Transitie in energie en cultuur

Transitie in energie en cultuur

TotalEnergies gaat van drie gebouwen naar één nieuw pand. Een transitie in locatie, maar ook in cultuur. SWP spreekt hierover met Lonneke van den Berg, Deputy Managing Director bij TotalEnergies (rechts).

Wereldwijd zet TotalEnergies zich in voor betaalbare, duurzame en betrouwbare energie voor zoveel mogelijk mensen. Daarbij is de ambitie om in 2050 net zero te zijn, samen met de maatschappij. Van den Berg vertelt eerst over de organisatiestructuur: “De organisatie kent negen onderdelen. Een daarvan is bijvoorbeeld EV Charging Solutions, dat zich richt op elektrische mobiliteit. Een tweede is TotalEnergies Renewables, dat zich onder andere bezighoudt met windenergie. Er is ook een entiteit gericht op zonne-energie. Al die onderdelen maken gebruik van eenzelfde Services-organisatie. En die levert onder meer HR, legal, communicatie, general services én huisvesting in Den Haag.”

Ontmoeting stimuleren

Aanvankelijk werd gebruikgemaakt van drie verschillende locaties in de stad. Dat veranderde in september 2023, vertelt Van den Berg: “We hebben nu één kantoor. Dat brengt verschillende voordelen met zich mee. Het zorgt voor kortere lijnen en dat bevordert de samenwerking. Dat is belangrijk omdat we steeds vaker integrale oplossingen aanbieden. Dat verlangt een krachtenbundeling tussen onze bedrijfsonderdelen. Een ander voordeel schuilt in het verminderen van het verbruik per vierkante kilometer en het verlagen van de uitstoot van koolstofdioxide. Voorheen zaten we in oudere panden, het nieuwe pand is veel duurzamer.” Daarnaast is er winst op het vlak van efficiëntie en stimuleert het gebouw ontmoeting: “Voorheen hadden we drie vergadercentra, nu één. En dankzij het gebouwontwerp zie je elkaar vaker. Een open uitstraling zorgt voor meer verbinding.”

De aanloop naar de verhuizing duurde enkele jaren, want de strategische beslissing werd al in 2019 genomen. Die relatief lange transitieperiode is volgens Van den Berg te verklaren: “We hadden te maken met aflopende huurcontracten en met de COVID-periode. Het was ook niet eenvoudig om in Den Haag een passende locatie te vinden. Toen we een geschikt gebouw hadden gevonden, verbouwden we vanaf maart 2023. Na de verbouwing zijn er teamzones met flexplekken en zijn er op de vloeren een aantal kleinere clusters. Die worden aangevuld met kleine en grotere vergaderplekken. Ook zijn er phone booths en concentratiewerkplekken.”

Dit artikel is te lezen in het Smart WorkPlace Magazine #13, lees het artikel hier gratis!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven