Hoe doorbreken we de diversiteit bias?

Hoe doorbreken we de diversiteit bias?

Diversiteit en inclusie is een veelgenoemd thema in de werkomgeving – en in het algemeen. Organisaties zijn het erover eens: ‘we moeten hier iets mee’. Alycia Biekram vertelt er over.

Alycia Biekram vertelt in de BNW Index hoe facilitair provider Facilicom zich hard maakt voor een diverse en inclusieve organisatie.

Als het thema diversiteit en inclusie aan bod komt, horen we vaak: ‘dit vinden we belangrijk, maar dit werkt niet voor onze organisatie’ of ‘het lukt ons niet om andere type medewerkers aan te nemen’. Dit is ook heel logisch, aldus Biekram. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je onbewust een voorkeur hebt voor een kandidaat die het meest op jou lijkt. Je kiest voor wat je gewend bent, herkenbaarheid, comfort. Daar door is het lastiger die cirkel te doorbreken. Wat daarbij kan helpen is anoniem solliciteren, waarbij je dus geen idee hebt welk gezicht schuilgaat achter het CV. Een andere oplossing, zeker in operationele functies zoals die bij Facilicom veel voorkomen, is een sociaal recruiter. Dit zijn mensen die zijn getraind om via andere we gen, dan de vacaturesites, medewerkers te vinden. In Nederland zijn er namelijk nog genoeg mensen zonder laptop bijvoorbeeld, hoe bereik je hen? Dat is een totaal andere tak van sport. Ook begeleiden zij de hiring manager in het aannameproces, om zo zoveel moge lijk te voorkomen dat door onbewuste vooroordelen of voorkeuren kandidaten worden afgewezen.

Maatschappelijk betrokken

Voor ons is sociaal ondernemerschap iets dat in het hart van het bedrijf zit, en een thema dat de familie – Facilicom is een familiebedrijf – een warm hart toedraagt. Maatschappelijk van waarde zijn is heel belangrijk. En dus werken we niet alleen aan diversiteit en inclusie in onze eigen organisatie, maar kijken we verder dan dat. Als organisatie ben je namelijk onderdeel van de maatschappij, net als je medewerkers. Er is een heel leven dat je medewerkers leiden dat je niet ziet, maar wel hun gemoed beïnvloedt. Zeker als je een grote organisatie bent, zoals Facilicom, en medewerkers hebt uit alle la gen van de samenleving, daar spelen soms heel andere sociaal-maatschappelijke vraagstukken waar we juist bij willen helpen.

Zo zorgen we vanuit de bedrijfstak Incluzio er ook voor dat er buurthuizen beschikbaar zijn om samen te komen, waar maatschappelijk werkers zijn om te helpen bij bepaalde problematiek, en waar jongerencoaches aanwezig zijn. In een ideale wereld zoeken we vanuit

Benieuwd naar Alycia's hele verhaal? Lees het in de BNW Index.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven