Ventilatie aangedreven door de natuur
Een ventilatieprincipe aangedreven door de natuur. De innovatie van BAM Bouw en Techniek en Paul de Ruiter Architecten won de eervolle EWF-Lab award.
(Video: Youtube)
Gebouw Langeveld van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een van de duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld met een BREEAM Outstanding certificaat. Dit gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architecten en uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek, is energiepositief en draait op wind, zon en aarde.
Powered by Nature
Op de zuidkant van het gebouw zitten twee brede schachten, als de zon hierop schijnt, stijgt de warme lucht op. Bovenaan die schacht zit een vleugel die de warme lucht versnelt, daardoor wordt de gebruikte lucht het gebouw uitgeblazen. Terwijl aan de andere kant van de schacht met windvangers verse lucht aangezogen wordt, deze lucht wordt bevochtigd waarna de koele lucht naar beneden zakt. Mocht er geen wind zijn, dan kan dit altijd nog met elektrische ventilatoren gedaan worden.
Het revolutionaire klimaatconcept Earth, Wind & Fire in het gebouw is op basis van het promotieonderzoek van Ben Bronsema, PhD, BEng. Het is voor het eerst in de wereld dat dit systeem is toegepast in een universiteitsgebouw. De drijvende kracht achter het innovatieve ventilatiesysteem zijn de zon en wind. Deze natuurkrachten zorgen ervoor dat op natuurlijke wijze de circa 3.000 studenten worden voorzien van veel frisse lucht terwijl het systeem 85% minder energie verbruikt dan een traditioneel ventilatiesysteem. Hierdoor is het gebouw een van de duurzaamste onderwijsgebouwen in Nederland.
Jens Vermeulen start als accountmanager bij Smart Workplace
zaterdag 8 januari
Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe start voor Jens Vermeulen. Hij start als accountmanager voor Smart Workplace en de ...
ISS WorkPlace Manager of the Year en Talent of the Year
zaterdag 8 januari
Op 15 en 16 april 2025 is het weer tijd voor de WorkPlace Xperience. Vanzelfsprekend staan er weer diverse awards op de ...