Stressklachten van hogeschool-docenten reduceren
Burn-out klachten zijn prominenter dan ook, hoe kan de werkomgeving hier invloed op uit oefenen? Onderzoekers Liesbet Rabbinge en Marleen van Beuzekom gingen op onderzoek uit.
Hogeschool-docenten hebben een bovengemiddelde kans op een burn-out. Een ongewenste situatie natuurlijk, dus de vraag is: Hoe kunnen we de werk gerelateerde stress van deze doelgroep verlagen?
Ontwerprichtingen
Met online en offline feedback van partners en docenten over hun werkomgeving zijn 2 ontwerprichtingen uitgewerkt met als basis de natuur: het Social Nature System en de Natural Workspace. Marleen legt uit: “Social Nature is gericht op het versterken van de teamgeest. Bijvoorbeeld meer mensen naar één plek krijgen om elkaar te ontmoeten. Denk aan een statafel om een tulpachtige paal. Als je alleen aan zo’n tafel in bijvoorbeeld de ontvangsthal of koffiekamer staat, gebeurt er niets. Schuift er iemand aan, dan komt de bloembol in beweging en gaan de bloembladeren ‘ademen’ door open en dicht te gaan. Dit kan gekoppeld worden aan een systeem waarbij 2 collega’s op hetzelfde moment een signaal ontvangen om naar die plek te gaan.”
Testopstellingen
Natural Workspace gaat om natuur integreren in de werkplek omdat natuur een ontspannende werking heeft. Buiten naar binnen halen. Omdat deze beter te implementeren is in de flexomgeving, zijn daar 2 testopstellingen voor gemaakt. Een zee- en een bosvariant. In beide gevallen word je via natuurlijke signalen meegevoerd in een Pomodoro timemanagementblok. Marleen legt uit: “20 minuten geconcentreerd werken, dan krijg je een natuurlijke aankondiging dat er een break op komst is. Bij de zee-variant is de aankondiging een zeebriesje en krijg je een ademhalingsoefening. Bij de bosvariant zie je de plantenhaag ruisen en vlinders ronddansen. Het is de bedoeling in beweging te komen.”
Meenemen in huisvestingsplannen
Op basis van dit onderzoek zijn de eerste ontwerprichtlijnen gemaakt voor een werkplek die stress verlaagt. “De werkcyclus is ingebed in de werkplek, gebaseerd op pomodoro timemanagment-methode om een gezonde balans tussen concentratie en ontspanning op de werkplek te realiseren,” verduidelijkt Marleen. 8 docenten hebben de opstellingen getest. Vooral de bosvariant viel in de smaak en werd ervaren als ontspannend. De academiemanagers van de HAN-opleidingen Civiele Techniek en Bouwkunde hebben al aangegeven de inzichten mee te nemen bij de nieuwe huisvestingsplannen.
Benieuwd naar het hele interview? Lees hier verder.
Nieuwe gezamenlijke directie voor HEYDAY en Draaijer Group
donderdag 6 januari
HEYDAY en Draaijer Group slaan de handen ineen en hebben sinds 1 januari 2025 hun directies samengevoegd.
Team SWP wenst iedereen een gezond en gelukkig 2025
zondag 31 december
Na een succesvol 2024 vol mooie momenten kunnen we niet wachten om samen met jullie te starten aan 2025.