Mensgerichte Smart Buildings
Telefoons, tablets, koptelefoons, smartwatches, het kantoor ligt er inmiddels vol mee. Zoals een timmerman zijn gereedschap heeft, heeft ook de kantoormedewerker inmiddels een aardige ‘tool-belt’.
Veel van deze tools hebben iets gemeen: ze moeten opgeladen worden. Vanuit deze kant benadert Zens het invullen van een mensgerichte werkplek.
De broers Johan en Erik Plasmans, founders van Zens, waren er al vroeg bij. In 2011 richtten zij Zens op, een bedrijf gericht op draadloos opladen. Erik vertelt wat dat toen betekende, en hoe de wereld rondom draadloos opladen veranderd is en hoe Zens de technologie heeft doorontwikkeld naar een smart office-oplossing.
Vroeg gestart
“Toen we in 2011 begonnen waren we als een van de eerste partijen lid van het ‘Wireless Power Consortium’, waar Qi, de ‘draadloos-oplaadstandaard’ voor technologie, is ontwikkeld. Maar we waren er eigenlijk veel te vroeg bij, er was eigenlijk nog geen device dat überhaupt draadloos kón laden.” Toch zagen ze toen al het potentieel van draadloos opladen. Volgens Erik zitten de voordelen van het draadloos opladen in het gemak en ook in de ‘peace-of-mind'. “Je legt simpelweg je device weg – op een draadloze oplader of op een lader die ingebouwd is in je tafel – en deze wordt draadloos opgeladen. Je hoeft nooit te zoeken naar een kabel, of je af te vragen hoe veel procent je nog hebt.”
In het begin lag de focus van Zens vooral op consumentenelektronica, iets wat het bedrijf nu nog steeds omarmt en in groeit. Zo ontwikkeld Zens ook samen met Apple producten en zijn Zens producten onder andere direct in de Applestore te verkrijgen. In die periode kwam Zens ook in contact met Ahrend, een bedrijf dat zich richt op vitaliserende werkomgevingen. “We hebben daar toen een pitch gedaan, en zij kwamen met het idee om onze draadloze opladers te integreren in bijvoorbeeld bureaus. Samen hebben we toen een productlijn ontwikkeld die zich op de werkomgeving focuste.” Dit bracht Zens steeds vaker in werkomgevingen die zich ook toen al richtten op ‘Smart Buildings’. Een van die omgevingen: ‘The Edge’ in Amsterdam. The Edge' voornaamste gebruiker is Deloitte en dit werd het eerste gebouw ter wereld waar meer dan duizend werkplekken door Zens voorzien werden van draadloos laden.
Bij deze oplevering ontstond ook Eriks eerste echte aanraking met ‘Smart Buildings’. “Ik sprak daar met de CIO en vroeg hem waar de QR-codes op de bureaus eigenlijk voor waren. Hij gaf aan dat dit een initiatief was waarmee medewerkers zichzelf in konden checken op kantoor. Maar hij gaf ook al aan dat het gebruik ervan niet denderend was, slechts 1% van de aanwezigen checkte zich actief in.” Dit - in combinatie met opkomende trends in andere manieren van werken en data-gedreven facility management - zette Zens aan om hun ‘oplaad-puck’ - genaamd PuK - slimmer te maken. “Daar is echt die ontwikkeling begonnen.”
Ontwikkeling PuK
De PuK werd verder doorontwikkeld. Naast een inbouw-variant voor de meetingroom en een variant voor de werkplek met een USB-C poort en schuko-stroompunt waren er meer ontwikkelwensen. “Een paar dingen waren extra belangrijk bij de ontwikkeling naar een echt slimme oplossing: werkplekbezetting meten en mensgericht zijn.” Dat eerste punt komt met een extra uitdaging volgens Erik. “De wens was om de werkplekbezetting te kunnen meten zonder dat je daarvoor aan een netwerk verbonden moest zijn. Veel sensoren werken via het netwerk van de klant en met bepaalde gateways. Dit wilden we graag vermijden met oog op veiligheid. Dat is gelukt, onze Desk Managementoplossing werkt op basis van narrowband-IoT technologie, met een sim-kaart dus.”
Daarnaast was het mensgerichte natuurlijk ook een mooie uitdaging. Vooral na het zien van hoe weinig er gebruik werd gemaakt van de QR-codes in The Edge. “Wij zijn partner van de Workplace Vitality Hub, daar lopen ook veel onderzoekers en UX-designers rond. Mede dankzij die samenwerking zijn we tot de huidige slimme versie van de PuK en het Zens Desk Management System gekomen, met de Smart PuK Visual.” Door middel van een LED-ring rondom de Smart PuK kan er een visueel kleurensignaal naar de gebruiker gestuurd worden. Zo geeft de LED-ring na een uur van gebruik een subtiele glow af, als signaal om even te gaan staan of bewegen. Een vitailteitstrigger. “Dankzij het meten van de bezetting is natuurlijk bekend welke werkplekken gebruikt zijn. Dus aan het eind van de werkdag gloeit de Smart PuK blauw. Zo weet bijvoorbeeld een schoonmaker direct welke werkplekken wel of niet gebruikt zijn die dag, en kan er slimmer schoongemaakt worden.”
Verder lezen? Dit artikel is in zijn volledigheid te lezen in het E-zine 'Smart Buildings'.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...