Wellbeing van Young Professionals
Gelukkige werknemers presteren beter, blijven langer geëngageerd en dragen meer bij aan het gezamenlijke resultaat. In deze Column van Floris Wieman en Dagmar groot bespreken ze wellbeing van jong talent.
Binnen het SWP-netwerk hebben we het vaak over de meer technische aspecten van Wellbeing op de werkplek. Bij STER Facility Management hebben we het vooral over het welzijn op mentaal vlak. Dagelijks werken we met recent afgestudeerde Facility Management-toppers. In drie jaar tijd bieden wij hen afwisselende opdrachten bij leuke opdrachtgevers. We begeleiden hun op intensieve wijze naar ‘vakvolwassen’ professionals die na drie jaar klaar zijn om hun carrières voor te zetten in de wijde wereld van FM.
Omdat de mens in onze dienstverlening ons succes bepaalt, mag het geen verrassing zijn dat het welzijn van onze collega’s van essentieel belang is. Een collega die op alle fronten gelukkig is, presteert beter, blijft langer geëngageerd en draagt meer bij aan het gezamenlijke resultaat. Niet voor niets besteden we hier dus bijzonder veel aandacht aan. Hoewel ieder mens een andere waarde hecht aan welzijn, is het voor ons samen te vatten in een aantal waarden waarop wij met iedereen individuele gesprekken voeren en maatwerk leveren.
Uitdaging en ontwikkeling
Young Talent is veeleisend op de waarde van ‘uitdaging en ontwikkeling’. Bij onvoldoende uitdaging en ontwikkelpotentie is het afbreukrisico groot. Uiteraard legt dat bij ons als organisatie een druk om interimopdrachten af te stemmen op de individuele uitdagings- en ontwikkelbehoefte. Maatwerk is vereist; zowel aan de kant van collega’s als van opdrachtgevers. Door het gesprek aan te gaan met de collega en hen door en door te leren kennen, zijn we in staat de beste match te maken. ‘One Size Fits All’ biedt geen uitkomst, ook niet in opleidingen en cursussen. Dat heeft deze groep immers al 4 jaar op het HBO gehad. Daarom geloven wij niet in beton gegoten programma’s voor young professionals, waarin iedereen zich in een vast stramien zou moeten ontwikkelen. Maatwerk kost geld en energie, maar levert in onze ervaring een hogere welzijnsbeleving op.
Transparantie
De tweede waarde is ‘transparantie’. Hoewel een collega bepaalde uitdagingen wenst en zich wil ontwikkelen in een hoog tempo, is transparant bespreken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn cruciaal. De gevolgen van ‘zachte heelmeesters’ zijn namelijk merkbaar. Duidelijkheid en directheid wordt gewaardeerd. Onduidelijkheid of zaken aan eigen interpretatie overlaten, geeft onvrede en een ongelukkig gevoel. En dat willen we niet. Onze collega’s weten daarmee wat ze kunnen verwachten en wat wij van hun kunnen verwachten. Duidelijk zijn is soms spannend. Want jaag je die o zo gewilde professional dan niet weg? Onze tip: wees niet bang om duidelijk te maken wat op dit moment niet mogelijk is en stippel samen met jouw collega het pad uit van mogelijkheden. Geef daarbij duidelijke mijlpalen aan waar men naartoe beweegt. Dat perspectief geeft transparantie en draagt bij aan werkgeluk.
Saamhorigheid
De derde waarde is ‘saamhorigheid’; een wellbeing-factor waarop veel wordt geïnvesteerd. Het is één van de meest gehoorde waarden waarop je mensen gelukkig kan houden. Iedereen heeft behoefte ergens bij te horen; om verbinding te voelen met gelijkgestemden. Binnen een interim-organisatie is dat een grote uitdaging omdat collega’s bij klanten door het hele land zijn verspreid. Voor mensen die instromen op de oververhitte arbeidsmarkt is verbinding des te belangrijker. Door duidelijke afspraken te maken met onze opdrachtgevers, frequente terugkomdagen, regelmatig bij onze collega’s op locatie langskomen, hen daar te coachen, bedrijfsbezoeken laten afleggen bij andere opdrachtgevers zodat men een kijkje in andermans keuken kan nemen, samen lunchen, fun-activiteiten en kennisdeling te organiseren, geven wij hieraan handen en voeten. Wij merken dat Young Talent zich hierdoor gelukkig voelt en energiek is om iedere dag weer het beste uit zichzelf te halen voor ons en voor hun eigen veelbelovende carrières. Mocht je naast het invulling geven aan de technische kant van wellbeing op de werkplek, eens verder willen onderzoeken hoe je de wellbeing-visie ook kan doorvertalen naar de mentale kant van welzijn, maak dan gerust gebruik van onze ervaring hierin en aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen onze SWP-partners graag!
Het volledige artikel is hier te lezen. In het volledige artikel zijn ook de noten en figuren te vinden. Wil je een fysieke versie van het magazine? Kijk dan hier!
ISS WorkPlace Manager of the Year en Talent of the Year
zaterdag 8 januari
Op 15 en 16 april 2025 is het weer tijd voor de WorkPlace Xperience. Vanzelfsprekend staan er weer diverse awards op de ...
'Doe deze masterclass voordat je aan een businesscase begint'
zaterdag 8 januari
De ééndaagse masterclass ‘Businesscase voor een betere WorkPlace‘ geeft je handvatten om een waardegerichte ...