ThuiswerkAcademie nieuwe partner van Smart Workplace
Hoe zit het nu echt met de thuiswerkplek van de medewerkers? Dat is de vraag die bij ThuiswerkAcademie centraal staat. Om dit te onderstrepen sluit Anke van Eck zich aan als nieuwe SWP Expert.
Anke van Eck beantwoorde onze vragen over deze nieuwe samenwerking en haar visie op de toekomst van thuiswerken.
Welke kansen/ontwikkelingen ziet ThuiswerkAcademie voor de werkomgeving van de toekomst?
Al enkele decennia is het Nieuwe Werken in beweging, dankzij de pandemie en de vele mogelijkheden van de technologie is digitaal / virtueel (samen) werken inmiddels onderdeel van het werkzame leven. Hierdoor is het makkelijker geworden om te werken waar men wil, als dat goed gefaciliteerd wordt door de werkgever. Ik zie deze ontwikkelingen als enorme kans om kenniswerkers het beste uit hunzelf te laten halen. Het bied de mogelijkheid om zakelijke ambities te combineren met hen gezinsleven en de benodigde zelfzorg. Want de omgeving waar we ons als mens bevinden, heeft voor 25% invloed op onze interne batterij. De werkomgeving, op kantoor, thuis of ergens anders, is dus enorm van belang voor het welzijn en de productiviteit van mensen. Ik zie kansen voor bedrijven en organisaties om een ‘best workplace’ te bieden aan hun managers en medewerkers door hen de optimale hybride werkweek en hun persoonlijke ultieme thuiswerkplek zelf te laten ontwerpen.
Welke rol kan ThuiswerkAcademie hierin spelen?
In mijn beleving is de thuiswerkplek nog een ondergeschoven kind. Ik zie dat veel bedrijven investeren in digitaal volwassen maken van hun medewerkers en hun kantoorinrichting aanpassen volgens de standaarden van Activity Based Working. Maar voor de thuiswerkplek wordt er nog bijzonder weinig ondersteuning geboden behalve een ergonomische bureaustoel en extra scherm. Soms wordt er budget gegeven aan medewerkers, maar vaak slaat men hiermee de plank mis. Veel medewerkers hebben namelijk geen idee wat ze nodig hebben van hun thuiswerkplek. Ze hebben geen kennis van architectuur en interieur, ze hebben nog nooit op die manier naar hun huis en werk gekeken. Wat er dan gebeurt, is dat men het geld niet of verkeerd uitgeeft en de werkgever dus niet de invloed maakt die hij wil maken. En de medewerker voelt zich aan zijn of haar lot overgelaten.
Wat de werkgever dus nodig heeft, is dat medewerkers worden begeleid in het proces van bewustwording, wat hebben ze als individu nodig in hun hybride werkweek en wat zijn de mogelijkheden voor afwisselend, plezierig en productief thuiswerken? Vervolgens dient er een ontwerp te komen voor de optimale hybride werkweek én de ultieme thuiswerkplek.
Waarom is het belangrijk voor ThuiswerkAcademie om deel te nemen aan een platform als Smart WorkPlace?
Het platform Smart Workplace is voor mij de ultieme plek om mijn kennis te delen en te leren van andere experts via hun onderzoeken, observaties en ervaringen. Lang heb ik gedacht aan promoveren op de impact van interieur en kleur op ons humeur. In plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om het zelf te ondervinden, eerst zelf en vervolgens de kennis door te geven aan klanten, zowel particulier als zakelijk. Door het nu om te zetten in e-learning geef ik les en zie ik direct wat het effect is in de praktijk (in plaats van een onderzoeks- of adviesrapport). Het feit dat ik toch weer in contact kom met opleidingsinstituten, docenten en onderzoekers spreekt me dan ook enorm aan. We vullen elkaar aan.
Iedereen die hier aanwezig is op een of andere manier bezig met hybride werken, medewerkers welzijn en engagement. De hybride werkomgeving is van enorm belang hierin, daar is iedereen het over eens volgens mij. De oplossingsmogelijkheden zijn ontelbaar! En ook hier zie ik de aanvulling op elkaars diensten en producten.
Ik ben nieuwsgierig ingesteld en houdt ervan om van gedachten te wisselen met (nieuwe) contacten. Daarom dat ik graag deelneem aan de diverse events die er worden georganiseerd. Bovendien word ik uitgedaagd om mijn gedachtegoed ook te delen via geschreven media door de samenwerking met Smart WorkPlace dat is een fijne manier om te groeien als ondernemer.
Meer artikelen van ThuiswerkAcademie
Frisse visie voor teamversterking
zondag 9 januari
Per 1 januari 2025 voegde Leon Coulier zich bij het team van FacilitylinQ, na een periode als commercieel verantwoordelijke ...
Acht op tien bedrijven monitoren de kantoorbezetting
zondag 9 januari
In de nasleep van de COVID-19-pandemie heeft de kantoorbezetting een aanzienlijke transformatie ondergaan. Bedrijven herzien ...