Slimme gebouwen: werkcomfort en energiebesparing in een stroomversnelling
Een slim gebouw laat werkcomfort hand in hand gaan met energiebesparing. In dit artikel vertelt SWP-expert Sander ten Hoedt, Hybrid Work Lead, meer over nut en noodzaak van slimme gebouwen.
Een slim gebouw biedt de mogelijkheid om gebruikers persoonlijke ervaringen te bieden. Het houdt automatisch en doorlopend gegevens bij over temperatuur, luchtkwaliteit, verlichting en zoninval. Vervolgens worden deze niveaus afgestemd op de wensen van gebruikers. Dat maakt het prettiger voor mensen om in een kantoor te verblijven. Ook geeft het hen een extra reden om hun thuiswerkplek te verlaten, náást het gesprek bij de koffieautomaat natuurlijk, of de mogelijkheid om met het team te overleggen of te brainstormen.
Nieuwe technologie
In een krappe arbeidsmarkt is het gebruik van slimme technologie op zichzelf al reden om een aantrekkelijke werkgever gevonden te worden. Steeds meer mensen gebruiken zelf slimme apparaten. Met name jonge mensen zijn vaardig met nieuwe technologie. Een groot deel (72 procent) geeft aan direct voor een andere werkgever te kiezen, als het ontbreekt aan de juiste middelen om op afstand samen te werken.
Duurzaamheid
Maar niet alles draait om techniek. Werknemers laten bij hun keus voor een werkgever zwaar meewegen of een bedrijf oog heeft voor de planeet. Duurzaamheid is een belangrijk thema waarmee werkgevers zich kunnen onderscheiden. Het gaat dan trouwens ook om de betekenis van een organisatie voor de maatschappij, bijvoorbeeld in de vorm van ondersteuning van een goed doel.
Regelgeving
Terug naar het klimaat: druk van de overheid speelt hierin ook een rol. Zo is er de Europese Green Deal die wil dat we voor 2030 alle emissies met 55 procent terugdringen. Het energiezuiniger maken van gebouwen speelt hierbij een belangrijke rol. Verschillende studies hebben de afgelopen jaren aangetoond dat kantoren goed zijn voor 20 tot 38 procent van alle CO2-uitstoot.
Nederland streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn en kijkt daarbij ook naar gebouwen. Sinds dit jaar moet een kantoor minimaal label C hebben, anders vervalt de functie. Die eis heeft het beoogde effect (al zal ook de stijgende gasprijs een rol spelen) en inmiddels streven veel kantooreigenaren naar label A. Op dit moment heeft vooral het verminderen van elektriciteitsgebruik in de dienstensector prioriteit, vanwege de overbelasting van het stroomnetwerk.
Slim gebouw biedt kansen
Een slim gebouw biedt volop mogelijkheden om tegelijkertijd comfort te verbeteren en energieverbruik te verminderen. Door data te verzamelen over bijvoorbeeld verbruik van HVAC-systemen (verwarming, ventilatie, airconditioning), is het mogelijk ze zuiniger af te stellen en optimaal te laten presteren. Ook slimme verlichting kan hierbij helpen, bijvoorbeeld door verlichting aan te passen op de aanwezigheid van natuurlijk licht.
Een slim gebouw waarin techniek is verbonden, verzamelt en combineert ook data over de bezetting van ruimtes. Daardoor is het mogelijk ze effectiever te gebruiken en blijkt het soms niet nodig om een bepaalde etage open te hebben. Dit leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen op het gebied van verlichting en verwarming.
Netwerk verzamelt nuttige data
Wil je een goede start maken? Gelukkig verzamelt je netwerk doorlopend al nuttige gegevens die inzicht geven in je bezetting, bijvoorbeeld wat betreft wifi-gebruik. Door die data te delen met slimme systemen die je gebouw optimaliseren, kun je besparingen realiseren tot maar liefst 22 procent.
Zo zet je snel stappen richting label A, voldoe je aan wettelijk eisen, bespaar je kosten én werk je aan je reputatie als aantrekkelijke werkgever. Daarnaast is een slim gebouw vaak interessant voor investeerders, huurders en andere partijen. Je doet er dus niet alleen gebruikers, maar ook jezelf en de planeet een plezier mee.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...