Circulair bouwen bij onderwijshuisvesting

Circulair bouwen bij onderwijshuisvesting

Wordt circulair bouwen op den duur standaard bij onderwijshuisvesting? Over deze en andere vragen bogen de deelnemers aan de Round Table Verduurzaming van onderwijsgebouwen zich op 13 april.

Ze deden dit in een inspirerende omgeving: het Alfa-college in Hoogeveen, waar circulair bouwen een centrale rol speelde bij de revitalisatie van het gebouw.

Verduurzaming

Moderator Wim Kooyman legt bij het begin van de Round Table een belangrijke uitdaging voor aan de deelnemers: hoe krijg je circulair bouwen bij onderwijshuisvesting voor elkaar? Van Kasteel trapt af: “Het begint met inspiratie. Wat het Alfa-college goed heeft gedaan bij aanvang van het project is dat ze een inspirerende spreker heeft gehaald – in dit geval architect Thomas Rau – die mensen heeft meegenomen in het gedachtegoed en die de urgentie van circulair bouwen heeft doen landen. Als tweede is het belangrijk geweest dat het Alfa-college mij als projectmanager een enorme back-up heeft gegeven door aan te geven dat circulariteit de basis was van de uitvraag en dat het Alfa-college het belang hiervan onderstreepte voor de studenten die ze opleiden. Een derde aspect is dat we de uitvraag vervolgens niet te zeer gespecificeerd hebben, maar dat we de markt succesvol hebben uitgedaagd om binnen ons budgetkader met oplossingen te komen. Daarbij hebben we ook een koppeling gelegd – bij de markt maar zeker ook bij de bestuurders – naar total cost of ownership, zodat er ook werd nagedacht over exploitatiekosten.

Een laatste aspect tenslotte is: we hebben laten zien dat circulair bouwen hartstikke leuk is en daarbij nadrukkelijk gewerkt in teamverband. Het is dan ook een belangrijke tip die ik wil meegeven aan onderwijsinstellingen die met circulair bouwen aan de slag gaan: organiseer aan het begin van het traject, dat uitdagend en complex is, gezelligheid in teamverband en leer de persoonlijke achtergronden van elkaar kennen. Daarin investeren is zo belangrijk, omdat je de jaren erna intensief met elkaar optrekt.” .” Bart de Jong vult aan: “Ik herken dat laatste, in het bouwteam wat daarna ontstaat zijn twee zaken belangrijk: onderlinge gelijkwaardigheid en het elkaar durven aanspreken. Dat kan alleen als er onderling vertrouwen is tussen alle betrokken partijen.”

Lees het Round Table verslag hier.

Deelnemers

• Simone Derksen, Projectmanager /eigenaar Limoonworks
• Bart de Jong, Projectmanager Young Group
• Jan Willem van Kasteel, Adviseur vastgoed ICSadviseurs
• Alco Otten, Docent bouwkunde Alfa-college
• Hans Reineke, Oprichter /eigenaar Hollands Nieuwe
• Simon de Ruig, Adviseur circulair Draaijer

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven