Stress onder werknemers blijft groeien
Bijna een kwart van al het verzuim in 2023 werd veroorzaakt door langdurige stressgerelateerde klachten. Dat blijkt uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare.
Het totale gemiddelde verzuimpercentage kwam in 2023 met 4,6% iets lager uit ten opzichte van 4,7% in 2022.
Opvallende verschillen
De cijfers laten opvallende verschillen zien in diverse groepen. Zo zijn het vooral jongere medewerkers die uitvallen door stressklachen. De meest geraakte branches zijn het openbaar bestuur, gezondheidszorg en onderwijs. Ook zijn er verschillen te zien zoals het hogere verzuim bij grote bedrijven, vrouwen en parttimers.
“Er spelen allerlei factoren mee zoals je persoonlijkheid en het soort werk dat je doet”, benadrukt Redmer van Wijngaarden, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. “Je hebt niet altijd invloed op externe factoren en de werkgever heeft de verantwoordelijkheid om een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Maar de manier waarop iemand omgaat met bepaalde gebeurtenissen en welke steun er is, bepaalt of en in welke mate dit leidt tot stressklachten die tot uitval kunnen leiden. Uiteindelijk draait het om vinden van de juiste balans en het maken van de juiste keuzes. Weten waar iemand energie van krijgt en wat energie kost en zorgen voor voldoende autonomie, dragen hieraan bij.”
Asynchroon werken
SWP-expert Nick Lettink, Directeur & Programmamanager bij YNNO reageert op de cijfers. "Ik heb de waarheid niet in pacht, maar onderken zeker dat werkdruk en burn-outs een groot probleem zijn. De krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de druk op werknemers alleen maar toeneemt. In de praktijk zie ik dat veel stress ontstaat door grote hoeveelheden structureel vergaderen en afstemmen (back to back) en de norm om zaken synchroon met elkaar uit te voeren. Plaats-onafhankelijk werken lijkt steeds meer de norm te zijn, tijds-onafhankelijk werken vraagt echt nog aandacht."
Samen met Jan Gerard Hoendervanger schreef Nick eerder al een artikel over Asynchroon werken. "Zou tijds-onafhankelijk werken meer aandacht moeten hebben om (een klein beetje) bij te dragen aan een betere wereld van werk? En zien jullie hier een rol voor de ‘Workplace Manager’?"
Benieuwd naar meer mogelijke oplossingen? Lees dan ook de blog van Rob de Haas over het 'herontwerp van hybride werken'.
Upcycle Kitchen van start op Horecava 2025
donderdag 20 januari
Initiatiefnemers en grootkeukenleveranciers hebben afgelopen week op Horecava 2025 in Amsterdam RAI de Code of Conduct ondertekend ...
ISS versterkt positie als een van de best beoordeelde werkgevers
donderdag 20 januari
ISS Facility Services is voor het vierde opeenvolgende jaar gecertificeerd als Top Employer in Nederland. ISS verbeterde ...