Hybride Werken: Samenwerken met meerdere organisaties in één gebouw

Hybride Werken: Samenwerken met meerdere organisaties in één gebouw

De trend om met meerdere organisaties in een gebouw te werken is steeds populairder. HEVO vertelt in dit artikel alles over de sleutel tot een goede (samen)werkomgeving.

Dit artikel is volledig te lezen in het nieuwe Smart WorkPlace E-zine: Hybride Werken.

De voordelen van hybride werken voor de werknemer is duidelijk: meer flexibiliteit, een betere balans tussen werk en privé, en een verhoogd werkgeluk. Maar er is ook een keerzijde, wat voornamelijk een risico vormt voor de continuïteit van organisaties: de sociale cohesie en spontane interactie tussen collega’s kunnen verminderen, wat invloed heeft op de kennisdeling en ontwikkelingen binnen vakgebied waarin een organisatie opereert. Daarnaast staat er huisvesting een groot gedeelte van de week leeg, wat, in een dichtbevolkt land als Nederland, waardevolle ruimte inneemt. Om een goede balans te vinden tussen de voordelen voor de werknemer en de nadelen voor de werkgever, kiezen steeds meer organisaties voor hybride werken met meerwaarde: fysieke ontmoetingen in een inspirerende omgeving en de mogelijkheid om samen te werken met andere organisaties en het delen van faciliteiten in hetzelfde gebouw. Zo blijft de menselijke interactie behouden, zelfs in een tijdperk van flexibel werken, maar wordt er tegelijkertijd efficiënt met de waardevolle ruimte. 

Samen kantoorruimte delen

Steeds meer organisaties zien de meerwaarde van werken in één (kantoor)gebouw. Deze tendens gaat verder dan simpelweg kantoorruimte delen. Het draait om het creëren van een inspirerende omgeving waar ontmoeting, kruisbestuiving en co-creatie tussen organisaties centraal staan. Organisaties delen faciliteiten zoals vergaderruimtes, werkcafes, keuken, ontspanningsruimtes en concentratie werkplekken. De nadruk ligt op het delen van facilitaire voorzieningen én ontmoeting met interactie, ook buiten kantooruren. Denk aan gezamenlijke borrels, workshops of trainingen.

Spontane kennisdeling en meer netwerken

Deze manier van werken stimuleert niet alleen creativiteit, maar ook het welzijn van medewerkers. Door interactie tussen diverse organisaties wordt samenwerking tussen mensen met verschillende werkterreinen en achtergronden gestimuleerd. Dit leidt tot een onverwachte kennisoverdracht met een unieke invalshoek, die in een formele samenwerking moeilijker tot stand komt. Deze innovatieve ideeën en kennisdeling resulteert vervolgens in meer betrokkenheid binnen je vakgebied en toenemend werkplezier op kantoor. De voordelen van werken in één gebouw reiken verder dan de muren van het gebouw. Door daadwerkelijk de onderlinge samenwerking op te zoeken en optimaal gebruik te maken van de kansen die het werken in een gebouw biedt, kunnen organisaties hun netwerk uitbreiden, nieuwe doelgroepen bereiken en gezamenlijk maatschappelijke impact maken. Zo kan er bijvoorbeeld worden samengewerkt op het gebied van duurzaamheid of talentontwikkeling.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

  • Het nieuwe hybride werken

    Het nieuwe hybride werken

    dinsdag 17 oktober

    Hybride werken is continu in beweging en betreft altijd maatwerk. In deze Whitepaper van HEVO gaan zij verder in op alles ...

    Verder lezen

  • SWP Talks #55: Akoestiek

    SWP Talks #55: Akoestiek

    dinsdag 17 oktober

    Het belang van goede akoestiek is groot, toch blijft het soms nog onderbelicht. In deze SWP Talks bespreekt Anna Casemier ...

    Verder lezen

Terug naar boven