Hoe zet je data in voor de beste werkomgeving?
Databronnen helpen een optimale werkomgeving te creëren. Maar welke inzichten gebruik je en hoe dragen die bij aan het werkplekconcept? Dieuwe Breunissen vertelt tijdens de Round Table over zijn ervaringen.
Gemeente Utrecht heeft draaijer gevraagd om in het programma Werken 3.0 aan te sluiten als adviseur en ontwerper van de vernieuwde werkomgeving in het gehele stadskantoor. Dieuwe Breunissen, adviseur huisvesting en werkomgevingen bij draaijer, vertelt tijdens de City Table over deze samenwerking.
Circulaire werkomgeving
Het gastheerschap van gemeente Utrecht voor de City Table komt niet uit de lucht vallen; het Stadskantoor krijgt een vernieuwing om een circulaire werkomgeving te realiseren, die aansluit op de principes van Werken 3.0. Over die revitalisatie is veel kennis te delen en daarvoor is een rondleiding en rondetafelgesprek met gelijkgezinden een passend podium. Een belangrijk streven voor het Stadskantoor is het vraaggestuurd huisvesten, waarover Dieuwe Breunissen van huisvestingsadviesbureau draaijer meer weet. Hij trapt zijn presentatie af: “We sloten als adviseur en ontwerper aan om de werkomgeving te vernieuwen, aan de hand van het programma Werken 3.0. Daarin pakken we de probleemstelling aan hoe gemeente Utrecht met een snelgroeiend aantal medewerkers in het Stadskantoor blijft passen.”
Klein jasje
Het Stadskantoor werd in 2014 opgeleverd en is geschikt voor 3.500 medewerkers. Bart in ’t Velt van gemeente Utrecht illustreert dat de gemeente uit het jasje groeit: “Inmiddels zitten we op 4.500 medewerkers en we zijn aan de slag om het gebouw geschikt te maken voor 5.500 mensen. Dat verlangt dat we bij het definiëren van de opdracht goede kaders stellen.” Om dit te bereiken krijgt de visie op Werken 3.0 een vertaling. Naar ontwerp, kaders én uitgangspunten voor de fysieke werkomgeving. Breunissen vertelt hierover: “Hierin onderscheiden we een aantal belangrijke onderwerpen, zoals gezondheid, duurzaamheid en diversiteit. Laatstgenoemde relateert vooral aan werkplekken, want we willen ervoor zorgen dat er voor iedereen een plek is die aansluit op de behoeften. Verder richten we ons op effectiviteit en betrokkenheid.”
Er wordt een werkstijlonderzoek via Reworc onder de diverse gebruikersgroepen uitgezet. Breunissen legt hier de werking van uit én het resultaat: “Aan de hand van data kun je mensen, plaatsen en processen met elkaar afstemmen. Hiervoor passen we verschillende databronnen toe, waaronder ervaringen en signalen van gebruikers. Ook meten we de bezettingsgraad op basis van het wifi-netwerk. De inzichten helpen ons om onze pijlen te richten op vraaggestuurd huisvesten en een nieuw werkplekconcept.” De mate waarin je het werkplekconcept beheert en laat ondersteunen door data, verschilt per organisatie.
Benieuwd naar alle inzichten? Lees het volledige City Table verslag hier.
Upcycle Kitchen van start op Horecava 2025
donderdag 20 januari
Initiatiefnemers en grootkeukenleveranciers hebben afgelopen week op Horecava 2025 in Amsterdam RAI de Code of Conduct ondertekend ...
ISS versterkt positie als een van de best beoordeelde werkgevers
donderdag 20 januari
ISS Facility Services is voor het vierde opeenvolgende jaar gecertificeerd als Top Employer in Nederland. ISS verbeterde ...