Het kantoor is in strijd met de thuiswerkplek
Tijdens de Round Table bij CSU in Utrecht spraken diverse experts over Smart Buildings. Pim Rutgers, CTO bij PHYSEE gaf daar ook zijn inzichten op Smart Buildings.
Infrastructuur
De infrastructuur is nog lang niet overal ver genoeg. Er zijn genoeg voorbeelden van gebouwen uit de jaren 70, waarbij je een zeer beperkte dataverzameling hebt. Dat beperkt onder andere je controle over een basispijler als het klimaat, terwijl medewerkers steeds hogere verwachtingen hebben van een gebouw. Daar kan een mismatch optreden.” Juist om die reden adviseerde Glashorst om vanaf nu bij alle nieuwbouw- en renovatieprocessen goed rekening te houden met de benodigde randvoorwaarden voor slimme gebouwen. Een toekomstbestendige infrastructuur is daar een belangrijk onderdeel van, vond Pim Rutgers van Physee: “Als randvoorwaarden goed zijn ingevuld, gebruikt je gebouw data om allerlei wensen in te vullen. Zoals een optimaal klimaat en energiehuishouding en een optimale benutting van ruimte.”
Black box
Daarnaast bestaat een Smart Building op dit moment vaak uit een veelvoud aan systemen en protocollen, aangevoerd vanuit een breed spectrum leveranciers. Rutgers vond dat versnelling plaatsvindt als deze systemen niet langer een gesloten ‘black box’ zijn, maar er een uniforme standaard verrijst, met open protocollen. “Vervolgens moet die standaard in de Europese wetgeving worden meegenomen, zodat de verwachtingen voor iedereen duidelijk zijn.”
Volgens Rutgers ‘strijdt’ het kantoor nu wel met het gemak én geluk van thuiswerken. Wie wint er? “Dat ligt eraan aan wie je het vraagt”, gaf hij aan. “Daarom heb je verschillende en flexibele inrichtingen nodig, zodat het kantoor goed inspeelt op veranderende situaties. Geef de medewerker de keuze om een werkplek uit te zoeken die op dat moment bij hem past. Het draagt zelfs al bij aan je geluk als je hoort dat het systeem een handige parkeerplek voor je heeft gereserveerd.”
Benieuwd naar het hele round table verslag? Lees deze hier.
Meer artikelen van Smart WorkPlace
Column: Nog maar 80 uur per week naar werk?
zondag 3 december
Een opvallende ontwikkeling: Medewerkers van JP Morgan gaan nog 'maar' 80 uur per week naar werk. Nick Lettink, Directeur ...
Zo ziet het perspectief van de cateraar eruit
zondag 3 december
Je selectie van de cateraar is van grote invloed op de medewerkerstevredenheid en het succes van het werkplekconcept. Het ...