René Keijzer (DCMR): 'Iedereen is altijd welkom in de herberg'
Is maatwerk voor hybride werken nodig? Volgens René Keijzer van DCMR Milieudienst Rijnmond wel. Met CfPB bespreekt hij resultaten & inzichten uit het onderzoeksprogramma Werk in Transitie.
Het CfPB doet onderzoek en deelt kennis over de relatie tussen mens, werk en werkomgeving. Dat doen we al ruim 22 jaar voor verschillende organisaties met uiteenlopende vraagstukken.
Omdat er naar aanleiding van het collectieve onderzoeksprogramma We Werken Thuis (2020) duidelijk werd dat veel ten aanzien van werk aan verandering onderhevig is, startten CfPB in 2022 samen met TU Delft en TU Eindhoven met het onderzoeksprogramma Werk in Transitie.
Gastvrije omgeving
Om inzicht te geven sprak René Keijzer, Facilitair Manager bij DCMR Milieudienst Rijnmond, met CfBP over het onderwerp. Als facilitair manager zorg ik ervoor dat de mensen hun werk kunnen doen, dat ze de middelen hebben die daarvoor nodig zijn en dat de totale huisvesting op orde is, inclusief de zaken als het binnenklimaat, receptiediensten, wagenpark, schoonmaak en het bedrijfsrestaurant,” vertelt Keijzer. In feite is dat wat facilitair management inhoudt, maar Keijzer trekt het nog net iets verder door: “We zorgen ervoor dat er een optimale gastvrije omgeving is voor al onze collega’s om onze klanten tevreden te stellen; veel gaat langs de lat van goede hospitality,” het vakgebied waar Keijzer zelf zijn eerste carrièrestappen zette.
DCMR is wat dat aan gaat een heel ander type organisatie, hoewel de rode draad qua werkzaamheden voor Keijzer hetzelfde is: dienstverlening in combinatie met management. Hij werkte onder meer bij de politie en het Oogziekenhuis Rotterdam in vergelijkbare rollen en is nu al 13 jaar voor iedereen binnen DCMR een bekend aanspreekpunt.
Open herberg
Twee jaar geleden sloot het kantoor van DCMR, net als alle kantoren in Nederland, rigoureus de deuren vanwege de lockdown. “Dat was voor velen een shock, want het was bij ons not done om thuis te werken. Bij managers’ gratie mocht het een dag per week, maar daar was schriftelijke toestemming voor nodig na een onderbouwde aanvraag. En nu gingen we alle 600! We hadden het geluk dat we – dankzij de vooruitziende blik en het daadkrachtige handelen van ICT – in sneltreinvaart honderden laptops konden uitdelen. Alles wat nodig was om thuis te kunnen werken, werd opgezet; stoelen, beeldschermen, verbindingen, noem maar op. Een werkgroep werd in het leven geroepen om de transitie handen en voeten te geven, met daarin alle disciplines: Communicatie, ICT, HRM, FM en OR. We kijken met trots terug op deze periode. De reden dat het zo goed georganiseerd kon worden heeft alles te maken met communicatie. En de belofte aan iedereen dat de herberg altijd open was voor mensen die thuis niet goed konden werken, om welke reden dan ook.”
Vijf tips aan leidinggevenden van René Keijzer:
- Ga je de hele dag in digitale calls, kom dan niet naar kantoor, hier moet je zijn om samen te werken met collega’s;
- Sluit je zelf niet op in een kantoor, maar zorg voor verbinding, ga interactie aan met je team en/of andere afdelingen;
- Schuif eens bij anderen aan tafel tijdens de lunch;
- Kom een keer vroeg (of op een andere dag) naar kantoor en stel je open voor andere collega’s die je dan treft;
- Geef ruimte aan kwetsbaarheid, zowel voor jezelf als voor anderen, het geeft vaak inzichten en meer begrip.
Benieuwd naar het hele interview met René? Lees het op de website van Center for People and Buildings.
Samenkomst op kantoor stimuleren
vrijdag 7 januari
“Hoe stimuleer je samenkomst op kantoor?” Die vraag stelde Hans Schekermans van gemeente Amstelveen tijdens ...
Nieuwe gezamenlijke directie voor HEYDAY en Draaijer Group
donderdag 6 januari
HEYDAY en Draaijer Group slaan de handen ineen en hebben sinds 1 januari 2025 hun directies samengevoegd.