Normering als ondergrens
Op 24 februari werd in De Monitor de kantoortuin aangewezen als een grote boosdoener bij ziekteverzuim. De komende periode geven experts van Smart WorkPlace een reactie. In de eerste aflevering Silvia de Haan van Solved.
Volgens haar toont het programma allereerst het nut van een workplace consultant aan, omdat die de ambities van een bedrijf knoopt aan het dagelijks werk van medewerkers. Daarbij is er vaak een “heerlijk dilemma” tussen enerzijds samenwerken als belangrijkste doel en anderzijds de noodzaak dat medewerkers zich in het dagelijks werk vaak moeten concentreren.
Stilteplekken zijn daarbij een van de oplossingen. Maar er zijn er volgens De Haan meerdere wegen naar Rome. Ze noemt er een paar: “Bij Moneybird is de norm dat er stil gewerkt wordt en moet je als je wil praten naar het ‘kwetternest’. In Zwitserland heb ik ooit een project gedaan waarbij de geluidsabsorptie en isolatie onderdeel waren van de uitgangspunten. Geen eis dus in stilteplekken maar in hogere akoestische waarden. En in Duitsland zetten ze vaak het raam open onder het motto ‘das Raum Entspannt’. De juiste keuze hierin krijg je niet door medewerkers te geven wat ze willen maar wel door te luisteren naar wat ze doen en daar een werkomgeving voor te bedenken die past bij de ambities van het bedrijf.”
Volgens De Haan is er ook bij de inrichting van de kantoortuin zelf nog het nodige te winnen. Zo is ze kritisch over de trend naar een industriële loft vintage stijl, waar een verlaagd systeemplafond verruild wordt voor een open plafond en een beton of betonlook vloer wordt toegepast zonder aanpassingen aan de akoestiek. Ook over de wildgroei van akoestische producten van meubelfabrikanten heeft ze vaak haar twijfels. “Resultaat bij akoestiek haal je vooral uit grote oppervlaktes zoals veel vierkante meters vloer en plafond. Een akoestische lamp zal weinig toevoegen en moet vooral mooi zijn.” Positiever is De Haan over de Noise Cancelling Headphone. Dat is volgens haar geen lapmiddel, maar een aanwinst. “De Noise Cancelling Headphone doet iets anders dan de stiltewerkplek of een dicht kantoor. Ze zouden eigenlijk gefinancierd moeten worden uit het potje facilities-huisvesting.”
Over het voorstel om het aantal stiltewerkplekken in een kantoortuin vast te leggen in een norm heeft De Haan haar twijfels. “Moet je dan ook bijvoorbeeld het aantal vergaderplekken normeren? Immers als die er niet zijn vindt het overlegplaats bij de werkplek wat ook storend is. Maar waar ligt dan de grens? Bij een koffieplek?” Toch schiet ze het idee niet geheel af: “Een normering zou wel een ondergrens kunnen aangeven, want veel bedrijven hebben geen flauw idee over aantal vierkante meters en typen werkplekken. Dat is de reden waarom het advies van een expert zo belangrijk is. Het gaat te ver om een workplace consultant bij wet verplicht voor te schrijven. Maar eigenlijk zou de workplace consultant moeten fungeren als ‘welstandscommissie’ in een kantoortuin.”
Lees ook: Ergonomen willen minimum aantal stiltewerkplekken in open kantoorruimtes
Masterclass: Hoe begin je als gemeente met hybride werken?
zondag 5 november
Ben je klaar voor de toekomst van werken? Gemeenten staan aan de vooravond van een transformatie: hybride werken is niet ...
Technogym wint gouden medaille voor duurzaamheid
zaterdag 4 november
EcoVadis, een toonaangevend bureau voor duurzaamheidsbeoordelingen van bedrijven, heeft Technogym de gouden medaille toegekend. ...