Meer vitaliteit door innovaties op de werkvloer
Het E-zine 'duurzaamheid' staat om de hoek. We lichten alvast een tipje van de sluier met deze sneakpreview van The Workplace Vitality Hub.
Om de vitaliteit van werkenden te bevorderen, hebben kennisinstellingen Fontys Hogeschool en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), onderzoeks- en innovatieorganisaties imec en TNO en High Tech Campus Eindhoven in 2021 de Workplace Vitality Hub opgericht.
Onderzoekslijnen in de Workplace Vitality Hub
De Workplace Vitality Hub richt zich momenteel actief op drie onderzoekslijnen, die ondersteund worden door multidisciplinaire teams, bestaande uit onder meer onderzoekers, studenten en innovatieprofessionals uit het bedrijfsleven:
Data Driven Office Environment
Data vormen de kern van het livinglab, verzameld via een netwerk van sensoren die verschillende parameters meten zoals luchtkwaliteit, geluidsniveau, en individuele fysiologische data. Door het combineren van kwantitatieve en kwalitatieve data kan de impact van interventies worden gemeten en geoptimaliseerd. Het doel is deze tools beschikbaar te maken voor een breed scala aan onderzoekers en bedrijven. We streven naar inzichten in de relatie tussen het gedrag van iemand en de omgeving waarin diegene zich bevindt. Denk hierbij aan hoe licht vermoeidheid beïnvloedt, of hoe effectief bepaalde nudges (interventies) zijn voor zit/sta-gedrag.
Physical Office Environment
De fysieke inrichting van kantoren speelt een cruciale rol in de vitaliteit van werknemers. De onderzoekslijn richt zich op het onderzoeken van de fysieke effecten van kantooromgevingen, zowel binnen als buiten. We verdiepen ons in de complexe relatie tussen werkactiviteiten, ruimtelijke indelingen en vier overkoepelende thema’s: work-in-motion, outdoor work, experience design en ​​physicalisation. De onderzoekslijn laat zien hoe innovatieve benaderingen van de fysieke werkomgeving bijdragen aan welzijn en productiviteit van werknemers. Voorbeeld hiervan is de 'Staand vergaderen' toolkit die ontwikkeld is naar aanleiding van onderzoek naar welke nudge-interventies het meest effectief zijn in het verminderen van zitgedrag tijdens vergaderingen.
Mentale gezondheid
De onderzoekslijn Mental Health richt zich op de mentale gezondheid en vitaliteit van werknemers en de invloed van de werkomgeving hierop. We onderzoeken hoe technologie, gedragsinterventies en aanpassingen in de omgeving kunnen helpen. Het doel is stress en burn-out te voorkomen, veerkracht te stimuleren en werknemers te laten floreren. We verkennen en testen oplossingen en meten hun lange termijn effecten op de mentale vitaliteit van werknemers. Het ultieme doel van de onderzoekslijn Mental Health is het ontwikkelen van een (systemische) aanpak, die organisaties helpt om de mentale gezondheidsproblemen in de werkomgeving en de organisatie als geheel te verminderen. Interventies zoals de Reload Booth bieden ontspanningsmogelijkheden die fysieke en mentale gezondheidsvoordelen combineren.
Data vertalen naar bruikbare informatie
Programmaleider van de onderzoekslijn Data Driven Office Environment, Bernard Grundlehner, werkt al ruim zestien jaar bij imec at Holst Centre aan nieuwe manieren om met (sensor)technologie data te verzamelen en deze te vertalen naar bruikbare informatie. “Er zijn veel uitdagingen als het gaat om meten van data. Uitgangspunten zijn onder meer dat je dit zo weinig invasief als mogelijk wilt doen, dat je privacy en veiligheid van data kunt garanderen en dat de data leiden tot bruikbare inzichten,” aldus Bernard.
Wil jij het volledige artikel en E-zine niet missen? Volg Smart WorkPlace op social media en meld je aan voor de nieuwsbrief.
Upcycle Kitchen van start op Horecava 2025
donderdag 20 januari
Initiatiefnemers en grootkeukenleveranciers hebben afgelopen week op Horecava 2025 in Amsterdam RAI de Code of Conduct ondertekend ...
ISS versterkt positie als een van de best beoordeelde werkgevers
donderdag 20 januari
ISS Facility Services is voor het vierde opeenvolgende jaar gecertificeerd als Top Employer in Nederland. ISS verbeterde ...