Hybride werken óf talent verliezen door 'Quiet Quitting'

Hybride werken óf talent verliezen door 'Quiet Quitting'

Werknemers die niet de flexibiliteit hebben om zelf hun werkplek te kiezen, zijn vaker geneigd om stilletjes ontslag te nemen dan hybride werkers.

Bedrijven die hybride werken aanbieden, plukken daar de vruchten van: 78% van de hybride werknemers zegt dat het hun productiviteit heeft verhoogd. Het onderzoek is uitgevoerd door Censuswide onder 1.005 fulltime/hybride werknemers in 2024.

Micromanagen

Werkgevers die hun team micromanagen op hoe en waar ze werken, lopen het risico hun toptalenten te verliezen aan ‘quiet quitting’, zo blijkt uit nieuw onderzoek. International Workplace Group, 's werelds grootste aanbieder van hybride werkoplossingen met merken als Regus en Spaces, onderzocht de belangrijkste redenen waarom werknemers geneigd zijn tot ‘stilletjes op te stappen’ – een term die verwijst naar werknemer die alleen het strikt noodzakelijke doen volgens hun functieomschrijving

Meer dan de helft (57%) van de werknemers gaf aan dat ze eerder geneigd waren om ‘stilletjes ontslag te nemen’ als ze het gevoel hebben ondergewaardeerd of gemicromanaged te worden door hun manager, of wanneer die hen niet de flexibiliteit biedt om te werken vanaf een locatie die het beste past bij hun behoeften.

Hybride werken helpt medewerkers 

De realiteit is nu dat bedrijven die geen hybride werken aanbieden, het beste talent zullen verliezen - zo zegt zes op de 10van de hybride werknemers dat ze zouden overwegen hun baan op te zeggen als ze weer vijf dagen per week naar kantoor zouden moeten. Bovendien zou 71% een nieuwe baan of functie afwijzen met een lange woon-werkafstand, en geeft 72% aan alleen nieuwe functies te overwegen als die de flexibiliteit bieden om vanaf elke locatie te werken.

Naast het verhogen van de productiviteit, biedt hybride werken werknemers ook de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun werk indelen, doordat ze zelf beslissen waar en wanneer zij werken (92%) - een van de belangrijkste factoren in het voorkomen van ‘quiet quitting’.

Het managen van de toekomst

Van de werknemers die momenteel niet de flexibiliteit hebben om te kiezen waar ze werken, denkt 55% dat ze meer voldoening uit hun werk zouden halen en productiever zouden zijn wanneer hun manager of baas hen de mogelijkheid zou geven om hybride te werken. Het onderzoek identificeerde ook de drie belangrijkste kenmerken van goed management: het bevorderen van een gezonde werk-privébalans, vertrouwen hebben in werknemers dat zij hun werk vanaf elke locatie af kunnen ronden, en toegankelijk zijn voor gesprekken over nieuwe manieren van werken.

Deze bevindingen worden ondersteund door eerder onderzoek van professor Bloom, econoom verbonden aan Stanford University en een internationaal gerenommeerd expert op het gebied van hybride werken, die zegt dat bedrijven een daling van wel 35% kunnen verwachten in het aantal werknemers dat hun baan opzegt, wanneer zij dit soort flexibiliteit bieden.

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven