Duurzame missie in historische context
Nabij Amsterdam Centraal, vond Vandebron een nieuwe huisvesting waar zowel aan het gewenste karakter als duurzaamheid geen concessie is gedaan. Hollandse Nieuwe vertelt in dit artikel over hun ontwerp.
Wij ontwierpen de nieuwe werkomgeving, waarin de duurzame missie, visie en de cultuur van Vandebron door het hele gebouw te ervaren is.
Karakter
Om tot dit ontwerp te komen, zijn we vooraf een intensief traject ingegaan waar we Vandebron – van werkwijze, cultuur tot de medewerkers – zo goed mogelijk hebben leren kennen. Van ‘stages’ die we doorliepen zodat we de verschillende lagen in het bedrijf hebben kunnen ervaren. Een historisch gebouw is hiermee getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van Vandebron. De architectuur en karakteristieke kenmerken van de voormalige machinefabriek hebben we omarmd, tegelijkertijd voegden we een nieuwe ruimtelijke organisatie en structuur toe. Het resultaat van de transformatie is een inspirerende werkomgeving waar de energietransitie gefaciliteerd, gestimuleerd en versneld wordt en zowel de duurzame missie als identiteit van Vandebron centraal staat.
Structuur
Het interieur is gestructureerd in drie verschillende zones: bij binnenkomst de entree en het restaurant, daaropvolgend een centraal geplaatste kern voor overleg en ontmoeting en de laatste omringende zone voor samenwerking. In het historische gebouw – met de markante doorkijkjes, opstapjes en niveauverschillen die we behouden hebben – is hiermee alsnog een heldere structuur en routing aangebracht om zo een flexibele, actieve en stimulerende omgeving te creëren. De centraal geplaatste kern kent over alle verdiepingen heen dezelfde kleur voor herkenbaarheid, evenals het trappenhuis. Om de unieke sfeer van iedere verdieping te benadrukken pasten we hier verschillende steunkleuren toe. De verdiepingen bevatten namelijk allemaal een eigen ruimtelijke kwaliteit en functie, van een begane grond met karakteristieke stalen kolommen tot een zolder met houten spanten.
“Het interieur is verdeeld in drie verschillende zones: de entree en het restaurant, een centraal geplaatste kern voor overleg en ontmoeting en de laatste omringende zone voor samenwerking. In het historische gebouw is hiermee alsnog een heldere structuur en routing aangebracht.”
Hergebruik
Hoewel iedere verdieping in de voormalige machinefabriek uniek is, hebben we twee belangrijke gemeenschappelijke waarden op alle vloeren terug laten komen. Ten eerste valt overal daglicht royaal binnen, onder meer door twee nieuwe intern gecreëerde patio’s. Daarnaast is de beleving van groen gemaximaliseerd. De beplanting in het interieur is rijkelijk geplaatst en op zo’n manier dat iedereen zicht heeft op groen. Akoestische wandbekledingen voorzien van textuur en gemaakt van natuurlijke, gerecyclede materialen zorgen in diverse ruimtes voor een fraai accent, evenals het gebruik van natuurlijk eikenfineer. Delen van het bestaande interieur – geoogst vanuit de vorige huisvesting – zijn hergebruikt, waaronder een houten trap die nu twee verschillende niveaus verbindt en tegelijkertijd fungeert als zitelement om elkaar te ontmoeten. Om in de meest intensief gebruikte ruimtes een aangename akoestiek te kunnen waarborgen zijn zoveel mogelijk bestaande plafondeilanden toegepast. Een belangrijk interieurelement in de eerste zone bij binnenkomst, die zowel functioneert als entree en bar, is voorzien van karakteristieke CO2-neutrale bakstenen. Ook in de losse inrichting zijn duurzame keuzes gemaakt, door onder meer te kiezen voor refurbished en vintage meubilair.
Meer artikelen van Hollandse Nieuwe
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...