De waarde van goede akoestiek voor het kantoor
Geluid staat steevast in de top 3 factoren die medewerkers als storend ervaren op kantoor. Tijdens de WorkPlace Academy's workshop akoestiek bespraken aanwezigen en experts hoe je dit op kan lossen.
Op maandag 7 oktober 2024 kwamen de aanwezigen samen in het kantoor en de showroom van Easy Noise Control in Utrecht.
Alles akoestiek
Marco Verhoef, WorkPlace Consultant bij WorkWire, opende als spreker de dag door het belang van geluid te onderstrepen. "Al sinds het begin van de mensheid is ons gehoor een van de belangrijkste zintuigen om gevaar te herkennen." Gek is het dus niet dat bij verstoring door geluid 66 procent van onze productiviteit verloren gaat. Dit verlies kost het bedrijfsleven in de EU per jaar 30.8 miljoen euro. Verhoef bouwt in zijn verhaal de fundatie waar de volgende sprekers op verdergaan, namelijk de complexiteit van akoestiek. Van gedrag tot alle vormen van demping, antigeluid en ruis.
Remy Wenmaekers, Akoesticus bij Level Acoustics & Vibration, neemt het stokje over. Met meer informatie over het designproces dat nodig is voor een goed ontworpen kantoor als het aankomt op akoestiek. "Het is een vaak verkeerd begrepen concept, maar in het kantoor is er vooral interesse in 'onverstaanbaarheid'. Voor focuswerk is het niet per se nodig dat een ruimte stil is." Deze onverstaanbaarheid ontstaat wanneer je bijvoorbeeld minder dan 50 procent van de woorden van iemands gesprek kan volgen en het je dus niet meer afleidt.
Juist deze onverstaanbaarheid is de kern van het verhaal van de laatste spreker, Ronald Zuydervliet, Geluidsexpert bij SoftdB. Het bestrijden van geluid met meer geluid is hier de focus. "In veel nieuwbouw is vooral de installatie zo stil, dat het achtergrondgeluid in een kantoor te weinig is. Gespreksgeluid blijft dan erg ver verstaanbaar." Door dus slim 'niet storend' geluid toe te voegen kan je heel specifiek de akoestiek van een ruimte beheren en zelfs aanpassen.
Open bespreking
Na de sprekers was het tijd voor het bespreken van deze informatie. De sprekers en aanwezigen bespraken de meest uitdagende aspecten, praktische voorbeelden en de toekomst van akoestiek. Vragen die vaak naar voren kwamen zaten in het gedrag van gebruikers. Iedereen wil natuurlijk graag mensgericht ontwerpen, maar het gedrag van gebruikers voorspellen of sturen is een belangrijke uitdaging van akoestiek. Verhoef stemt hier mee in, "Een ruimte kan natuurlijk perfect akoestisch afgestemd zijn op focuswerk, maar als die ruimte dan niet voor dat doeleinde gebruikt word dan krijg je alsnog klachten. Het meenemen van de gebruikers in het ontwerp is hierbij cruciaal."
Na deze ronde was het tijd voor een rondleiding door het pand van Easy Noise Control, hier waren veel van de besproken oplossingen te zien en te ervaren. Een unieke rondleiding om direct in aanraking te kunnen komen met de theorie. Met een aansluitende borrel eindigt deze geslaagde sessie.
Wil jij ook meer leren en in aanraking komen met inspirerende sprekers en praktische voorbeelden? Bekijk dan snel de agenda voor aankomende sessies.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...