater opvangen en gebruiken, groendaken die water vasthouden en daken die helpen om hitte te verminderen; klimaatadaptief bouwen wordt steeds belangrijker om problemen als verdroging en wateroverlast te voorkomen. Dit levert niet alleen milieuwinst op, maar kan ook drinkwater besparen.
9. Flexibele en hybride werkplekken
In een tijd waarin hybride werken steeds populairder wordt, passen duurzame kantoren zich aan aan de veranderende werkpatronen. Flexibele werkruimten met gedeelde werkplekken en ruimte voor creatieve samenwerking zijn in opkomst. Deze aanpak zorgt voor efficiënter ruimtegebruik, wat zowel kosten als energie bespaart.
10. Slimme technologie en datagedreven duurzaamheid
Slimme gebouwen maken gebruik van technologie om energieverbruik, luchtkwaliteit en comfort continu te monitoren en optimaliseren. Denk aan sensoren die verlichting en temperatuur automatisch aanpassen op basis van het gebruik van de ruimte. Datagedreven inzichten helpen om duurzaamheidsdoelen nóg efficiënter te realiseren.
Deze trends laten zien dat duurzame kantoren en bedrijfsgebouwen veel verder gaan dan alleen energiebesparing. Ze spelen een essentiële rol in het welzijn van mensen, de toekomst van bedrijven én het milieu.
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...